Educație

Colţul profesorului - Rămas bun, domnule Profesor!

Dan Popoiu
20 iul 2012 20699 vizualizări
În viaţa fiecăruia vine o vreme când persoane care ne-au fost dragi, pe care le-am respectat, pe care ne-am sprijinit atunci când ne-a fost greu, cu care am mers împreună o bună bucată din existenţa noastră, se opresc obosite, îşi schimbă forma de existenţă şi pleacă... spre nicăieri.

Zilele acestea, Profesorul Corneliu Savu a plecat!... Existenţa dumnealui a căpătat o nouă dimensiune şi, probabil, de-acolo, vede lumea în tot întregul ei. Nu pot vorbi la timpul trecut despre Profesorul care, timp de 30 de ani, a fost lângă mine, corectându-mi greşelile şi  apreciindu-mi evoluţia cu aceeaşi francheţe. Dezbateri lungi, argumente şi contraargumente au fost ”dălţi” cu care a sculptat cariera mea didactică încă din 1983 şi până mai acum o lună când am avut o ultimă întâlnire. A fost, şi nu doar pentru mine, genul acela de mentor despre care nu poţi să spui dacă l-ai iubit sau l-ai respectat mai mult.
        Îmi  amintesc de un început de septembrie 1983 când, repartizat fiind pe postul de profesor de matematică la Liceul Unirea, l-am întâlnit pe domnul Profesor. Ne cunoşteam deja de la olimpiadele de matematică din ultimii mei ani de liceu, eu- elev, dumnealui – profesor corector. După momentul revederii, m-a întrebat, pe un ton serios, dacă în studenţie citisem pedagogie. Tata, care era de faţă, a zâmbit îngăduitor, ştiind care era, la momentul acela, părerea mea despre această disciplină. Cu aroganţa specifică tinereţii, am îndrăznit să fac o glumă, dând definiţia pedagogiei în viziunea studentului: ”disciplina cu şi fără de care elevii cresc la fel”. Profesorul n-a gustat gluma şi a avut o reacţie dură. Aproape un ceas am discutat în trei despre cât de important este, pentru un dascăl, să cunoască  pedagogie. Pe măsură ce l-am cunoscut mai bine şi am lucrat împreună, am înţeles de ce a reacţionat aşa: elevul trebuie să fie centrul universului unui profesor. Aşa gândea domnul Profesor Savu!
     Este greu de descris, în câteva rânduri, ”odiseea” conceperii Manualului de matematică pentru clasa a VIII-a, a Complementelor de geometrie plană pentru orele de  opţional la clasa a VII-a sau a Probelor de evaluare pentru clasa a VIII-a - şi mă refer doar la acele lucrări la care sunt coautor alături de Profesorul Corneliu Savu, fiindcă dumnealui are şi alte lucrări publicate. Fiecare cuvânt, fiecare expresie, fiecare comentariu, fiecare exerciţiu era şlefuit până la perfecţiune. Rigoare, claritate şi atractivitate în tot ceea ce se scrie; nimic în plus! Asta cerea domnul profesor de la colaboratorii săi.
     Legat prin toată fiinţa de ceea ce înseamnă şcoală, chiar şi după momentul pensionării lucra la mai multe materiale, printre care se afla şi un viitor manual de matematică gândit după noile programe pentru gimnaziu.
     Profesorul Corneliu Savu a plecat, dar va trăi mai departe prin cei cărora, într-o  formă sau alta, le-a conturat cariera didactică.
    Rămas bun, domnule Profesor! Îngerii să vă aibă în pază!

Profesor Dan Popoiu - Colegiul Naţional Unirea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
NITU ANICA, acum 4293 zile, 1 ora, 4 minute, 32 secunde
UN SUFLET DEOSEBIT , UN OM CUM RAR INTALNESTI ,SINCER,DEMN SI VERTICAL CA MAMA LAM APRECIAT FOARTE MULT SAI FIE TARANA USOARA FAM.NITU
Irina Danis, acum 4293 zile, 18 ore, 1 minut, 37 secunde
Dl. SAVU. Acum, dupa 24 de ani de cand ne-a fost profestor, nu rare sunt momentele cand eu si sotul meu rostim cu drag si in primul rand cu respect, acest nume. Este OMUL care ne-a modelat ca oameni, citeste integral
danb, acum 4296 zile, 9 ore, 54 minute, 17 secunde
Domnul Savu a fost intr-adevar unul dintre foarte putinii profesori devotati meseriei. La scoala la care am invatat, Scoala Nr.5, era unicul. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.Condoleante familiei.
Iulian , acum 4296 zile, 15 ore, 27 minute, 9 secunde
Intr-adevar , a fost un exceptional profesor de matematica si un om cu o personalitate foarte puternica.Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace. Ce este de apreciat este ca s-a tinut departe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.