Educație

Carte despre Istoria comerţului focşănean din 1949-2012

Sorin Tudose
13 iul 2012 1476 vizualizări
Profesorul Ştefan Neagu a lansat al doilea volum despre istoria comerţului focşănena după cel dedicat anilor 1546-1948

Ştefan Neagu completează lista lucrărilor despre Focşani cu titlul “Focşani-File din istoria comerţului (1949-2012)”, carte lansată zilele trecute la Ateneul Popular. După ce Neagu îi semnase prefaţa cărţii comunistului Vasile Valcu, intitulată “O viaţă între două lumi”, iată că a venit randul lui Valcu să îi returneze serviciul, cineva mai potrivit nu s-a găsit. Lucrarea nu este nici pe departe una de referinţă, avand un profund caracter… laudativ. Dacă informaţiile referitoare la finele anilor 40 şi chiar şi la comunism sunt interesante, lucrurile iau o turnură nefericită imediat cu anii căderii vechiului regim, aşa cum impersonal îi place autorului s-o spună. “Nu pot încheia această introducere fără a scoate în evidenţă contribuţia esenţială a municipalităţii (Domnul Primar Decebal Bacinschi) sprijinit de Consiliul Judeţean Vrancea (Preşedinte Domnul Marian Oprişan) la asigurarea condiţiilor necesare unui comerţ civilizat, la care se adaugă organizarea unor manifestări reuşite, precum Ziua Recoltei, Sărbătoarea Viei şi Vinului, Sărbătoarea Berii, Zilele Oraşului Focşani şi altele, care au pus în valoare comerţul local”, îi laudă Neagu pe “comercianţii” Bacinschi şi Oprişan. Autorul îşi păstrează tonul menţionat mai sus pe întreg parcursul cărţii, mai ales cu cei care au contribuit financiar la realizarea lucrării. “Vox este unul dintre cele mai atractive localuri de distracţie, de petrecere a timpului liber (…). Au loc aici numeroase activităţi cu caracter cultural-educativ, pentru că muzica modernă, prin discotecă, îi aduce pe tineri în lumea plăcută, atat cea din ţară cat şi cea din occident”, scrie Neagu. Tot el mai laudă şi noua hală a lui Nicu Mazere, despre care spune că este foarte frumoasă, în condiţiile în care Hala Veche era incontestabil mai autentică, cu o arhitectură de prin partea locului. De asemenea, mai bine de o treime din lucrare este plină de date statistice, luate de la registrul comerţului cu firmele existente în Focşani. Cu tot respectul îi spunem lui Ştefan Neagu că scrie cărţi exact cum face filme Sergiu Nicolaescu. Pe bandă rulantă. Sugestia noastră: mai rare şi mai muncite. (Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bogdan, acum 4302 zile, 14 ore, 25 minute, 11 secunde
Felicitari, dom' profesor Neagu! Sunteti perseverent, neobosit si bine documentat. Toata stima pentru un profesor devotat si dedicat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.