Educație

Sfintul Iordache Blajinul

Doina Ganea
7 iul 2006 2072 vizualizări
De 10 ani, familia Iordache din Focsani, compusa din doi pensionari simpatici, este terorizata de un vecin care isi parcheaza camioanele in curte, prea aproape de ei. De mai bine de doi ani, Dorel Iordache face adrese pe la toate forurile ca sa-i interzica vecinului aceasta practica. Tot de atita timp institutiile sesizate, desi ii dau dreptate, il trimit in continuare dupa cai morti sa le ia potcoavele. 64 din cei 87 de locuitori de pe strada Alexandru Golescu vor ca Dorel Neghina sa-si mute rablele de acolo.

Doua rabe iesite de mult din uz, cumparate de proprietarul lor acum 10 ani de la casare, au stricat linistea si sanatatea lui Dorel Iordache din Focsani. Casa familiei Iordache, de pe strada Alexandru Golescu, de altfel o casa de oameni gospodari, este captusita pina la sufocare cu folie de plastic la geamuri si in prelungirea gardului dintre ea si vecinul Dorel Neghina. Semnatarul atitor sesizari este plimbat "de la Ana la Caiafa" pentru o decizie pe care oricare din institutii ar fi putut-o lua, daca intr- adevar functionarii ar fi cu adevarat in slujba cetateanului, asa cum pretind, si nu invers. Desi a facut nenumarate sesizari la Primaria Focsani, Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Vrancea, Directia de Sanatate Publica (DSP), la Garda de Mediu, la Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului (MTTC) si la Autoritatea Romana Rutiera (ARR), Dorel Iordache n-a gasit pe nimeni care sa-l determine pe vecinul sau Dorel Neghina sa nu isi mai parcheze cele doua camioane in curtea cu care se invecineaza direct si nici sa nu le mai repare acolo. Cu toate ca o parte din aceste institutii i-au dat dreptate si i-au trimis adrese prin care ii spuneau ca au dispus sanctionarea celui care polueaza fonic si

toxic de 10 ani strada Alexandru Golescu, totusi Dorel Neghina continua sa-si aduca in curte camioanele vechi si depasite. Intre timp, viata familiei Iordache este un infern, iar starea sanatatii lui Dorel Iordache, care a suferit in trecut o operatie de neoplasm lingual, este pe cale sa se a graveze. Dorel Iordache a epuizat pina acum aproape toate institutiile abilitate sa ia masuri, singura solutie fiind actionarea vecinului sau in instanta de judecata. Reprezentantii Garzii de Mediu, de exemplu, sustin ca nu pot face determinari fonice si toxice pentru ca nu au aparatura potrivita.


Doua bombe ecologice


Cele doua autocamioane vechi sint extrem de degradate, acestea prezentind un real pericol pentru sanatatea vecinilor de pe strada care sint nevoiti sa inhaleze gazele toxice de esapament. In acceptiunea lui Dorel Iordache, cele "doua bombe ecologice" ar trebui distruse. In februarie 2005, Dorel Iordache sesizeaza Garda Nationala de Mediu cu privire la faptul ca "numitul Neghina Dorel, vecin cu mine, proprietar a doua basculante raba vechi de 20 de ani, care de ani buni le gareaza la domiciliu foarte aproape de casa mea si scot un fum cind porneste motoarele de nu poti respira. Mentionez ca le repara tot la domiciliu fara sa tina cont de sanatatea vecinilor, conform normelor europene. Solicit, impreuna cu vecinii, interzicerea reparatiilor si parcarii basculantelor la domiciliu. Aceste bombe ecologice circula in alte orase numai pe linia de centura", arata in prima sa plingere Dorel Iordache.


Alta-i cind basculanta-i a ta


Conform unor adrese ale IPJ Vrancea, din lunile septembrie si octombrie, ca urmare a sesizarilor lui Dorel Iordache, proprietarul celor doua camioane, Dorel Neghina, a fost sanctionat contraventional cu amenda. Din cuprinsul adreselor mai rezulta ca atita timp cit camioanele sint pe numele lui Negina si nu pe numele societatii "din punctul de vedere al Serviciului Politiei Rutiere, cele doua autobasculante pot fi parcate in acea locatie". Cit priveste zgomotul si noxele produse de cele doua autovehicole parcate de Neghina Dorel in curtea locuintei sale, seful IPJ Vrancea, comisarul Viorel Serbanoiu a spus ca: "Urmeaza sa va adresati Garzii de Mediu, abilitata sa efectueze masuratori de noxe si zgomot". Din acte rezulta ca Dorel Neghina are o firma de transport marfa, SC Dorna SRL Focsani, cu domiciliul social pe strada Alexandru Golescu, respectiv la soacra sa, si basculantele inmatriculate pe persoana fizica. Pe aceasta baza au fost obtinute autorizatiile de circulatie de la Primaria Focsani pe drumurile publice si, datorita acestei diferente de proprietar, cei de la Autoritatea Rutiera Romana nu-l pot sanctiona pe proprietarul basculantelor ca pe o persoana juridica.


