Educație

ProSaeculum, un deceniu de existenţă

Sorin Tudose
12 aug 2012 1125 vizualizări
Una dintre cele mai bune reviste de cultură editate în Vrancea

Revista ProSaeculum, inititulată iniţial doar Saeculum, se află la ceas aniversar, împlinind în această lună un deceniu de existenţă. Orientarea revistei, titlul şi rubricile au fost stabilite încă de la debut de către Al. Deşliu şi Valeriu Anghel, vechi colaboratori în ale scrisului. Una dintre cele mai bune reviste de cultură, dacă nu chiar cea mai bună, unde se vede limpede că se munceşte mult şi încă din pasiune pentru apariţia ei, publicaţia a apărut iniţial lunar, pentru ca în prezent să apară o dată la şase săptămani. Pană în 2007 conducerea revistei a fost asigurată de Al. Deşliu. “Păstrandu-şi ţinuta ştiinţifică şi literară, a început să primească colaborări din toată ţara, pană în 2007 ocupandu-se de lucrul acesta Alexandru Deşliu, iar dupa dispariţia sa prematură, sotia sa, Nina Deşliu. Conducerea redacţiei a fost preluată de criticul literar Mircea Dinuţ, secretar general de redacţie rămanand, de la primul număr, Valeriu Anghel. În momentul de faţă, un sprijn deosebit îl acordă Rodica Lazărescu din Bucureşti, doctor în filologie, care face şi corectura. De-a lungul celor 10 ani de la prima apariţie, în revistă au apărut peste 100 de nume din toate centrele culturale din ţară şi străinătate, din care am aminti pe Dan Berindei, Virgil Candea, Mihai Cimpoi, Valeriu D. Cotea, Eugen Simion etc, toţi academicieni, scriitori şi critici literari, precum Florinel Agafiţei, Ioan Adam, Ionel Bandrabur, Adrian Botez, Gheorghe Buzatu. Fiecare număr al revistei a fost ilustrat cu lucrări ale pictorilor clasici şi contemporani”, ne-a spus profesorul Valeriu Anghel. La ora actuală colegiul redacţional este format din Constantin Coroiu, Horia Dumitrescu, Rodica Lăzărescu, Maria Niţu, Florentin Popescu şi Elena Stoicu. Revista apare şi în mediul online putand fi accesată la http://www.pro-saeculum.ro. Numărul dublu 79-80 este ilustrat cu fotografii după opera artistului plastic Elena Stoiciu. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.