Educație

Bacalaureat cu eliminaţi şi candidaţi luaţi cu ambulanţa

Ziarul de Vrancea
29 aug 2012 1488 vizualizări
Matematica le-a creat mari probleme şi de data aceasta candidaţilor u se anunţă promovabilitate scăzută şi în această sesiune

A două probă scrisă a examenului de bacalaureat a contabilizat alţi doi eliminaţi. Spre deosebire de eliminaţii primei zile, care au încercat să treacă examenul maturităţii cu ajutorul unor căşti, cei de ieri au găsit alte metode de a copia: prin intermediul telefonului mobil. Astfel, primul eliminat  a dat examen în centrul de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. „În jurul orei 10.55 un candidat a fost văzut de supraveghetori că încerca să copieze cu ajutorul telefonului. Mai exact, primise rezolvarea subiectelor prin intermediul unor sms-uri”, ne-a declarat preşedintele centrului de examen, Ioan Rusu, profesor universitar la Universitatea Tehnică „Gh Asachi” Iaşi. Candidatul, absolvent al Liceului Dumitreşti, susţinea examen la istorie. Acum, acesta a pierdut atat sesiunea actuală, cat şi pe următoarele două. Eliminat din examen, dar cu drept de înscriere în sesiunea din iunie 2013, a fost şi un absolvent al Colegiului „Valeriu D. Cotea”, după ce i-a sunat telefonul. „Nu l-a folosit şi probabil a uitat de el. De altfel aşa a şi justificat: că a uitat să îl închidă. Noi oricum nu îi putem percheziţiona pe candidaţi”, ne-au declarat reprezentanţii centrului de examen. Întrucat nu a folosit telefonul, comisia din centru a propus pedeapsa minimă pentru acesta: eliminare, dar cu drept de înscriere în sesiunea următoare. Un alt incident s-a perecut la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” unde o candidată, absolventă a liceului, a fost luată cu ambulanţa şi transportată la UPU, aceasta aflandu-se în evidenţe medicale cu afecţiuni psihice.


Matematica se dovedeşte încă o dată că nu e uşoară


Şi la proba de specialitate a profilului s-au înregistrat absenţi: din cei 1.306 înscrişi s-au prezentat 1.158, fiind 148 de absenţi. Sesiunea aceasta pare să fie destul de grea pentru candidaţi, matematica fiind, se pare, punctul slab al absolvenţilor de liceu. De altfel, cei mai mulţi candidaţi au suţinut ieri proba scrisă la matematică, puţini fiind cei care şi-au testat cunoştinţele la istorie. „A fost aşa şi aşa, se putea şi mai uşor. Au fost polinoame la subiectul al doilea care m-au băgat în ceaţă”, ne-a declarat la ieşirea din examen Valentin Petrea, absolvent al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, care recunoaşte că abia a scăpat de corigenţă. „A fost greu. Subiectul al III-lea mi s-a părut greu, dar şi al II-lea, poate pentru că nu am fost suficient de pregătită. Am dat examen numai la matematică unde am nevoie de 5,70 ca să îmi iasă media. Sper să iau”, ne-a declarat Ramona Andrian, de la acelaşi colegiu. „Şi mie mi s-a părut greu subiectul al III-lea. Am dat examen şi la limba romană în sesiunea aceasta şi sper să iau 7 la ambele”, ne-a spus Ciprian Usturoi. „Subiectele au fost uşoare. Am făcut, iar acum să vedem cum se va nota”, ne-a declarat o candidată care a susţinut proba la istorie, dar fără sa-şi dezvăluie identitatea.


„Sesiunea este pentru cei care au picat în iunie, nu pentru cei care nu învaţă”


Inspectorul de matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean consideră că subiectele nu sunt la îndemana oricui. „Subiectele respectă structura anunţată, dar sunt de dificultate diferită, la M1 fiind puţin mai dificile decat la M2. Subiectul al II-lea, atat de la M1 cat şi M2, va crea dificultate. Cred că absolvenţii picaţi cu note foarte mici în sesiunea anterioară nu au şanse, ci doar cei care au picat accidental atunci. Sesiunea aceasta este pentru cei care au picat accidental în iunie, nu pentru cei care nu învaţă. Este vorba despre competenţe care nu pot fi căpătate între cele două sesiuni”, ne-a declarat Daniela Sîrghie. Tezele au ajuns ieri după-amiază în cele două centre de evaluare, CNU şi Şcoala „Anghel Saligny”, corectarea acestora fiind în plină desfăşurare. S-a finalizat şi corectarea tezelor de limba şi literatura romană, disciplină la care notele sunt diverse: între 1,40 şi 8, în centrul de la Colegiul Unirea. Vineri candidaţii susţin ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 2 septembrie, pană la ora 16,00, iar contestaţiile se depun tot atunci, pană la ora 20,00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 septembrie. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
clau, acum 4255 zile, 22 ore, 6 minute, 12 secunde
Adevarat e ca bacalaureatul e foarte greu.dar doar pentru cei ce nu invata.sper ca sunteti de acord cu mine.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.