Educație

IŞJ a făcut inventarul repetenţilor din şcolile generale

Ziarul de Vrancea
24 iul 2012 1575 vizualizări
Mai mult de 1.300 dintre elevii de şcoală generală sunt repetenţi, au situaţia şcolară neîncheiată sau chiar au renunţat la şcoală u fenomenul este întalnit mai ales în comunităţile de rromi, potrivit datelor de la IŞJ

323 elevi de clasele I-VIII au abandonat şcoala numai în semestrul al II-lea al ultimului an şcolar. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, 223 dintre aceştia sunt din clasele gimnaziale şi provin în special din localităţile Slobozia Bradului, Chiojdeni, Homocea, Mărăşeşti, Sihlea, unde sunt comunităţi numeroase de etnie romă, care nu prea îşi dau copiii la şcoală, în ciuda programelor speciale organizate pentru integrarea şcolară a acestora. Acestora li se adaugă alţii neşcolarizaţi, repetenţi sau cu situaţia şcolară neîncheiată. „Numai la Slobozia Bradului sunt 87 de copii neşcolariazaţi, 139 repetenţi şi 28 cu situaţia şcolară neîncheiată. La Chiojdeni sunt 32 neşcolarizaţi, toţi de etnie romă, şi 4 cu situaţia neîncheiată”, se arată într-o situaţie a IŞJ. În total, în judeţ sunt 1.322 de elevi de clasele I-VIII care au rămas repetenţi, sunt neşcolarizaţi sau cu situaţia şcolară neîncheiată, cei mai mulţi la învăţămantul gimnazial. La învăţămantul primar sunt 127 de elevi corigenţi, 79 nu au situaţia încheiată, 98 sunt neşcolarizaţi, iar 281 au rămas repetenţi, în total promovand acest an şcolar 13.716 elevi. La gimnaziu numărul repetenţilor şi al neşcolarizaţilor este mai mare, astfel: 696 sunt corigenţi, din care 124 la clasa a VIII-a, 236 au situaţia neîncheiată, 254 sunt neşcolarizaţi iar 374 sunt repetenţi. În total, 12.454 de elevi de gimnaziu au promovat anul şcolar 2011-2012.


Pleacă mulţi, vin puţini


În cel de-an doilea semestru al anului şcolar 2011-2012 se constată şi un număr important al elevilor care au preferat să plece în alte judeţe şi în alte ţări pentru a-şi continua şcoala. Astfel, învăţămantul primar a pierdut în favoarea altor judeţe 164 de elevi, iar alţi 70 au plecat în străinătate, cel mai probabil la părinţii aflaţi la muncă peste hotare, în Italia sau Spania. Şi învăţămantul gimnazial a însemnat pierderea a 75 de elevi în alte judeţe şi 70 în străinătate. În acelaşi timp, numărul celor care au venit să studieze în şcolile din Vrancea din alte judeţe este de 131 la învăţămantul primar şi 82 la gimnaziu, iar al celor reîntorşi în ţară este de 66. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că abandonul şcolar este mai numeros în comunităţile de rromi, dar admit că există şi cazuri în care condiţiile sociale şi materiale precare conduc la acest aspect în familiile din mediul rural. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.