Educație

Cele mai sărace unităţi preiau mobilierul uzat, la care renunţă cele care intra în reabilitare capitală Şcolile nu au bani nici pentru văruirea tuturor sălilor de clasă

Ziarul de Vrancea
22 iul 2012 1778 vizualizări
Igienizarea de vară se face în multe şcoli doar cu femeile de serviciu şi paznicul, după cum spun directorii u lipsa fondurilor face ca în unele şcoli şălile de curs să nu fie nici măcar văruite u “Fondurile s-au alocat în funcţie de solicitările directorilor”, se scuză Primăria Focşani u în Focşani, doar Şcoala “Ştefan cel Mare” se va schimba la faţă cu fonduri europene

De bine ce s-au terminat examenele naţionale că în şcolile din Focşani a debutat curăţenia anuală de vară. Aceasta se realizează aşa cum directorii au învăţat în ultimii ani: cu personalul propriu care înseamnă două femei de serviciu şi portarul şcolii. Banii puţini alocaţi de consiliul local fac ca igienizarea şcolilor să însemne în unele cazuri doar văruirea acelor săli considerate foarte murdare şi spălarea perdelelor şi podelelor. Este cazul Şcolii “Nicolae Iorga” din Focşani, unitate care are încă săli de clasă fără parchet. “Personalul şcolii a verificat fiecare clasă şi, acolo unde a constatat că s-a mai distrus în ultimul an ori s-au mai murdărit pereţii, o să se văruiască, dar nu în toate sălile de curs. Ca obiectiv pentru vara aceasta avem punerea de parchet într-o sală de clasă, pentru că noi nu avem parchet în toate sălile, în care ar urma de la toamnă să înveţe elevii clasei pregătitoare. Avem două săli destinate clasei pregătitoare dar una are parchet pus cu ajutorul colegilor şi părinţilor”, ne-a declarat directorul Şcolii “Nicolae Iorga” din cartierul Sud, profesoara Ioana Sîrbu. Potrivit acesteia, şcoala pe care o conduce are 15 clase iar 6 dintre acestea nu au parchet, cum nu au nici cabinetele şcolare. “Parchetul pană acum s-a pus la nivelul clasei, fiecare învăţător sau dirigente vorbind cu părinţii care au contribuit financiar”, a recunoscut Ioana Sîrbu. Aceasta estimează că în acest an curăţenia în şcoală va costa în jur de 60-70 milioane lei vechi. Banii vin de la Consiliul Local Focşani, cel care a asigurat şi finanţarea lucrărilor de izolare termică a unităţii de învăţămant.


Mobilier aruncat de unii, luat de bun de alţii


Şcoala “Nicolae Iorga” nu stă bine nici la capitolul mobilier, elevii învăţand în bănci vechi de 30 de ani. “Am adus mobilier pentru o sală de clasă de la Şcoala “Ştefan cel Mare”, care a donat mobilierul vechi după ce a intrat în reabilitare cu fonduri europene. Am mai luat în trecut mobilier şcolar şi de la Şcoala “Ion Basgan”, ne-a mai spus directorul Şcolii “Nicolae Iorga”. Şi la Şcoala “Alexandru Vlahuţă” curăţenia se face tot cu femeile de serviciu şi paznicul unităţii. “Igienizăm sălile de clasă, holurile, apoi vine curăţenia de după văruit. Cred că toate acestea ne costă cam 200 milioane lei vechi, pentru că se mai strică o baterie pe la baie, mai trebuie să spălăm caloriferele, că altă posibilitate nu avem. S-au văruit sălile de la etajul al II-lea, acum se văruieşte la etajul I, dar merge greu pentru că sunt doar două femei de serviciu şi un paznic”, ne-a declarat directorul Şcolii “Alexandru Vlahuţă”, Valy Ţigănuş. Şi această unitate a beneficiat de fonduri de la Consiliul Local pentru termoizolaţie, lucrare ce a costat peste 400 milioane lei vechi.


Două şcoli aşteaptă bani europeni din 2009


Şcollie din Focşani fac acum igienizarea după cum s-au gospodărit directorii, 2012 fiind primul an în care banii de la consiliul local pentru curăţenia de vară au fost cuprinşi în bugetul unităţilor de la începutul anului. 1.740 mii lei este suma primită de şcolile din Focşani în acest an, potrivit purtătorului de cuvant al Primăriei Focşani, Dan Cazaciuc. “Fondurile s-au alocat în funcţie de solicitările directorilor, iar ei au în buget un capitol denumit “reparaţii capitale” ce prevede inclusiv igienizarea”, ne-a precizat Dan Cazaciuc.  Primăria Focşani a depus proiecte de reabilitare cu fonduri europene pentru trei şcoli din Focşani, însă numai una a primit finanţarea. Şcolile care se află pe lista de aşteptare încă din 2009 sunt “Nicolae Iorga” şi “Alexandru Vlahuţă”, în timp ce Şcoala “Ştefan cel Mare” se află în plin proces de reabilitare. Peste 17.400.000 lei se vor cheltui pentru modernizarea Şcolii “Ştefan cel Mare” printr-un proiect cu finanţare europeană, contribuţia Consiliului Local fiind de 2%. Nici în mediul rural situaţia nu este mai bună, în multe localităţi directorii de şcoli apeland şi la bunăvoinţa părinţilor mai gospodari pentru a face curăţenie generală în clase. Cum duminica viitoare este programat referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării, în multe şcoli funcţionează secţii de votare, aşa că igienizarea de vară va începe după 1 august. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alcalinul, acum 4293 zile, 12 ore, 55 minute, 22 secunde
Bani de paranghelii au , dar pentru copiii nostri nu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.