Educație

Părinţii tocmesc bodyguarzi la şcoli pentru a avea grijă de copii

Ziarul de Vrancea
12 sep 2012 2862 vizualizări
Din cele 535 de şcoli din judeţ numai 89 au paza asigurată u părinţii solicită tot mai mult, în cazul liceelor, contracte cu firme de securitate u la Şcoala „Duiliu Zamfierescu”, fiecare copil cotizează cu 1 leu pentru plata bodyguardului, contractul fiind încheiat de Asociaţia Părinţilor

În lipsa paznicilor care sunt tot mai puţini, posturile acestora fiind blocate după pensionare, tot mai multe unităţi de învăţămant apelează la firme specializate pentru siguranţa elevilor. Deciziile sunt luate la nivelul comitetelor de părinţi care încheie contracte cu firmele pentru o perioadă de un an şcolar. Astfel, potrivit unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Vrancea sunt 535 de unităţi de învăţămant care au nevoie de pază, însă numărul celor care beneficiază de aceasta este de numai 89. Şcolile care au pază sunt în general în oraşe, în mediul rural siguranţa elevilor căzand pe seama autorităţilor locale. Unele unităţi de învăţămant au pază mixtă, cum este cazul Şcolii „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, cea mai aglomerată şcoală din judeţ. Aici, potrivit directorului Petrică Moraru, sunt angajaţi trei paznici, există camere de luat vederi pe holuri şi în exteriorul clădirii, dar există şi un contract cu o firmă de securitate. „Anul trecut a fost încheiat de către Asociaţia Părinţilor un contract cu o firmă de pază, un angajat al acesteia fiind permanent la şcoală pe parcursul cursurilor. Noi nu am făcut decat să îi punem faţă în faţă pe reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor şi ai firmei de pază şi ei au încheiat contract. Anul trecut s-a plătit 1 leu de copil pe lună. Anul acesta se va stabili dacă va mai fi contract după începerea anului şcolar”, ne-a declarat directorul şcolii, Petrică Moraru.


Un paznic şi 32 de camere de luat vederi


O altă unitate cu pază mixtă este Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, unde există un paznic pe timp de noapte, dar liceul a avut anul trecut şi probabil va încheia contract şi în acest an cu o firmă specializată de securitate. „Angajatul firmei de pază este prezent numai în zilele în care sunt cursuri, pe tot parcursul desfăşurării acestora. Noaptea avem paznic, iar permanent avem 32 de camere de luat vederi care sunt instalate pe holuri , exterioare şi în atelier”, ne-a declarat directorul colegiului, Gabriel Danielescu. Potrivit acestuia, contractul se încheie de către Comitetul de Părinţi, suma pe care o suportă fiecare părinte fiind în jurul a 25 lei pe an. Şi Colegiul Naţional Unirea a avut anul trecut contract cu o firmă de specialitate, deşi unitatea are doi paznici dar şi camere de supraveghere. „Avem 16 camere achiziţionate din fonduri proprii, doi paznici, iar anul trecut am avut contract cu o firmă de pază. Comitetul de Părinţi va decide dacă şi în acest an va fi încheiat contract cu aceasta”, ne-a declarat directorul CNU, Cornel Noană.


Intrarea cu cartele, mai la îndemană


Alte unităţi de învăţămant au ales sistemul intrării în şcoală cu cartele. Este cazul Şcolii 3 din Focşani unde mai există trei paznici dar şi un sistem video. „Avem un monitor în cancelarie şi pe el putem vedea toate imaginile pe care le înregistrează camerele. Mai nou am instalat uşi cu cartele pentru cadrele didactice, iar din toamna aceasta vor avea cartele şi elevii”, ne-a declarat directorul Tincuţa Apostu. Şcoala cu cea mai mare suprafaţă, peste 9 mii mp, are trei paznici şi sistem video de supraveghere. Conducerea Şcolii „Anghel Saligny” a decis anul trecut, ca urmare a numărului numeros de cursanţi, să mai facă încă o intrare pentru elevi. „La noi nu a fost nevoie de firmă de pază. Noaptea avem trei paznici, iar pe timp de zi funcţionează sistemul video. Pentru noi mai importantă a fost cea de-a doua intrare pentru elevi, ca aceştia să nu mai ocolească întreaga clădire”, ne-a declarat directorul Şcolii „Anghel Saligny”, Florentina Olteanu.


Grădiniţele, în paza Domnului


Grădiniţele sunt cel mai puţin privilegiate la acest capitol, acestea fiind nevoite să găsească soluţii după pensionarea paznicilor. Numai două grădiniţe mai au paznici în prezent, restul considerand că mai sigură este limitarea intrării în unitate a persoanelor străine cu ajutorul interfonului. Probleme majore sunt la Grădiniţa 16 din Cartierul Bahne, unde copiii romi din zonă pătrund în curte pentru a se juca, deteriorand bunurile unităţii. Prin urmare, s-a luat decizia defrişării zonei, astfel încat copiii să nu se mai urce în copaci şi apoi pe acoperiş. Probleme au fost şi la Grădiniţa 7 (structură a Şcolii „Duiliu Zamfirescu” din această lună), unde a fost înălţat gardul imprejmuitor. „Fiind o curte mare şi frumoasă tinerii din zonă săreau gardul şi foloseau leagănele şi băncile”, ne-au declarat educatoarele. Situaţia centralizată la nivelul IŞJ arată că în prezent 33 de şcoli au pază proprie, 5 au încheiat contracte cu firme specializate, 3 au pază mixtă, iar 48 au sisteme video de supraveghere. În anul şcolar trecut 89 de şcoli aveau sistem electronic de supraveghere şi doar 43 de şcoli aveau paznici. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.