Educație

Semnal editorial: carte dedicată instrumentelor populare

Ziarul de Vrancea
11 iul 2012 1478 vizualizări
Cercetătorul popular Titel - Toader Chirilă de la Năruja a făcut o inventariere a vechilor instrumente muzicale

Scriitorul vrancean Titel-Toader Chirilă a lansat recent o lucrare inedită intitulată “Antologie în ajutorul celor care lucrează cu tinerii- Instrumente populare. Realităţi vii ale satului tradiţional romanesc”. Spunem inedită deoarece cărţulia prezintă o serie întreagă de instrumente populare întalnite în Ţara Vrancei şi nu numai cu scopul de a conserva şi promova obiectele tradiţionale de cantat. De exemplu, autorul spune despre ocarină că este un instrument înrudit cu fluierul cu dop, îndeosebi prin mecanismul producerii sunetului, despicarea aerului suflat printr-o fantă de marginea subţiată a unei ferestruici din apropiere. În cărtică sunt prezentate pe rand atat cu text cat şi grafic cavalul, piculina populară, tilinca, cornul, buhaiul, frunza, cobza, toaca, dramba, buciumul şi multe alte instrumente care încă se mai folosesc în zona montană dar despre care tinerii din ziua de azi nu ştiu mare lucru. Puţini ştiu că la Năruja a fost iniţiat în urmă cu 30 de ani şi un festival al instrumentelor populare, aşa că nu e de mirare că autorul a avut iniţiativa de a inventaria străvechile instrumente populare. “Lucrarea de faţă îşi propune să pună în valoare doar o mică parte din bogata creaţie populară muzicală vranceană,  zonă de veche tradiţie istorică şi în domeniul muzicii populare. Nimic nu este mai trecător decat sunetul unui instrument muzical. Abia emis, el se propagă în spaţiu iar pentru cel care nu posedă instrumentul şi nu este decat un simplu auditor, el dispare înghiţit de timp pentru a nu lăsa decat o amintire ce se va estompa la randul ei de-a lungul timpului”, spune Titel – Toader Chirilă în prefaţa lucrării. Tot lui Chirilă îi aparţine şi titlul “Năruja, capitala culturală a Ţării Vrancei” în care sunt tratate pe larg teme precum seismicitatea zonei, legendele localităţii, istoricul căminului cultural. De asemenea, mai apar şi cateva consemnări din relatările interesante ale varstnicilor zonei. De precizat că Titel-Toader Chirilă este de mulţi ani un colaborator neobosit al ziarului nostru dar şi un promotor al ţinutului montan al Vrancei. (S. VRÎNCEANU, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4305 zile, 2 ore, 11 minute, 20 secunde
Sa ne traiti Domnule Profesor! Sunt putini dascali din mediul rural care fac ceea ce faceti Domnia Voastra. Activitate de profesorat, de raspandire a culturii in mediul satesc la o Casa inchinata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.