Educație

BACALAUREAT PROFESIONAL din 2013. Senatul a modificat legea educaţiei naţionale

Ziarul de Vrancea
17 sep 2012 1167 vizualizări
Senatorii au adoptat modificarea propusă de Ministerul Educaţiei prin care se introduce bacalaureatul profesional. Noul tip Bac constă în trei probe de competenţe identice cu cele de până acum, un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială. Proiectul şi proba practică se vor da în funcţie de profilul urmat de elev.

Discuţiile despre bacalaureatul profesional au început încă din luna iunie, când propunerea unui bac diferenţiat a venit din partea sindicatelor din învăţământ. Ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop a fost de acord cu o astfel de propunere, spunând că „forma actuală nu mai este adaptată la situaţia din învăţământ”

  Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a preluat această idee şi a promovat-o, mai ales după afişarea rezultatelor de la examenul de bac din prima sesiune, când rata de promovare a fost de 44%.

Iată cum spunea Ecaterina Andronescu că se va da Bacalaureatul profesional:

"Rămâne bacalaureatul acesta naţional pe care îl avem şi care este diferenţiat în funcţie de profil pentru că elevii îşi aleg disciplinele în funcţie de profil. Dar în plus, elevii care doresc pot alege să dea bacalaureatul profesional. Ei trebuie să ştie că dacă aleg să dea bac-ul profesional vor avea acces la piaţa muncii, dar nu vor putea să urmeze cursurile unei facultăţi", a declarat pentru gândul Ecaterina Andronescu.

Iată ce spunea Daniel Funeriu despre  bacalaureatul profesional: „Un fel de BAC cu buletinul”

  „E o măsură total greşită, un fel de „BAC cu buletinul”.  Bacalaureatul trebuie să fie trecut de cei care învaţă. Actualul guvern vrea să dea bacalaureatul şi celor care nu îl merită. I-a intrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat BAC-ul dacă li se pare normal aşa ceva? Cred că este pentru a lua voturile celor picaţi la BAC. Oamenii aceştia chiar nu înţeleg nimic. Sper că plenul Senatului să nu voteze aşa ceva”, a declarat Daniel Funeriu, pentru gândul.

Iată ce spuneau rectorii despre Bacalaureatul profesional:

Rectorii universităţilor particulare susţin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenţi este în scădere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate în ultimii trei ani a crescut concurenţa dintre universităţi, susţin rectorii. Pe de altă parte, oficialii de la particulare spun că era previzibilă scăderea numărului de studenţi.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eliza, acum 4200 zile, 12 ore, 28 minute, 45 secunde
Dam repede bacalaureatul profesional,mergem la< Spiru Haret>.,apoi la Londra sa nu pierdem randul la master.O sa moara de ciuda Sova......
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.