Educație

Verdict Universitatea Bucuresti: Ponta a plagiat o treime din teza de doctorat

Ziarul de Vrancea
20 iul 2012 15124 vizualizări
Pofesorii sustin ca s-au facut presiuni asupra lor pentru a da un verdict favorabil premierului. Senatul Universitatii poate cere retragerea titlului de doctor in calitate de institutie emitenta. Comisia de Etica numita de ministrul Eucatiei Eaterina Andronescu sustine contrariul

 

ORA 12:30

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca decizia Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).

"Potrivit Legii educatiei facuta de domnul Funeriu, singura decizie recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica, ANCS. Acea comisie s-a pronuntat definitiv, ieri, si decizia ei arata ca nu exista plagiat. Facultatea de Drept a refuzat sa incalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politica, dovada ca nu am fost chemat niciodata sa-mi exprim un punct  de vedere. Atentie! Este singura data cand nu am fost chemat, iar aceasta comisie nu a functionat pana acum niciodata. Este o comisie ad-hoc facuta special pentru mine", a spus premierul Victor Ponta.

 

Ora 11:48

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti (UB) a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

"Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat", se arata in raportul Comisiei de Etica.

Una dintre analizele raportului se numeste "Procedee si tipuri de plagiere in teza de doctorat a domnului Victor Ponta", iar cea de-a doua reprezinta o anexa nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teza cu texte reproduse fara respectartea regulilor de citare din cele patru lucrari stiintifice sursa",

Astfel, sunt scoase in evidenta "locurile foarte multe din teza unde s-a copiat si in ce fel s-a copiat", explicand ca aceasta copiere a fost facuta "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri, sau prin inversare unor blocuri de text in raport cu sursele, dar si prin preluarea fara note de subsol a unor bucati de text, ceea ce arata ca autorul a vazut macar cum se citeaza corect".

Potrivit documentelor, tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta arata ca au fost de multe ori "copiate fragmente din alte lucrari si in sucecesiunea in care ele curg in lucrarile originale". Alteori este folosita "«tehnica montajului», adica se preiau bucati disparate din lucrarile surse pentru a confectiona propriile pagini ale autorului, evident fara respectarea minimala a citarii coecte", potrivit deciziei Comiei de Etica.

"Toate indica nu numai cat de mult a fost copiat, dar si intentia si, mai rau, prin minime cosmeticari, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fara atribuirea corecta a autorilor de la care s-a preluat identic", conform hotararii.

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat in teza de doctorat a premierului Victor Ponta, in baza Cartei Universitatii din Bucuresti.

Teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizata la Universitatea Bucuresti de Comisia de Etica a institutiei si de mai multi experti in drept.

Membrii Comisiei de Etica au analizat acuzatiile aduse lui Victor Ponta in cazul tezei sale de doctorat, din punctul  de vedere al respectarii normelor de proprietate intelectuala si drepturi de autor, asa cum sunt ele stipulate in Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti, art. 9 si art. 10.

Decizia Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

"Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului si al conducatorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire conform reglementarilor in vigoare in acea perioada (3 examene si 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii", se arata in raportul intocmit de trei experti in stiinte juridice, desemnati special pentru acest caz.

Totodata, potrivit raportului intocmit de experti si aprobat prin hotararea Consiliului National de Etica (CNE), nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost sustinuta in Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in data de 1.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrarii", se mai mentioneaza in raportul expertilor, care a stat la baza hotararii luate de CNE.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, retinand faptul ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.

Premierul a solicitat Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) sa ii fie analizata in Consiliul National de Etica teza de doctorat sustinuta in 2003, dupa ce revista Nature scria ca premierul este acuzat de plagiat, sustinand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima si indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat ca membrii CNATDCU care au stabilit ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "executie mafiota", fara sa fi studiat vreodata o astfel de lucrare, si a precizat ca nu va renunta la titlul de doctor si nici nu va demisiona.

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
maria, acum 4287 zile, 14 ore, 59 minute, 5 secunde
Dane,sari prea repede la concluzii. Ponta a plagiat dar asta e ultimul lucru pe care i-l poti reprosa acum.Are altele mai mari deja.
neica, acum 4287 zile, 15 ore, 2 minute, 24 secunde
iesi afara javra ordinara, ne prostesti in fata, asa ai sa faci si cu interesele tarii, tot ce naste din pisica soareci mananca, tot ce a nasit ilici, sunt cele mai imputite caractere, acum imi dau citeste integral
, acum 4287 zile, 21 ore, 52 minute, 23 secunde
Universitatea Bucuresti are un cuvant greu de spus sunt opinii academice de inalta clasa,iar comisia de etica facut in subordonarea Ministerului Invatamantului mai mult politica si nu mai zic ca multi citeste integral
danb, acum 4287 zile, 23 ore, 21 minute, 56 secunde
Deci problema e cristal de clara. Inseamna ca toti cei care au fost in comisia de examinare, Prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.