Educație

Mii de elevi vor începe anul şcolar în imobile improvizate

Ziarul de Vrancea
17 aug 2012 1269 vizualizări
Ministerul Educaţiei a uitat de sutele sau chiar miile de elevi care sunt nevoiţi să înveţe în imobile improvizate u lucrările la zeci de şcoli începute de ani buni stagnează din lipsa banilor

Elevii din cateva zeci de şcoli din Vrancea vor începe cursurile pe 10 septembrie în imobile improvizate sau înghesuiţi în cateva săli de clasă. Situaţia există ca urmare a faptului că lucrările la aproape 40 de imobile începute cu fonduri de la Ministerul Educaţiei, încă din 2006, stagnează, Ministerul alocand ultima dată bani pentru acestea anul trecut. “Anul acesta nu a venit niciun leu de la Ministerul Educaţiei. Noi tot le-am trimis adrese, dar degeaba, mai ales că sunt şi arierate consistente”, ne-a declarat Costel Militaru, responsabilul IŞJ cu investiţiile. Cele mai vechi lucrări nefinalizate sunt corpul B al Şcolii nr. 3 din Focşani, care a început în 1997, Şcoala Ireşti, Şcoala nr. 7 din Focşani, Şcoala nr. 4 Adjud, lucrări începute în 2006, apoi un an mai tarziu s-au semnat contractele, printre altele, pentru campusul Liceului Teoretic „Emil Botta“ din Adjud, Şcoala Tâmboieşti, Şcoala Lespezi, comuna Homocea, Şcoala Muncelu. În anii următori au demarat lucrări la multe alte unităţi de învăţămant, aproape 40 în total. Banii au venit însă cu ţaraita, iar lucrările au fost efectuate de constructori în acelaşi ritm. Acolo unde constructorii au fost înţelegători, lucrările au fost continuate pe bună credinţă, dar banii nu fost decontaţi nici pană în prezent, cum este cazul Grădiniţei Petreşti, al cărei constructor mai are de primit de la MECTS 2 miliarde de lei vechi. În total, potrivit unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean, 184.430 mii lei este valoarea totală a acestor lucrări începute de ani buni, judeţului Vrancea fiindu-i alocaţi, din această sumă, numai 97.989 mii lei. Arieratele pentru lucrările executate facturate şi neplătite sunt de 2.375 mii lei, iar pentru lucrările neefectuate 2.702 mii lei.

Şcolile cu finanţare externă se ridică în ritm alert

În timp ce lucrările finanţate de Ministerul Educaţiei stagnează, cele executate cu fonduri europene merg foarte bine. 11 unităţi de învăţămant sunt reabilitate cu bani externi, primiţi în primăvara acestui an, mai exact în lunile martie-aprilie 2012. Termenul de finalizare este un an şi la modul în care acestea se derulează există toate şansele ca elevii să înceapă şcoala anul viitor în sedii noi. Şcolile reabilitate cu bani europeni sunt: Jitia, Gugeşti, Varteşcoiu, Homocea, Carligele, Tănăsoaia, Străoane unde se realizează reabilitare şi extindere, Şcoala Pufeşti şi Şcoala Jariştea unde se fac lucrări de reabilitare. Alte două şcoli sunt practic reconstruite: Şcoala Negrileşti şi Şcoala Rotileşti (Campuri), aceasta din urmă fiind din paiantă. Şi aceşti elevi vor începe noul an şcolar în imobile improvizate sau înghesuiţi în două schimburi, dar vor avea garanţia că de anul viitor vor intra în săli noi, spaţioase, corespunzătoare procesului instructiv-educativ. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.