Educație

Diferente suspecte, in urma contestatiilor la bac

Camelia Stănilă
15 iul 2006 1877 vizualizări
Oficialii din invatamint vor analiza situatiile in care diferentele de notare depasesc 1,5 puncte. Chiar si la matematica notele au fost marite considerabil. 41 de elevi s-au trezit si cu notele scazute, in urma contestatiilor. Promovabilitatea a crescut pina la 88,63%.

Rezultatele in urma contestatiilor de la bacalaureat, afisate ieri si in centrele de examen din judet, au adus o surpriza atit pentru elevi, cit si pentru profesori. Diferentele de notare intre dascalii din Vrancea si cei din Vaslui sint uneori chiar foarte mari, depasind chiar si cele 1,50 de puncte considerate normale prin regulament. Chiar si la matematica, o stiinta mult mai exacta, s-au inregistrat diferente de peste un punct pe lucrari. Cea mai mare diferenta a fost de 2,15 puncte, chiar la aceasta disciplina. Astfel, Alin Grecu de la Grupul Scolar Marasesti a reusit sa promoveze examenul in urma contestatiilor, avind in vedere ca nota la matematica i-a fost marita de la 3,90 la 6,05. Si alti elevi au primit note mai mari in urma recorectarilor, acestea urcind, de exemplu, de la 9 la 9,55, de la 8,75 la 9,30, de la 6,20 la 7,70, dar si de la 3,70 la 5,05. La romana, subiectivitatea in corectare si-a spus de asemenea cuvintul, astfel ca elevii s-au trezit atit cu note marite, cit si cu note scazute in urma contestatiilor. Spre exemplu, notele au crescut de la 9,15 la 9,65, de la 7,05 la 8,50, de la 7,75 la 8,75, dar si de la 3,90 la 5. O diferenta remarcabila s-a inregistrat si in urma unei contestatii la limba engleza. Sabin Sandu, de la Liceul de Arte, a primit in urma recorectarii nota 7,80, desi lucrarea sa fusese evaluata initial la 5,75. Oficialii din invatamint au afirmat ca vor analiza toate situatiile in care diferentele de notare depasesc 1,50 de puncte, dupa care vor lua masurile care se impun asupra profesorilor corectori. In urma contestatiilor, procentul de promovabilitate a crescut de la 96,83% la 88,63%. "Modificarile din cataloage nu le-am vazut inca. Insa, pe lucrari am vazut si note marite cu peste 1,50 puncte, si note care n-au trecut de 5. Toate lucrarile cu diferente de peste 1,50 puncte vor fi revazute. Din cite stiu, acest lucru trebuia facut la Vaslui. Voi lua legatura cu Inspectoratul Scolar de acolo pentru a vedea daca notele au fost reverific te de o a treia comisie, apoi vom analiza situatia si vom lua masurile care se impun. Nu este normal ca la matematica, care este o stiinta mult mai exacta decit romana, sa existe diferente asa de mari. Chiar imi pun problema de ce s-a ajuns la o asemenea situatie", a afirmat inspectorul scolar general Danut Popoiu.


S-au contestat si note de 9,50


In acest an, elevii au fost mult mai constienti de propria valoare si au avut curajul sa conteste note de peste 9 sau chiar 9,50. Si foarte putini dintre acestia au avut neplacerea de a primi note mai mici in urma recorectarii. Astfel, la romana notele au crescut de la 9,15 la 9,65, de la 9,20 la 9,70, de la 9 la 9,55, iar la matematica chiar de la 9,50 la 9,95. In centrul de la Colegiul Unirea au existat insa si situatii in care nota la romana a scazut de la 9,55 la 9,40 si chiar de la 9 la 7,80. Au existat si cazuri extreme, in care unii elevi au contestat note de 5, riscind sa scada. Din fericire nu s-a intimplat asa. Altii, au primit note de 5, desi initial au avut 6,20, spre exemplu.


235 de contestatii admise


Potrivit statisticilor realizate de Inspectoratul Scolar, 297 din cele 532 de contestatii au fost respinse. Restul de 235 de solicitari de recorectare au fost admise, cu note in plus sau in minus. Se pare insa ca elevii au fost mult mai realisti in acest an, avind in vedere ca doar 41 din contestatiile admise au revenit in Vrancea cu note mai mici. Alte 40 dintre contestatiile admise au avut note sub 5, astfel ca nu influenteaza in nici un fel rezultatele elevilor. In schimb, 57 de elevi au obtinut promovarea probei. Nu mai putin de 12 elevi de la Grupul Scolar Agricol Focsani au obtinut note peste 5 in urma recorectarii lucrarilor de la limba romana, iar alti 2 la matematica, desi initial fusesera notati cu 3,45, 3,60, 3,80 sau 4. Deocamdata, nu se stie citi din acestia au si promovat examenul, avind in vedere ca pe total au nevoie de o medie de cel putin 6. Elevii care nu au promovat bacalaureatul nici dupa contestatii pot

repeta examenele in sesiunea de toamna. Pentru acesti candidati exista posibilitatea recunoasterii unor probe din prima sesiune, astfel ca multi vor avea mai putin de invatat. Pentru al doilea bac din acest an, inscrierile se fac saptamina viitoare, intre 17 - 21 iulie. Probele vor demara insa pe 21 august.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.