Educație

In memoriam: Antonie Plămădeală

Valentin Muscă
28 aug 2012 2598 vizualizări
Într-o zi de 29 august părăsea această lume după o lungă suferinţă Antonie Plămădeală, unul din cei mai importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din ultima sută de ani

Personalitate complexă şi om de cultură cu o viaţă zbuciumată, ca secolul în care a trăit, Antonie Plămădeală a dominat ierarhia Bisericii şi a fost una din minţile luminate ale Ortodoxiei care a refăcut legătura cu Occidentul catolic şi protestant, iar în interior a lansat un curent de renaştere a culturii şi spiritualităţii româneşti. Viaţa sa poate fi oricând subiectul unui ecranizări de succes, iar pentru noi, vrâncenii, pe lângă faptul că a fost Episcopul Buzăului, a fost şi cel care a reuşit să scape din ghearele comuniştilor biserica “Sf. Ioan Botezătorul” din Piaţa Moldovei, care urma să fie demolată ca şi Biserica Domnească. Născut în 1926 în Basarabia, ajunge în Regat, studiază Teologia, participă la serile “Rugului Aprins” de la Antim, iar în 1948 intră în monahism. Urmărit de Securitate pentru activitatea sa religioasă, este condamnat, exclus din monahism şi lucrează ca muncitor necalificat până în 1968 când este recuperat, ca în 1970 să fie numit Vicar Patriarhal. Între 1979-1982 a păstorit Episcopia Buzăului, iar din 1982 a fost ales Mitropolit al Ardealului, până în 29 august 2005. A lăsat în urmă rafturi de cărţi de toate genurile şi mai ales ucenici care s-au răspândit în toate mănăstirile din România. Este considerat de istorie drept unul din cei mai de seamă slujitori ai BOR, atât prin latura intelectuală, cât şi prin activitatea duhovnicească. (V. MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.