Educație

Lansare de carte: “Ioan Pelivan - Părinte al mişcării naţionale din Basarabia”

Sorin Tudose
10 sep 2012 3735 vizualizări
Cercul Militar găzduieşte evenimentul pe 19 septembrie

Cercul Militar Focşani va fi miercuri, 19 septembrie, gazda unui eveniment special. Vasile Buruiană, autorul lucrării “Pe urmele eroilor”, este organizatorul unei lansări de cărţi scrisă de trioul Ion Constantin, Ion Negrei şi Gheorghe Negru despre o personalitate basarabeană - Ioan Pelivan. Apărut anul acesta într-o ediţie revăzută şi completată volumul “Ioan Pelivan – Părinte al mişcarii naţionale din Basarabia” se recomandă a fi cea mai bună sursă de informare cu privire la viaţa şi activitatea celui care printre altele s-a împotrivit rusificării Basarabiei. “Ioan Pelivan a avut un «rol luminos» în pregătirea şi Realizarea Unirii de la 1918 a Moldovei de Răsărit cu patria-mamă. Se poate spune că el a «grăbit, mai mult decat ceilalţi din generaţia sa, această Unire» prin eficienţa acţiunilor lui vizand conceperea şi realizarea acestui deziderat naţional”, scrie prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu în prefaţa cărţii. O carte muncită şi cu o bibliografie întinsă pe cateva pagini întregi spre deosebire de diverse lucrări ce apar la noi în judeţ volumul conţine şi o serie întreagă de documente şi fotografii inedite, dar şi un arbore genealogic al familiei Pelivan. “Ioan Pelivan a fost, este şi va fi cea mai strălucită figură romanească în provincial dintre Prut şi Nistru, dintre cei care se află în viaţă. Tot Ioan Pelivan mai este şi cel mai minuţios şi drept colecţionar de istorii inedite despre trecutul Basarabiei. D-sa n-a fost omul care să fi profitat după Unire, şi acela care n-a precupeţit nimic în vremuri de grea restrişte sub călcaiul ţarist, de a starni avantul romanimei de la Nistru, ca să devie dinamici şi cu orice sacrificii să se întoarcă la Patria-mumă. (…) În Panteonul naţiunii dar mai cu seamă al provinciei noastre, figura lui Ioan Pelivan va fi aşezată la loc de onoare”, era elogiat Pelivan într-un articol din ziarul Univresul în 1940. Pelivan este unul dintre acei bravi romani aproape uitaţi de un popor aflat în derivă, romani pe care caţiva contemporani entuziaşti încercă să îi scoată la lumină. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.