Educație

Video!!!Statul roman, de rasul lumii! Becali, salvatorul şcolii de la Faraoanele

Ziarul de Vrancea
18 sep 2012 16173 vizualizări
Europarlamentarul Gigi Becali a declarat că a venit la Faroanele pregătit cu 100 de mii de euro în buzunar pentru a repara într-o lună de zile o şcoală pe care nici primăria locală şi nici statul roman nu reuşesc să o repare din 2009.Patronul Stelei s-a umplut de bileţele de la sătenii din Faraoanele, care i-au cerut bani.Scoala din sat va fi finanţată de afacerist, acesta lăsand preotului o parte din bani.Constructorul spune că a lucrat pe datorie, dar investiţia mai are nevoie de 1,7 milioane de lei

Latifundiarul Gigi Becali a fost întampinat ieri la Faraoanele ca un adevărat salvator de către locuitorii satului, ai căror copii nu au şcoală unde să înveţe. Europarlamentarul, care a aflat din mass-media despre condiţiile improprii în care învaţă 200 de copii din Faraoanele, a fost întampinat în sat cu aplauze de către localnici şi cu cantece bisericeşti de către preotul satului. Impresionat, afaceristul a cantat împreună cu slujitorul bisericii şi cu cateva bunicuţe. Vizita lui Gigi Becali la Faraoanele a avut drept scop şcoala din sat, care a făcut obiectul mai multor materiale jurnalistice în ultimele două săptămani. Becali a decis astfel să dea o mană de ajutor, în direct la tv, venind în judeţ însoţit de carele de televiziune, exact cum a făcut şi iarna trecută, la deszăpezire. „Dumnezeu m-a trimis aici. Nu este vorba despre o biserică, este vorba despre o şcoală. Vine frigul, copii nu au unde învăţa, este necesar să începem treaba”, a declarat Becali, care a adăugat că lucrările vor fi gata într-o lună de zile, înainte însă să vadă imobilul. Patronul Stelei a declarat că este dispus să investească 100.000 de euro în repararea şcolii, deşi a evaluat “ochiometric” situaţia şi a concluzionat că este nevoie de mai puţini bani. Gigi Becali a avut o discuţie cu primarul Viorel Marza din Varteşcoiu, la sediul primăriei, pentru a stabili cand şi cu cine se vor continua lucrările. Investiţia de la Faraoanele, care cuprinde două corpuri de clădire, plus un teren de sport, este evaluată la 2,1 milioane de lei. Pană la această dată s-au alocat doar doar 400.000 de lei.


„Am lucrat în plus, dar nu mai sper să obţin banii de la stat”


Patronul firmei aflate în contract cu Ministerul Educaţiei şi care a executat lucrările pană acum a aşteptat cu strangere de inimă, la uşa primăriei, o veste de la europarlamentar, mai ales că acesta din urmă se declarase nemulţumit de lucrările executate. „Eu bani la constructor în mană nu dau. Ce au făcut ei de 2 miliarde? Nu au făcut nimic”, a afirmat afaceristul într-un dialog cu prefectul Cătălin Popescu, la scurt timp după sosirea în localitate. „Am executat în plus lucrări de 3 miliarde de lei vechi, dar nu mai sper să obţin banii de la stat. Pe mine mă interesează să continui contractul semnat”, ne-a declarat Sorin Gîrboiu, administratorul firmei ESG Construct Focşani, firma care a executat lucrările pană acum. După o discuţie avută cu autorităţile locale, europarlamentarul se pare că s-a răzgandit în privinţa constructorului şi a declarat că va aloca fondurile necesare finalizării şcolii. „Gata! Mă apuc de treabă! Voi da caţi bani trebuie. Vor lucra cumulat două firme: cea care a început şi una pe care o voi aduce eu”, ne-a declarat Gigi Becali după discuţia avută cu edilul din Vîrteşcoiu. Însă condiţia principală pusă de europarlamentar a fost ca lucrul să înceapă chiar de astăzi dimineaţă.


Toalete comune profesori-elevi


Elevii de la Faraoanele învaţă în grădiniţă, şcoala întrand în reabilitare în anul 2009 cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. „Lucrarea ar fi costat la momentul încheierii contractului 16 milioane lei, din care s-u alocat 50 mii lei. S-au făcut pereţii în interior, s-au tras fire pentru instalaţia electrică şi s-a lucrat la acoperiş. Constructorul a mai lucrat şi în plus, peste suma primită, dar am discutat cu el să se oprească deoarece noi nu avem bani”, ne-a declarat directorul Şcolii Faraoanele, Mihaela Partenie. În aşteptarea reluării lucrărilor de reabilitare şi extindere a şcolii, elevii învaţă într-o clădire construită în anul 1966 şi care a funcţionat pană de curand pe post de grădiniţă. Acum aceasta deserveşte şi ca şcoală, cei 200 de elevi fiind înghesuiţi în 6 săli de clasă. „Se învaţă în două schimburi, ora este de 45 de minute, iar orarul se termină la 17,30 întrucat avem copii care fac naveta la 2-3 km şi trebuie să ajungă acasă”, ne-a mai declarat Mihaela Partenie.


