Educație

Zeci de elevi vranceni se reîntorc să studieze în şcolile din judeţ

Ziarul de Vrancea
28 aug 2012 1139 vizualizări
August este luna revenirii familiilor de stranieri u revin şcolarii, ne pleacă preşcolarii

Situaţia economică din Europa, dar şi numeroasele probleme de adaptare determină numeroşi romani plecaţi la muncă peste hotare să revină în ţară. În vara aceasta, zilnic la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost depuse cereri de echivalare studii şi înscrieri la şcolile din judeţ pentru copiii vrancenilor plecaţi peste hotare cu ani în urmă. Potrivit unei situaţii a IŞJ, numai în ultimele patru luni au fost înregistrate 90 de astfel de cereri, cele mai multe, aşa cum era de aşteptat, în lunile august – 32 pană ieri, şi iulie – 24. Se constată o revenire în ţară a familiilor, majoritatea din Italia, dar sunt şi familii care au muncit ani de zile în ţări ca Spania, Grecia sau Anglia, de unde revin acum cu speranţa unui trai decent în Romania. Un astfel de caz este al Florentinei Bomboroi, care a decis să renunţe la ţara visurilor sale, Anglia, spre binele fetiţei. „Fata a terminat clasa I în Romania, apoi am luat-o cu noi în Anglia unde a urmat anii 3 şi 4, întrucat aşa au considerat cei de acolo. Din păcate, fetiţa a făcut o formă de alergie din cauza climei umede şi m-au avertizat medicii din Anglia că există şanse foarte multe să se îmbolnăvească de astm bronşic. De altfel, acolo această boală este destul de frecventă. Am decis astunci să revenim acasă, fiind mai importantă sănătatea copilului”, ne-a declarat Florentina Bomboroi. Aceasta a solicitat ieri înscrierea copilului în clasa a III-a la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Urecheşti şi nu în clasa a IV-a cum ar fi avut dreptul, copilul nestăpanind foarte bine limba romană. În plus, mama copilul recunoaşte că a ajuns şi ea la concluzia că, în ciuda a ceea ce se petrece în învăţămantul romanesc în ultimii ani, în Romania se învaţă carte. Alte unităţi de învăţămant la care au solicitat înscrierea vrancenii reîntorşi din străinătate sunt Şcoala nr. 3 Focşani,  „Anghel Saligny”, „Nicolae Iorga”, „Ştefan cel Mare”, Şcoala Năneşti, Şcoala Păuneşti, Liceul Teoretic Odobeşti, Colegiul „Gheorghe Asachi” Focşani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş„ Adjud.

Fenomen invers în ceea ce priveşte preşcolarii

Cat priveşte preşcolarii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că, surprinzător, se constată un număr extrem de mic al celor care se reîntorc în ţară. „Nu am avut decat două solicitări de copii reveniţi din Italia care au vrut să se înscrie la grădiniţele din Focşani. Se constată, însă, un fenomen invers: se reîntorc familiile cu copii mai mari, de gimnaziu sau chiar liceu, ori pe cei mici, de grădiniţă, îi iau cu ei, nu îi mai lasă cu bunicii”, ne-a declarat inspectorul pentru învăţămant preşcolar Nadia Lefter. Cererile pentru echivalarea studiilor şi înscrierea în şcolile vrancene se depun la IŞJ, care le înaintează Ministerului Educaţiei, acesta fiind cel care le aprobă. „De regulă, reprezentanţii ministerului aprobă cererile părinţilor pentru înscrierea copiilor la şcolile pe care le doresc”, spun reprezentanţiii IŞJ. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.