Educație

Pulsul admiterii 2012 la Iasi dupa primele doua zile de inscrieri: La facultatile care au cautare, deja sunt mai multi candidati decat locuri

Ziarul de Vrancea
18 iul 2012 1472 vizualizări
Printre cele mai vanate: Filosofie si Stiinte Politice, Drept, Economie, Arhitectura, Medicina Veterinara.

Cea de-a doua zi de admitere de la Iasi a mers chiar mai bine decat luni. Dupa doua zile de inscriere, la Universitatea „Al.I. Cuza" s-au inregistrat 2.788 de dosare, dintre care aproape 60% au fost depuse ieri. Procentual, peste 80% din locurile bugetate scoase la concurs sunt ocupate deja, iar din totalul cifrei de scolarizare, candidatii au ocupat 41%. Calculul este aproximativ pentru ca multi tineri au depus doua-trei dosare pentru a fi siguri ca vor prinde un loc la „Cuza". „Cifrele sunt mai mari decat anul trecut. Avem cu aproape 1.000 de candidati mai multi dupa doua zile de concurs. Diferenta perioadei de inscriere este de o zi: anul trecut au fost sase zile, acum sunt doar cinci. Cred ca este si un proces de maturizare a candidatilor. Daca vor sa faca o investitie universitara, ei se vor grabi sa se inscrie", spune Ovidiu Buruiana, cadru didactic din Comisia de admitere a Universitatii. Concurenta a crescut vizibil la Facultatea de Filosofie si Stiinte Politice. Aici s-au depus, pana aseara, 396 de dosare, ceea ce inseamna ca pentru locurile de la buget concurenta este de 1,58 candidati pe loc. In top urmeaza Facultatea de Drept, cu 1,44 candidati pe locul finantat de stat, Facultatea de Litere, cu 1,42 si Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, unde concurenta este de 1,23 pe locul bugetat. Putini inscrisi raman la Fizica, doar 26, adica 24,76 % din locurile fara taxa.

La Universitatea de Medicina si Farmacie inca se prezinta numerosi candidati. Pentru Medicina Generala s-au mai prezentat ieri 190 de tineri, totalul fiind de 329. Numarul locurilor fara taxa, 300, este deja depasit de cerere. Trebuie mentionat faptul ca testul de admitere de pe data de 25 iulie va fi sustinut in acelasi timp la toate unitatile de profil din tara, ceea ce inseamna ca absolventii de liceu au o singura sansa de a intra la medicina in acest an.

La Universitatea Tehnica „Gh. Asachi" s-au prezentat 800 de tineri dornici sa devina studenti, in conditiile in care sunt disponibile 2.945 de locuri fara taxa si 643 cu taxa. Cei mai multi au optat pentru Automatica si Calculatoare si pentru Arhitectura. Singura facultate care a reusit sa isi ocupe deja toate locurile este cea de Arhitectura. Concurenta este 1,89 candidati pe locul de la buget, situatie prevazuta de oficialii universitatii, care sunt siguri ca locurile de la aceasta facultate vor fi ocupate in totalitate din prima sesiune de admitere.

Lucrurile evolueaza pozitiv si la Universitatea de Stiinte Agricole. De la 170 de candidati prezenti luni s-a ajuns la 427 de inscrieri in cele doua zile de admitere. Cea mai mare cerere ramane pentru Facultatea de Medicina Veterinara, unde concurenta pentru un loc la buget este de 1,55 candidati. Urmeaza Facultatea de Zootehnie cu 1,23 candidati pentru un loc fara taxa. La Agricultura si Horticultura inca nu s-au ocupat locurile finantate de stat.

Agronomia sta destul de rau la admiterea de la master, desfasurata tot in perioada 16 - 25 iulie. Desi s-au scos la bataie 360 de locuri la buget si 270 la taxa, doar 32 de absolventi de studii de licenta s-au prezentat in fata comisiei de admitere luni si marti: 7 la agricultura, 12 la horticultura si 13 la zootehnie.

Mai atractive par programele de master de la Universitatea „Al.I. Cuza". Aici s-au scos la concurs 2.300 de locuri la buget si 1.700 de locuri la taxa, iar pana aseara au fost depuse 1.372 de dosare. O surpriza placuta s-a inregistrat la Facultatea de Biologie, unde s-au prezentat 86 de studenti, ceea ce insemna ca 95,5% din locurile fara taxa sunt deja ocupate. Urmeaza Facultatea de Drept, cu o rata de ocupare de 91,1% a locurilor bugetate, si Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei cu 86,45 %. In schimb, exista o serie de facultati cautate de tinerii care se pregatesc de studiile de licenta, dar care nu mai sunt in vizorul viitorilor masteranzi. Desi la licenta concurenta pentru Filosofie si Stiinte Politice este ridicata, gradul de ocupare depasind valoarea maxima la fara taxa, la masterat doar 57,14% din aceste locuri sunt deja ocupate. In aceeasi situatie este si FEAA cu 58,51% si Literele cu 64,7% ocupare pentru buget. Termenul de depunere a dosarelor expira pe 20 iulie, la fel ca pentru candidatii care au absolvit abia liceul.


Autor: Liliana GINJU

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.