Materiale didactice, acasă la omul de serviciu


Toaleta turcească este afară, fiind comună pentru elevi şi cadrele didactice. Cadrele didactice admit că toaleta este periculoasă pentru copiii mici. „Cei de grădiniţă şi de la clasa pregătitoare merg însoţiţi la toaletă pentru că este periculos”, mai spune directoarea şcolii. Clădirea care funcţionează în prezent pe post de şcoală nu a beneficiat de reabilitare, are tamplărie veche, de lemn, copiii tremurand iarna în clase. În plus, orele de educaţie fizică se fac în locuri improvizate, iar calculatoarele şcolii zac în cutii sigilate. „Orele sunt făcute în aer liber cand e timp frumos afară, iar cand plouă şi e frig le facem în sala de curs sau, uneori, pe holul şcolii, atunci cand se poate ca să nu deranjăm alte ore. Avem materiale sportive achiziţionate dar nu avem sală pentru ele. Acum le-am depozitat acasă la omul de serviciu pentru că acolo am găsit siguranţă”, ne-a declarat profesorul de educaţie fizică Laurenţiu Bosnea.


Calculatoarele zac în cutii sigilate


Părinţii se plang de faptul că cei mici tremură de frig iarna, tamplăria fiind veche, iar căldura degajată de sobe nu face faţă, că nu sunt toalete corespunzătoare şi că unele săli de clasă sunt înghesuite. „Eu sunt asistent maternal şi am trei copii în plasament: unul este clasa a II-a, unul clasa a IV-a şi altul clasa a V-a. Nu au condiţii. Toaletele sunt afară, sunt periculoase, iar în curte sunt numai materiale de construcţii. În clasa a V-a au în programă oră de informatică, însă aceasta nu se poate desfăşura deoarece nu au unde să instaleze calculatoarele. Era vorba să mute o clasă la căminul cultural, dar nu vrem pentru că e dărăpănat şi acela”, ne-a declarat Victoriţa Stan. „Am copiii la clasele mici, a II-a şi a III-a. E frig iarna, au manuţele reci, nu prea sunt condiţii. Sperăm însă că va fi bine”, ne-a declarat şi Lenuţa Lunguleţ. O altă mămică, Daniela Ilie, se plange şi ea de condiţiile mizere în care sunt nevoiţi să înveţe cei doi copii. „Cel mare, care este în clasa a III-a, este supărat că i-a plecat învăţătorul, tot din cauza condiţiilor din şcoală. Mai ales iarna e rău pentru că e frig, tamplăria e proastă, iar copiii sunt răciţi tot timpul”, ne-a declarat aceasta.


Bani, doar la preot


În aceste condiţii, nu este de mirare că afaceristul Gigi Becali a fost primit cu aplauze la Faraoanele de către localnici, şi cu flori şi cantece bisericeşti de către preotul satului. „Nu am mai avut o asemenea primire”, a declarat europarlamentarul, care s-a alăturat corului bisericesc constituit ad-hoc. Ştiind că face paradă cu credinţa în Dumnezeu, o elevă i-a dăruit lui Gigi Becali o cruciuliţă de la mănăstirea Dălhăuţi. Fanii echipei de fotbal Steaua Bucureşti nu au ratat momentul şi s-au fotografiat împreună cu finanţatorul acesteia, iar elevii clasei a IV-a i-au oferit lui Becali desene cu echipa de fotbal. Nici bătranele satului nu au ratat momentul sosirii afaceristului în localitatea lor şi i-au strecurat în buzunare bileţele, în speranţa că vor primi bani. „Suntem patru persoane într-o căsuţă. Soţul meu a decedat, iar fiul a început să construiască o casă în urmă cu 5 ani, dar nu mai sunt posibilităţi financiare pentru că nu mai are serviciu. I-am cerul domnului Becali ajutor, poate ne ajută”, ne-a declarat Ecaterina Onofrei, una dintre localnicele care şi-a pus speranţa în ajutorul omului de afaceri. Vizita lui Gigi Becali s-a lăsat cu sume importante pentru şcoala din Faraoanele: 30.000 de euro chash, dintre care 10.000 constructorului iniţial, 10.000  la preot şi 10.000 unui nepot pentru a asigura materialele necesare. Condiţia principală pe care a pus-o Gigi Becali înainte de a părăsi localitatea a fost ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp, şi a promis că se va reîntoarce să vadă ceea ce s-a făcut. Banii nu ajung însă pentru finalizarea întregii investiţii, dar sunt măcar un început.
Ministrul nu a mai venit…
Ştirea că Gigi Becali repară o şcoală pentru care statul roman nu a găsit bani timp de aproape patru ani nu i-a jenat deloc pe oficialii judeţului, care s-au îngrămădit la Faraoanele pentru a apărea la televizor alături de „finanţator”. Ieri, în Vrancea s-a zvonit că va ajunge şi ministrul Ecaterina Andronescu, de la care se aşteptau veşti cu privire la finanţarea unităţii de învăţămant, însă aceasta nu a mai apărut. Cert este că Gigi Becali, chiar dacă nu a reparat încă şcoala, şi-a atins scopul: toată Romania a aflat de la televizor că nu construieşte doar biserici sau sate pentru sinistraţi, ci şi şcoli în beneficiul statului roman şi al copiilor săi … (M. VLĂDESCU)

 

Gigi Becali a venit cu 100.000 de euro la şcoala Faraoanele

Asteptat la intrarea in comună de către prefectul judetului, Catalin Popescu, europarlamentarul Gigi Becali a venit astazi la pranz în Vrancea, pentru a vedea şcoala din satul Faraoanele, unde 200 de copii nu au conditii bune pentru invatatura.

