Educație

Memento: Dimitrie Cantemir academician la Berlin

Valentin Muscă
10 iul 2012 1870 vizualizări
Pe 11 iulie 1714 marele enciclipedist român Dimitrie Cantemir era ales membru al distinsei Academii din Berlin.

Dimitrie Cantemir Fiu al unui domnitor care semna cu degetul (Constantin Cantemir nu ştia carte!), ucenic al celebrului cosmopolit poet cretan Ieremia Cacavelas, Dimitrie Cantemir a oferit Occidentului la începutul secolului XVIII imaginea unui Prinţ moldav coborât din galeria marilor figuri ale Renaşterii. Nu am fi scris acest memento dacă nu am trăi vremuri în care plagiatul este monedă curentă şi de la simplul conţopist de Primărie din Munţii Vrancei, până la Prim ministru, toţi sunt absolvenţi de facultăţi şi masterate făcute la fără frecvenţă. Dacă unul din conţopişti a avut şansa să prindă şi un mandat de parlamentar a pus mâna şi pe un doctorat, astfel încât, în câţiva ani, a trecut de la strungar reciclat la doctor în drept, fără să aibă nici azi habar de originea Dreptului. În acest context, cei care vor să vadă ce înseamnă a fi intelectual şi om de litere, fără masterate şi doctorate, să citească opera marelui Dimitrie Cantemir, cel mai înalt spirit ridicat dintre noi la graniţa dintre secolele XVII-XVIII. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cineva, acum 4305 zile, 11 ore, 36 minute, 32 secunde
ce bine ar fi sa nu mai reproducem stirile de la tv, care de cele mai multe ori sunt denigrante si bazate pe zvonurile de la coltul strazii...sa facem noi, fiecare dintre noi, ceva pentru binele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.