Educație

Sfântul Ilie, stăpânul ploilor

Ziarul de Vrancea
19 iul 2012 1509 vizualizări
Peste 1.900 de vranceni îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Ilie

Creştinii prăznuiesc astăzi unul din cei mai cunoscuţi sfinţi din Vechiul Testament. Este vorba despre Ilie Tesviteanul, patronul fulgerelor şi stăpânul ploilor, aşa cum i-au atribuit creştinii puteri, inspiraţi din viaţa sa. Dincolo de aceste aspecte care îmbină credinţa creştină şi oarecare puteri magice, reminescenţe din vechile religii, Ilie este sfântul care a înviat fiul văduvei din Sarepta Sidonului şi mai ales a oprit ploile să mai cadă peste poporul Israel 3 ani şi jumătate din cauza necredinţei fiilor lui Israel. Personaj fascinant al Vechiului Testament, care a trecut din istoria biblică în legendă, fiind zugrăvit cum umblă cu carul pe nouri, Ilie Tesviteanul este unul din puţinele personaje vechi testamentare care a reuşit să intre în tradiţiile noastre populare, iar creştinii să-l imagineze un veritabil stăpân al ploilor. De aceea, până în secolul trecut şi-au botezat copiii nu numele sfântului şi au ridicat biserici care-l au ca sfânt protector. Astăzi, seceta îi face pe creştini să-i pomenească numele, dar nu-şi mai botează plozii cu numele său, iar bisericile au ca sfinţi protectori, sfinţii noştri naţionali, creştinismul devenind din ce în ce mai mult o religie a etnicului şi nu una universală, sobornicească şi apostolească. (Valentin MUSCĂ)


La mulţi ani, Ilie, Iuliuţă, Ilincuţa şi Ilinca

Peste 1.900 de vranceni îşi serbează onomastica de Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, cunoscut drept Căruţaşul Raiului, cel care fulgeră şi trăsneşte. Este vorba de 1.115 bărbaţi şi 844 de femei care poartă nume de sfant şi îşi vor serba onomastica alături de cei dragi. Cele mai frecvente prenume sunt Ilie, Iuliuţă, Iliuţa, Ilincuţa sau Ilinca. În ultimii ani aceste nume nu mai sunt în topul preferinţelor vrancenilor. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.