Evenimente speciale

Astăzi este sărbătoare: Nașterea Mariei, minunea din viața părinţilor Ioachim şi Ana

Romeo-Valentin MUSCĂ
8 sep 2023 6749 vizualizări

20.400 de vrânceni îşi aniversează onomastica de sărbătoarea ”Naşterii Maicii Domnului”. Cunoscută mai ales sub numele de „Sfânta Marie Mică”, „Naşterea Maicii Domnului” este şi ziua când creştinii sărbătoresc onomastica.

 

Deşi în fiecare anotimp calendarul ortodox are cel puţin o zi închinată Maicii Domnului, totuşi ziua în care se sărbătoreşte ziua numelui este 8 septembrie, de „Naşterea Maicii Domnului”. În această zi, creştinii fac amintirea momentului minunat din viaţa părinţilor Ioachim şi Ana, când Maria a venit pe lume, cu toate că cei doi erau trecuţi de vârsta a doua. În vechime, atât la evrei, cât şi la celelalte popoare, familiile care nu aveau copii erau considerate familii care purtau ghinion, iar participarea lor la viaţa socială, chiar şi la activităţile religioase, era privită cu suspiciune. Datorită credinţei, rugăciunilor şi a speranţei lor, Arhangelul Gavriil le-a adus vestea cea bună a naşterii Mariei, iar Ioachim şi Ana au devenit dintr-o familie exclusă şi marginalizată, familia prin excelenţă şi model de dragoste şi dăruire. Pentru a înveşnici numele lor alături de copilul născut în chip minunat, Biserica a rânduit ca în prima zi după „Sfânta Marie Mică” să fie pomeniţi părinţii Ioachim şi Ana.

Indiferent de occidentalizarea numelor copiilor şi nepoţilor noştri, numele Maria, Marian, Mariana, Mărioara, Măriuca şi Ana-Maria continuă să fie omniprezente în toate comunităţile urbane şi rurale. 20.400 de vranceni îşi aniversează astăzi onomastica de Sărbătoarea Sfintei Marii. Aşa se face că aproape 17.170 de femei şi 3.230 de bărbaţi îşi vor serba onomastica alături de familie, prieteni, colegi. Cele mai multe sărbătorite poartă numele de Maria, Mariana, Maricica, Măriţa, Marinela sau Marina, iar sărbătoriţii sunt cunoscuţi de cei dragi cu numele de Marian, Marin. Tuturor, „Ziarul de Vrancea” le doreşte să se bucure de frumoasele culori ruginii ale primelor zile de toamnă, să profite de ultimele raze dulci de soare, să deguste mustul cu gust de tămâioasă şi arome de chihlimbar, şi să ne amintim că nimic nu este mai frumos decât să le urăm celor dragi de ziua lor, eternul „La Mulţi Ani”! (Valentin MUSCĂ)


Hram la Mănăstirile Poiana Mărului, Lepşa şi Recea


În această frumoasă zi de început de toamnă, zeci de parohii din Vrancea sărbătoresc în comunităţile lor pe Sfânta Marie, sfântul protector. De asemenea, mai multe aşezăminte monahale din judeţ sărbătoresc astăzi pe Maica Domnului, ca sfânt protector – hram. Cei care doresc să părăsească pentru o zi lumea oraşelor, pline de mirosuri cu iz de bulion şi zacuscă, şi mai puţin de tămâie şi miresme alese, pot merge să se alăture în rugăciune comunităţilor monahale de la Poiana Mărului, Recea şi Lepşa.

Vor avea ocazia să descopere lumea misterioasă a Mănăstirii Poiana Mărului, cu cele mai splendide catedrale de lemn din sudul Moldovei, sau poveştile fabuloase trăite de monahiile de la Recea în timpul regimului comunist ori magia rugăciunii în Vrancea arhaică, la biserica Mănăstirii Lepşa. Trei alternative pentru a ieşi din borcanele cu muraturi şi a intra în universul duhovnicesc al lumii mănăstireşti pe care politica de după 1989 aproape că a transformat-o într-un fel de turism monahal. (V. M.)


 Articol republicat din ediția 8 septembrie 2012 a Ziarului de Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.