Educație

Muzica odobeşteanului Stelian Ene, cântată de Alexandru Jula

Valentin Muscă
23 iul 2012 2630 vizualizări
Stelian Ene lucrează la Casa de Cultură din Odobeşti din 1969 şi a compus sute de piese, printre care şi “Baladă pentru Odobeşti” u ultima sa melodie deschide albumul artistului Alexandru Jula

 “Prinţ şi cerşetor”, cea mai recentă creaţie a odobeşteanului Stelian Ene, deschide CD-ul “Ocean de iubire” al cunoscutului artist gălăţean Alexandru Jula, CD lansat de curând la Galaţi. “Este adevărat, melodia mea deschide cel mai nou CD al lui Alexandru Jula. Pe versuri de Sergiu Strătulă, melodia încearcă să prezinte viaţa unui om, aşa cum a fost ea, cu bune şi rele, cu  clipe de glorie şi momente mai puţin plăcute. Cred că armonia dintre text şi melos l-a determinat la Alexandru Jula să o pună în fruntea listei”, ne-a spus Stelian Ene, directorul artistic al Casei de Cultură “C. C. Giurescu” din Odobeşti. Legendă vie a vieţii culturale odobeştene din a doua parte a secolului trecut, Stelian Ene este sinonim cu activitatea culturală odobeşteană din ultima jumătate de secol. Din aceeaşi generaţie cu Puiu Siru, Stelian Ene a rivalizat cu acesta la întrecerile muzical-artistice dinainte de 1989. Fost lider al grupului vocal-instrumental “Lira” – Odobeşti, Stelian Ene a concurat an de an cu “OZI-ul” (mai târziu “OZN-ul”) lui Puiu Siru şi “Stelele” lui Nelu Manoliu la cunoscuta competiţie “Cântare a României”. Emul al celebrului jazz man Marius Popp, Stelian Ene lucrează din 1969, aprilie, 11, la Casa de Cultură din Odobeşti, fiind cel mai longeviv angajat al Consiliului Local din localitate. “Prinţ şi cerşetor” nu este doar o melodie de succes, compusă de Stelian Ene, ci povestea unei generaţii dezamăgită de  regimurile politice dinainte şi după 1989, o generaţie care, ca toate generaţiile, a crezut, a visat, a iubit, sperând că ziua de mâine va fi mai bună. (Valentin MUSCĂ)

 


Stelian Ene la Festivalul în anii 80, la Festivalul “Toamna, la cules de vii”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.