Educație

Bacalaureatul profesional ar putea fi introdus de anul viitor

Ziarul de Vrancea
5 sep 2012 1194 vizualizări
Directorii de licee au păreri împărţite vis-a-vis de bacul profesional, propus de ministrul Ecaterina Andronescu u oficialii ISJ privesc cu ochi buni introducerea noului tip de bacalaureat, în condiţiile în care în ultimii doi ani elevii au picat examenul maturităţii pe bandă rulantă

De anul viitor absolvenţii de liceu ar putea susţine bacalaureatul diferenţiat. Asta după ce comisia de educaţie din Senat a aprobat ieri introducerea în Legea Educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea bacalaureatului profesional. Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, acest tip de bacalaureat se adresează celor care doresc să mergă direct pe piaţa muncii. “Am gandit să îi adăugăm bacalaureatului o componentă privind bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe învăţămantul superior, dar dă drept pe piaţa muncii", a declarat ministrul Educaţiei, adaugand faptul că acest tip de bacalaureat profesional rămane la latitudinea elevilor şi părinţilor. Bacalaureatul naţional şi cel profesional au în comun numai probele de competenţă, urmand ca absolvenţii care optează pentru bacalaureatul profesional să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, comună tuturor liceenilor. Cei care se răzgandesc şi doresc să meargă la facultate pot susţine ulterior bacalaureatul naţional. Varianta introducerii bacalaureatului profesional este considerată de bun-augur de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean din Vrancea, care consideră că în acest fel nu se mai face diferenţierea între licee în ceea ce priveşte promovabilitatea examenului de maturitate. „Mă bucur că s-a luat această decizie. Aşteptăm precizările referitoare la acest examen şi sper ca absolvenţii să-şi găsească drumul corect în viaţă. În acest fel nici nu se va mai discuta despre ierarhizarea liceelor după promovabilitatea la bacalaureat”, ne-a declarat inspectorul general adjunct al ISJ, Luminiţa Balaban.


„Orice tip de bac ar trebui să ofere şansa intrării la facultate”


Nu aceeaşi părere sunt directorii de licee din judeţ. Unii consideră că bacalaureatul profesional reprezită de fapt o piedică. „La ora actuală, un absolvent fără diploma de bacalaureat are dreptul să se înscrie la o şcoală postliceală. Anul viitor, dacă am înţeles eu bine, nu va mai avea acest drept, ceea ce va însemna de fapt o nouă piedică. Cred că un bacalaureat trebuie să îi ofere deschidere absolventului către facultate. Orice tip de bac ar trebui să ofere şansa intrării la o facultate, deşi cu anumite restricţii”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, profesorul Gabriel Danielescu. În acest moment elevii doresc tot mai mult să urmeze cursurile unei facultăţi pentru că „aşa e moda”, şi nu neaparat pentru că îşi doresc să profeseze într-o meserie. Prin urmare, conducerea Colegiului „Edmond Nicolau”  vrea să colaboreze mai mult cu psihologi şcolari pentru consiliere profesională. „Elevii trebuie să fie conştienţi de posibilităţile lor. Se constată în randul lor o totală dezorientare profesională. Nu îşi arată pasiune pentru o anumită meserie. Cred că ar trebui discutat exact despre ceea ce doresc să facă în viaţă”, mai spune profesorul Danielescu. Directorul de la „Edmond Nicolau” mai crede că ar trebui pus accent mai ales pe şcolile de unde se iese cu o anumită meserie şi elevii să fie convinşi să-şi urmeze vocaţia către anumite domenii. „Pentru elevii care nu au reuşit să dobandească în timpul liceului toate noţiunile necesare, acest tip de bacalaureat este bun. Cred că cei care nu fac faţă bacalaureatului naţional se vor înscrie la acest tip de bacalaureat, dar nu pot fi limitaţi la învăţămantul liceal toţi absolvenţii de filieră tehnologică. Şi la liceele tehnologice sunt copii foarte buni care urmează facultăţi foarte bune din ţară”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, Remus Paraschiv. Bacalaureatul profesional ar putea fi introdus de anul viitor, în funcţie de rezultatele dezbaterilor din sistem. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.