MTTC recunoaste


Sesizata, Directia de Securitate Medico-Sociala si Sanatate din cadrul Ministerului Transportului Constructiilor si Turismului trimite o sesizare la Cabinetul de Igiena Statia CFR Focsani si Agentiei de

Sanatate Publica prin unitatea Teritoriala Galati, din cadrul MTTC care ii da dreptate lui Iordache si, in luna octombrie a anului 2005, precizeaza: "Am constatat ca la SC Dorna SRL parcheaza autobasculantele de mare tonaj la sediul social nerespectind distanta minima de 50 m fata de vecini, conform OMS nr. 536/1997, art. 11, lit. i, fapt pentru care s-a anulat anexa certificatului pentru activitatea de transport (cod CAEN 6204), urmind ca in cursul saptaminii sa transfere autovehiculele la alta locatie", se arata in adresa semnata de inspectorul Marian Gheorghe. Directorul general din cadrul MTTC, Directia Securitate Medico-Sociala si Sanatate (DSMSS), recomanda prin adresa nr.3439/ 27.10.2005 ca petentul sa se adreseze pentru celelalte aspecte ale reclamatiei la Garda de Mediu si la ARR.


Birocratie cu sens giratoriu


Asa se face ca traseul reclamatiilor si petitiilor cetateanului din Focsani ajunge la Autoritatea Rutiera Romana, care prin semnatura directorului Neculai Tanase ii precizeaza petentului urmatoarele: "autovehiculele se afla in proprietatea numitului Neghina Dorel, la fel ca si spatiul unde sint parcate acestea. In baza de date a ARR nu exista nici un operator de transport cu denumirea SC La Dorna SRL. Avind in vedere cele mentionate mai sus va aducem la cunostinta ca nu este de comptenta ARR solutionarea problemelor semnalate, ci a organelor de control care pot aplica prevederile OMS 536/1997", se arata in adresa nr. 1042/aprilie 2006 semnata de directorul ARR, Neculai Tanase.

Comisarul sef al Garzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, sustine ca nu are cum sa masoare noxele din oras si sa-i sanctioneze pe cei care polueaza mediul: "Disconfortul constind din zgomot si oxe emise cu ocazia pornirii in cursa sau parcarii mijloacele auto, poate fi constatat prin masuratori cu aparatura specifica de catre reprezentantii DSP Vrancea, care sint abilitati sa puna in aplicare Ordinul 536/1997".


"Nimeni nu ia masuri, desi toti imi dau dreptate!"


Cu zeci de petitii si sesizari in brate, cu raspunsurile de la unele institutii, care ba l-au trimis "de la Ana la Caiafa", ba i-au dat dreptate, nea\' Iordache se plimba de doi ani in speranta ca cineva va lua totusi masuri cu cei care ii fac aerul irespirabil in propria casa. "Este cald vara, nu pot sta cu usile sau geamurile deschise pentru ca imi intra in casa numai miros de motorina arsa si de ulei ars. Petele de ulei infiltrate prin pamint, de la basculantele vecinului meu, pe care le repara acasa, mi-au uscat copacii, florile, legumele. Zgomotele si trepidatiile de la camioane mi-au fisurat locuinta. Nu stiu ce sa mai fac. Nimeni nu ia masuri, desi toti imi dau dreptate!", se plinge omul, care are si o lista cu 64 de semnaturi din partea vecinilor, care si ei il vor mutat de pe strada pe cel cu "rablele de rabe".



Circuitul petitiilor in natura


Cetateanul Dorel Iordache s-a plimbat timp de doi ani pe la 10 institutii de cel putin doua ori.

Primele doua petitii le-a adresat Primariei Focsani. Urmatoarele doua petitii au ajuns la IJP Vrancea, pe masa comandandului Viorel Serbanoiu. Alte petitii au fost trimise la: Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului (MTTC), Autoritatea Romana Rutiera (ARR), Cabinetul de Igiena Statia CFR Focsani, Agentia de Sanatate Publica prin unitatea Teritoriala Galati, din cadrul MTTC. Dupa toata aceasta vinzoleala, Dorel Iordache nu se lasa si si-a propus sa sesizeze si alte foruri interne si internationale cum ar fi: Presedentia, Guvernul, Greenpeace, Delegatia Comisiei Europene, Centru de Informare al Comisiei Europene si nu in ultimul rind pe Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania. (



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.