Educație

Ortodoxia mioritica spune ce altii iti ascund

Doina Ganea
18 iul 2006 3275 vizualizări
Lucrarea, scrisa de colegul nostru Valentin Musca, este dedicata "preotilor umiliti de ierarhi si spoliati de sleahta de functionari bisericesti - secretari, protopopi, consilieri, inspectori, vicari care au adus acesti sacerdoti la stadiul de sclavagism religios".

Recenta aparitie editoriala a colegului nostru Valentin Romeo Musca, intitulata "Ortodoxia mioritica. Crestinismul valah de la gotul Ulfila la evreul Wurmbrand" trateaza problematica practicantilor ortodocsi din lumina apostolatului. Autorul face comparatii si dezvaluiri socante despre inalte fete bisericesti, abordind din alt unghi de vedere inertia BOR cu privire la neimplicarea slujitorilor ei in problemele sociale. "Cei care conduc destinele Bisericii ar trebui sa citeasca Sfinta Scriptura, sa coboare p rintre oameni, sa invete limba poporului, sa asculte povestile preotului de rind ...", se arata in prefata cartii. Scriitorul taxeaza nemilos maniera in care duhul Evangheliei a fost sedus de mezalianta dintre ortodoxie si romanism si prin care Biserica a fost subordonata intereselor nationale. "Nichifor Crainic este teologul care a adus pe lume mioritismul, transformind teologia dintr-o stiinta a sacrului intr-una a etnicului. Poetul sesurilor natale a divinizat "Miorita", aducind galbeaza oitei nazdravane in ortodoxia romanesca", subliniaza autorul in cartea sa, aparuta zilele trecute la Editura Pallas din Focsani. Jurnalistul Romeo Valentin Musca nu se afla la "prima abatere" editoriala, prima sa lucrare, intitulata "Essai sur la pensee eucharistique medievale latine. Regarde ortodoxe", a vazut lumina tiparului in 2004 la Focsani.

Vali Musca are 39 de ani, a absolvit in anul 1993 Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Bucuresti si a urmat in paralel si cursurile Facultatii de Istorie din Bucuresti. Din 1994 a facut cercetari la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii Pontificale Mizericorde din Fribourg (Elvetia) unde a obtinut, in 2000, un doctorat in teologia latina medievala. Intre 2001-2004 a facut cercetari postdoctorale la Facultatea Autonoma de Teologie Protestanta de la Universitatea din Geneva, pregatind o lucrare despre gindirea religioasa romaneasca din secolul al XX -lea. Sub tipar se mai afla lucrarea "Biserici mutilate. O radiografie a patrimoniului religios din Tara Vrancei si Tinutul Putnei". De asemenea, scriitorul Valentin Musca mai are in pregatire lucrarile: "De corpore et sanguine Domini. indirea euharistica medievala latina"; "Essai sur la pensee religieuse roumaine du XX e siecle" si "Rezistenta anticomunista in Tara Vrancei". Lucrarea de fata este de icata preotilor care, desi gindesc ca si el, dupa cum spune chiar autorul, nu indraznesc sa traga un semnal de alarma asupra caii pe care a luat-o ortodoxia romaneasca. "Dedic aceste rinduri preotilor umiliti de ierarhi si spoliati de sleahta de functionari bisericesti - secretari, protopopi, consilieri, inspectori, vicari care au adus acesti sacerdoti la stadiul de sclavagism religios".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.