Educație

Tradiţiile sovejene, promovate în randul tinerilor

Sorin Tudose
3 aug 2012 2436 vizualizări
Tinerii sovejeni vor reconstitui simbolic o nuntă de altădată

Duminică şi luni vor avea loc în Soveja o serie de evenimente menite să promoveze cultura şi tradiţia sovejeană în randul tinerilor, dar nu numai. În cadrul proiectului european “Circuitul monumentelor istorice din Vrancea” desfăşurat de Fundaţia “Zi Deschisă” în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură, duminică, începand cu ora 12.00, în proximitatea mausoleului din localitate participanţii vor promova tradiţiile şi obiceiurile sovejene. Piesa de rezistenţă a primei zile constă într-o nuntă simbolică, aşa cum se face în Soveja de cateva secole. Totodată, va avea loc o paradă a costumelor tradiţionale, o expoziţie cu obiecte şi cu produse de prin partea locului. Vor fi distribuite şi albume, cărţi şi pliante cu caracter turistic-cultural. Luni, de la aceeaşi oră, langă Mausoleul Eroilor va avea loc o paradă militară organizată cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la Bătălia de Mărăşeşti 6 august – 3 septembrie 1917. În cadrul acţiunii va fi susţinut un simpozion intitulat “Lecţii de istorie, cultură şi spiritualitate”, simpozion la care vor lua parte oameni care şi-au legat cariera de istoria şi geografia locului, aşa cum sunt Cezar Cherciu, Costică Neagu, Gheorghiţă Geană sau Constantin Macarie. O figură interesantă care va participa la simpozion este şi sovejeanul Iulian Albu, profesorul aflandu-se aproape de al nouălea deceniu de existenţă. Profesorii vor vorbi despre semnificaţia zilei de 6 august atat la nivel naţional cat şi la nivel local, dar şi despre importanţa monumentelor vrancene. “Vor veni să cante mai multe formaţii corale, invitaţii vor vorbi despre istoria locală şi naţională, despre tradiţiile sovejene. Sunt şi caţiva copii care au străbunicii înmormantaţi în mausoleul din Soveja şi care vor vorbi despre cei căzuţi pe frontul de luptă, aşa cum i-au cunoscut din cele povestite de părinţi şi bunici”, ne-a spus Florin Micu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vracea. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
claudiu, acum 4280 zile, 12 ore, 45 minute, 51 secunde
mergeti cu incredere.de aseara gratarele erau incinse(mici si carnaciori0. berea era la discretie dar nu avea bere fara alcool.
haralambie, acum 4281 zile, 7 ore, 10 minute, 25 secunde
Ati uitat sa scrieti de principalul invitat, de loc din Soveja, care in spiritul traditiilor sale va mima un act sexual...ati ghicit,este dl vice celmic ! Bineinteles ca va fi pazit din umbra de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.