Educație

De ce crede fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, că a fost întârziată începerea clasei pregătitoare

Ziarul de Vrancea
11 sep 2012 1541 vizualizări
Şcolile se pregătesc de zor să-i primească pe cei 127.000 de elevi care vor începe peste câteva zile clasa pregătitoare. În timp ce în unele unităţi de învăţământ se mai aşteaptă încă mobilierul destinat elevilor, în altele, profesorii învaţă de zor cum să predea copiilor după un nou concept. Până la 17 septembrie, când începe oficial şcoala, 5.500 de săli de clasă pregătitoare ar trebui să-I primească pe cei mai mici dintre elevi.

 

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei şi iniţiatorul al clasei pregătitoare,a explicat pentru gândul de ce au apărut întârzierile. Funeriu declară că pregătirile efective pentru clasa pregătitoare au început din 2010. „În februarie 2012 s-a finalizat curriculum-ul atât pentru clasa pregătitoare cât şi pentru clasa I, care a fost aprobat şi prezentat public în martie 2012”, susţine fostul ministru.

  „În mod evident sunt probleme în administrarea clasei pregătitoare, ivite după preluarea guvernării de USL. Din declaraţiile sale văd că şi doamna Andronescu a înţeles necesitatea acestei măsuri, aşa că eu cred că cele mai multe şcoli vor fi pregătite pentru noul an şcolar astfel încât părinţii şi cei mici să se simtă bine în prima zi de şcoală”, a arătat fostul ministru.

  Cu toate acestea el susţine că şcolile au întârziat cu finalizarea clasei pregătitoare din cauza mutării licitaţiilor pentru materialele şcolare de la euroregiuni la şcoli, unde a avut loc încredinţarea directă. El spune că formarea profesorilor care să predea la clasa pregătitoare era prevăzută pentru luna mai 2012. Funeriu arată însă că achiziţiile nu puteau fi începute înainte de 2012 pentru că bugetul de stat nu era aprobat.

  „Când USL a preluat guvernarea erau pregătite licitaţiile pentru mobilier şi pentru jucăriile de învăţare, câte o licitaţie pe fiecare dintre cele 8 euroregiuni, astfel încât toţi copiii din România să beneficieze de exact aceleaşi condiţii. Licitaţiile erau transparente, pe SEAP, imposibil de fraudat şi s-ar fi intrat lejer în termene chiar şi dacă ar fi fost contestaţii. Prima măsură luată de dl Ponta, anunţată chiar de el la Ministerul Educaţiei, a fost să stopeze procedura tansparentă a licitaţiilor şi să dea acei bani, 50 de milioane lei,  şcolilor, care să cumpere ele însele mobilierul fără licitaţie, prin încredinţare direct”, susţine Daniel Funeriu.

  El mai spune că în acest mod nu pot fi controlate toate cele peste 7.000 de contracte pentru mobilier şi pentru rechizetele şcolare. „Fără îndoială că sunt suspiciuni mari de atribuiri arbitrare de contracte, cu atât mai mult cu cât au fost schimbaţi pe criterii politice aproape toţi directorii de şcoli”, spune fostul ministru al Educaţiei. Funeriu arată că schimbarea modului în care au avut loc licitaţiile a dus la bulversările din sistem şi la depăşirea termenelor.

„Din păcate a fost dată afară de doamna Andronescu şi persoana responsabilă de curriculum, una dintre cele mai competente persoane din România, cu studii la Harvard, doamna Singer”, a dezvăluit Funeriu.

Fostul ministru susţine că în introducerea clasei pregătitoare a fost temeinic pregătită şi că în doi ani de mandate termenele au fost respectate. „Desigur că regret erorile făcute de USL în ultimele 4 luni, dar sper că lucrurile se vor îndrepta până în prima zi de şcoală”, a conchis Funeriu.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
un oarecare, acum 4216 zile, 30 minute, 37 secunde
De ce n-o fi rumegand boul in ieslea lui ?
elena, acum 4216 zile, 3 ore, 54 minute, 8 secunde
Mai prost ministru al educatiei nici ca se putea naste! Nu te-ai gandit d-le Funeriu ce presupune un proiect pe care zici ca l-ai initiat d-ta ? Daca nu ganditi deloc de ce dracu nu stati in banca citeste integral
Spanzuratul, acum 4216 zile, 10 ore, 57 minute, 27 secunde
Funierul, securistul sef al presedintelui, bate campii ca sa spuna si el ceva, ca disparuse si nu-l mai vedea nimeni. Clasa pregatitoare este avortata prost de el si acum da vina pe altii.
denisa, acum 4216 zile, 12 ore, 9 minute, 57 secunde
E mai bine ca aceste cateva sute de firme l-au facut de mantuiala?
radu, acum 4216 zile, 13 ore, 27 minute, 24 secunde
Deci problema este ca au ramasa PDL-istii fara bani. Sigur ca nu e bine sa traiasca cateva sute de firme care fac mobilier ci e bine sa traiasca numai 2-3 PDL-isti, cel mai bine si prieteni cu citeste integral
denisa, acum 4216 zile, 16 ore, 23 minute, 59 secunde
Era mai bine ca mobilierul pentru grupa pregatitoare sa fie la fel in toate scolile,nu ar fi fost atata brambureala.Materialele didactice nu au sosit,spatiile sunt improvizate,cadrele didactice se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.