Educație

Cornuri fără gluten şi lapte fără lactoză pentru elevii intoleranţi

Ziarul de Vrancea
9 aug 2012 1745 vizualizări
37.661 elevi vranceni vor beneficia în anul şcolar viitor de lapte, cornuri şi mere în şcoli u copii care suferă de intoleranţă la gluten sau lactoză pot solicita produse dietetice la care nu aveau acces pană acum

Elevii vranceni care suferă de intoleranţă la gluten sau lactoză, afecţiuni destul de supărătoare pentru cei mici, vor beneficia din 15 septembrie de produse fără aceste componente în cadrul programului guvernamental “Lapte şi corn”. Această decizie a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă (O.U.G. 9 din 25 iulie 2012 ) ca urmare a solicitărilor părinţilor în anul şcolar trecut. Prin urmare, părinţii ai căror copii suferă de intoleranţă la gluten sau lactoză pot solicita, dar numai bine argumentat, prin prezentarea unor documente medicale, ca elevii să primească la şcoală produse fără aceste componente. “Noi nu am avut în Vrancea astfel de solicitări”, ne-a declarat şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Vasilica Zaharia. Intoleranţa la gluten este o boală ereditară caracterizată printr-o atrofiere a vilozităţilor mucoasei intestinului subtire şi favorizată de absorbţia glutenului, o proteină prezentă în grau, secară şi orz. Boala afectează mai ales copiii. Tratamentul este dietetic: regim fără gluten, excluzandu-se făinurile de grau, de secara si de orz şi toate alimentele care le conţin. În cazul intoleranţei la lactoză copilul este incapabil să digere zahărul predominant din lapte şi să-l asimileze în sange. Copiii născuţi cu intoleranţă la lactoză trebuie feriţi de alimentele ce contin lactoză, cel mai adesea printr-o dietă strictă. IŞJ a transmis la Consliliul Judeţean necesarul pentru anul şcolar 2012-1013, urmand ca instituţia să realizeze licitaţia atat pentru “Lapte şi corn” cat şi pentru programul “Mere în şcoli”. Astfel, pentru anul şcolar ce va debuta în toamnă în Vrancea sunt înscrişi 7.003 preşcolari, 16.167 elevi de gimnaziu şi 14.491 elevi de gimnaziu, rezultand un total de 37.661 elevi care vor beneficia de cele două programe guvernamentale. Numărul acesta însă este estimativ, urmand ca acesta să fie cunoscut cu exactitate după începutul anului şcolar, după cum ne-au precizat reprezentanţii IŞJ. Licitaţia pentru cele două programe va fi realizată de Consiliul Judeţean care primeşte 50% din fonduri de la Uniunea Europeană. Anul trecut programul “Mere în şcoli” a debutat ceva mai tarziu în judeţ din cauza contestaţiilor depuse în urma licitaţiei, şi s-a finalizat mai devreme ca urmare a lipsei produselor de pe piaţă. În judeţul Vrancea, partenerele tradiţionale ale programului sunt firmele Vranlact SA, pentru produsele lactate, şi Diplomatic Internaţional SRL pentru produsele de patiserie. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.