Educație

Elevii pleacă în tabere doar dacă declară că sunt cuminţi

Sorin Tudose
25 iul 2012 1158 vizualizări
Inspectoratul Şcolar a aprobat un regulament care să facă mai sigure taberele şi excursiile şcolare

Din cauza evenimentelor nefericite produse de-a lungul ultimilor ani în care elevii au suferit accidente sau chiar şi-au pierdut viaţa în timp ce se aflau în taberele şcolare, în excursii sau în diferite vizite autorităţile şcolare şi-au propus să facă puţină ordine în modul de organizare a distracţiei elevilor. Aşadar, directorii unităţilor de învăţămant au obligaţia de a solicita cu 5 zile înainte de data stabilită pentru plecare, o aprobare a activităţii, atunci cand deplasarea este programată în timpul programului şcolar. În dosarul predat la Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să conţină printre altele o aprobare scrisă a Consiliului Clasei, prin care se confirmă faptul că profesorii care predau la clasa de unde provin elevii dar şi diriginţii sunt de acord cu efectuarea deplasării. De asemenea, pentru orice plecare se mai cere o comunicare scrisă din care să rezulte că s-a realizat instruirea elevilor privind respectarea normelor de educaţie şi circulaţie rutieră, a protecţiei muncii, a prevenirii şi stingerii incendiilor, a unui comportament civilizat. Practic, spun oficialii şcolari, cei mici trebuie să înveţe să aibă grijă de ei şi chiar de colegi în timpul unei astfel de deplasări. Mai sunt necesare şi declaraţii de încredinţare a copiilor de către părinţi, precum şi un tabel detaliat cu numele tuturor copiilor care pleacă în deplasare. Este obligatoriu ca la fiecare 20 de copii să existe un cadru didactic însţitor. Numărul scade la 10 în cazul copiilor din centrele şcolare speciale. Scopul acestor proceduri îl reprezintă crearea unei modalităţi eficiente şi legale de organizare şi desfăşurare a excursiilor, taberelor, vizitelor, după cum spun oficialii şcolari. Reprezentanţii IŞJ vor examina dosarele deplasării şi le vor aproba, după caz, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile. La ora actuală, cele mai populare printre cei mici sunt taberele tematice, care îmbină activităţile educative cu cele recreative, în locaţii speciale de la munte sau mare. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.