Educație

Limba rusă a murit, trăiască germana, spaniola şi italiana!

Ziarul de Vrancea
23 sep 2012 5256 vizualizări
Unele şcoli din judeţ îşi corelează oferta cu piaţa muncii, în privinţa limbilor de circulaţie internaţională.Limba rusă a fost scoasă din programa şcolară, în ciuda faptului că există o cerere de vorbitori.„Mulţi părinţi asociază limba rusă cu regimul comunist şi nu doresc să o studieze şi copiii dumnealor”, ne-a declarat profesoara Kilia Rusu, care susţine că nici manuale de limba rusă nu s-au mai editat în ultimii ani

Tot mai mulţi elevi se orientează către studierea unor limbi de circulaţie internaţională, altele decat engleza şi franceza. În ultimii ani în unele licee şi şcoli generale se studiază ca opţional în cele mai multe cazuri limbile germană, spaniolă şi chiar italiană. Anul trecut şcolar s-a studiat germana la Şcolile „Anghel Saligny” şi „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, şi la Liceul Pedagogic, precum şi la Colegiile Unirea şi Cuza. Dacă în unele unităţi de învăţămant germana se studiază ca opţional, la Şcoala „Anghel Saligny”, de exemplu, germana se studiază la limbă II începand cu clasa a V-a. „Limba germană se află de trei ani în oferta şcolii, pe langă limba franceză şi engleză, aceasta din urmă fiind limbă I. Decizia am luat-o în Consiliul Profesoral. Ne-am orientat şi la piaţa muncii, dar am vrut şi să existe continuitate pe această disciplină la liceu. Am gandit în perspectivă. În plus, în clasa a IV-a facem şedinţe cu părinţii şi le prezentăm oferta pentru clasa a V-a, iar ei aleg”, ne-a declarat directorul Şcolii „Anghel Saligny” din Focşani, Florentina Olteanu.


Spaniola, folosită pentru a atrage elevii la Pedagogic


O altă limbă solicitată de elevii vranceni este spaniola, elevii Liceului Pedagogic susţinand chiar o probă din cadrul examenului de bacalaureat la această disciplină. Spaniola a fost introdusă în Liceul Pedagogic în anul 2000 de către profesorul Vasile Lefter, care a şi înfiinţat de altfel Centrul Hispanica. „Cand am decis ca la Liceul Pedagogic să se studieze limba spaniolă, am folosit acest lucru ca un carlig pentru elevi, şcoala trecand printr-o perioadă în care nu prea avea elevi. Şi a prins! Acum se studiază limba spaniolă ca opţional şi au fost şi rezultate, unii dintre absolvenţii liceului intrand la facultate de profil”, ne-a declarat profesorul Vasile Lefter, unul dintre cei mai apreciaţi hispanişti din regiune.


Italiana, a doua limbă pentru mulţi vranceni


Italiana este o altă limbă care se face dar ca opţional la Colegiile Cuza şi Unirea, iar anul trecut şcolar s-a făcut şi la Liceul Teoretic Adjud, potrivit inspectorului de limbi moderne, Svetlana Baciu. „Italiana se face şi la Liceul de Artă, în trunchiul comun, ca limbă II”, ne-a mai declarat Svetlana Baciu. Judeţul Vrancea a avut şi rezultate la Olimpiada Naţională de Italiană doi ani la rand, cand eleva Colegiului Naţional Cuza, Iolanda Surkoş a fost caştigătoarea premiului I. Iolanda Surkoş a studiat caţiva ani în Italia, unde a îndrăgit această limbă. De altfel, foarte mulţi vranceni vorbesc limba iatliană, întrucat au muncit în Italia, ani la rand. Tot ca opţional unele şcoli au inclus ore de limbă franceză, iar ca o noutate, din acest an se va face opţional de limba franceză la clasa pregătitoare la Şcoala Vănători, unde învăţătoarea are dublă specializare.


Limba rusă a dispărut din oferta şcolilor


Limba rusă, studiată în urmă cu mai bine de 20 de ani de aproape toţi elevii din judeţ, ca o dovadă a prieteniei stranse cu fosta URSS, nu se mai predă în prezent în nicio şcoală vranceană, în ciuda faptului că în Romania există o cerere de vorbitori de rusă. Majoritatea profesorilor de limba rusă s-a pensionat, iar cei mai tineri s-au axat pe limba romană, avand dublă specializare. Este şi cazul profesoarei Klilia Rusu care a predat această limbă la Liceele Pedagogic şi Economic timp de 25 de ani. „Elevilor ar trebui să li se ofere ca opţional limba rusă în şcoală chiar de la clasele mici, însă acest lucru nu se face. Elevii poate şi-ar dori să studieze această limbă, însă sunt direcţionaţi de părinţi. Aceştia din urmă asociază limba rusă cu regimul comunist şi nu doresc să o studieze şi copiii dumnealor. Eu cred că limba rusă este o limbă care nu trebuie uitată. Ar trebui să se facă măcar într-o şcoală sau două, astfel încat elevii să poată opta. Eu am avut cereri să pregătesc absolvenţi de liceu la limba rusă, dar de la zero, pentru că nu ştiau nimic. Din păcate nu s-au mai realizat nici manuale, acestea fiind vechi de 15 ani. Însă, situaţia economică face în aşa fel încat să fie nevoie de vorbitori de limbă rusă”, ne-a declarat Klilia Rusu, în prezent profesoară de limba romană la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focşani.


Engleza şi franceza, cele mai predate limbi străine


Şcolile din Vrancea s-au axat în ultimii 20 de ani mai multe pe predarea limbilor engleză şi franceză, profesorii acestor specialităţi fiind cei mai numeroşi. Engleza este în cele mai multe unităţi de învăţămant limba I, franceza fiind studiată mai mult ca limbă II sau chiar ca opţional. „În majoritatea şcolilor din mediul urban limba franceză este studiată ca limbă II, doar în mediul rural mai sunt cateva şcoli în care se studiază la primă limbă”, ne-a declarat inspectorul Svetlana Baciu, care răspunde de coordonarea profesorilor de limbă franceză. Cei mai mulţi profesori de limbi străine sunt însă de limba engleză, potrivit inspectorului de această specialitate, Marilena Gurgu: peste 120. Cu toate acestea, şcolile încă mai au nevoie de profesori de engleză, 19 posturi rămanand încă vacante la această disciplină pentru anul şcolar 2012-2013. Acestora li se adaugă alte 6 posturi de limba franceză. „Din păcate în ultimii ani numărul cei care s-au titularizat pe limbi moderne este foarte mic”, ne-a declarat inspectorul pentru managementul resurselor umane, Cristi Ştiru. Majoritatea absolvenţilor facultăţilor de limbă străine aleg să se orienteze către un domeniu care le aduce şi satisfacţie materială. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
sada, acum 4230 zile, 7 ore, 29 minute, 5 secunde
La fiecare liceu ar fi trebuit sa se faca ceva de genul. Clase de germana, franceza, italiana, spaniola ca fiecare elev sa-si aleaga o limba care ii place si care il v-a ajuta. Eu am terminat liceul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.