Copii invata la gradinita, in doua schimburi, pentru ca lucrarile de reabilitare si extindere a scolii din sat, incepute inca din 2009, au fost sistate din lipsa de bani. Scoala a facut obiectul mai multor materiale jurnalistice,inclusiv la televiziunile centrale, vestea ajungind si la europarlamentarul Gigi Becali, care a decis sa dea o mana de ajutor, in direct la tv. Acesta a venit in judet insotit de carele de televiziune, exact cum a facut si iarna trecuta, la deszapezire. "Dumnezeu m-a trimis aici. Nu este vorba despre o biserica, este vorba despre o scoala. Vine frigul, copii nu au unde invata, este necesar sa incepem treaba", a declarat Gigi Becali, care a vazut astazi unitatea scolara de la Vartescoiu si a promis ca lucrarile vor fi gata intr-o luna de zile. Patronul Stelei a declarat ca este dispus sa investeasca in jur de 100.000 de euro in repararea scolii, desi a evaluat “ochiometric” situatia si a concluzionat ca este nevoie de mai putini bani. Gigi Becali spune insa ca nu va da bani direct constructorului, pentru ca nu a fost multumit de ceea ce s-a lucrat. La aceasta ora, Becali se afla la sediul Primariei Vartescoiu, pentru o discutie cu primarul  Viorel Marza, intrucat ar dori ca maine dimineata sa inceapa lucrul. Copiii de la Faraoanele i-au oferit lui Gigi Becali desene cu echipa de fotbal Steaua si o cruce, s-au pozat cu acesta si l-au intrebat de echipa favorita. Va vom ţine la curent cu deciziile care se vor lua la Varteşcoiu

Foto :Localnicii s-au pozat cu europarlamentarul, iar unii i-au cerut bani

 

 

 

 

Foto :200 de elevi de la Faraoanele învaţă în schimburi, înghesuiţi în grădiniţă, întrucat şcoala este în reparaţii din 2009

 

 

Ora 10.00: Gigi Becali vine să vadă de ce bani are nevoie Şcoala Faraoanele

Europarlamentarul Gigi Becali este aşteptat astăzi la Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, unde va vizita şcoala din localitate. Aflată într-o stare avansată de degradare, şcoala ar putea primi o sponsorizare din partea celui supranumit de presă „latifundiarul din Pipera”, în vederea continuării lucrărilor de reabilitare începute acum 5 ani. Ministerul Educaţiei însă nu a mai finanţat lucrarea începută, aproape 200 de elevi fiind nevoiţi să înveţe în condiţii improprii, într-o clădire veche de 80 de ani. Părinţii au intenţionat să boicoteze începutul de an şcolar, însă, la aflarea veştii găsirii unui eventual sponsor, în persoana lui Gigi Becali, au renunţat la protest. Şi ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi-a anunţat vizita la Şcoala Faraoanele, maine, după ce a aflat aseară într-o emisiune de televiziune de sosirea lui Gigi Becali în Vrancea. Nu este exclus ca ministrul Andronescu sa ajunga tot astazi in judet, stiind ca ea face mai mereu vizite incognito prin scoli. Omul de afaceri va ajunge la Faraoanele în jurul orei 12,00 şi va fi însoţit de prefectul judeţului, Cătălin Popescu. Vom reveni cu amanunte. (Mihaela VLADESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
dorina, acum 4230 zile, 16 ore, 21 minute, 1 secunda
Acest reportaj m-a sensibilizat la maxim.Nu stiu prea multe despre acest domn Becali dar daca a batut el drumul pana acolo,doar pentru a intinde o mana de ajutor acelor copii ,e MARE OM.Nici nu-mi citeste integral
brutus, acum 4231 zile, 5 ore, 56 minute, 9 secunde
sa mai bage si alti politicieni minuta in buzunar
sss, acum 4231 zile, 23 ore, 29 minute, 26 secunde
Si mai spuneti ca Becali in sus , Becali in jos. Sa vedeti si voi ca peste aroganta(asa am putut sa o numesc in acest moment) acestui om, se afla si ceva bun in sufletul lui, casele de la Vadu Rosca, citeste integral
IOAN, acum 4231 zile, 23 ore, 34 minute, 18 secunde
felicitari si sanatate , succes Stelei .Este controversat, dar este credincios si are suflet nobil.As mai dori oameni ca el.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.