Educație

Absolvenţilor de liceu le-a picat comunismul la bacalaureat

Ziarul de Vrancea
4 iul 2012 1564 vizualizări
Subiectele de la istorie au fost stufoase, însă nici matematica nu a fost floare la ureche, după cum ne-au spus profesorii u maine este programată ultima probă scrisă, la alegere a profilului şi specializării

113 candidaţi au lipsit la proba C a examenului de bacalaureat din cei 2.843 înscrişi. Cei mai mulţi candidaţi, din liceele cu profil real, au susţinut ieri examen la matematică, iar cei de la profil uman au susţinut examen la istorie. Varianta extrasă a fost cea cu numărul 5, matematica dandu-se pe module: M1 şi M2, în funcţie de orele de studiu alocate la clasă. Profesorii de specialitate spun că subiectele de la ambele discipline au fost concepute aşa încat să diferenţieze elevii care au tratat şcoala cu seriozitate de ceilalţi. Ca şi la proba scrisă anterioară, de limba romană, părerile despre subiecte sunt împărţite între candidaţi. „Cred că voi lua peste 8,50, dar aştept baremul. Am făcut pregătire la această disciplină şi am făcut şi cate două ore pe zi variante. Eu am lucrat în plus pentru că am nevoie de media de la bac pentru Facultatea de Construcţii din Bucureşti”, ne-a spus Eduard Voicu de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu. „Mie mi s-au părut subiecte mediocre. Eu m-am şi pregătit pentru că şi eu voi merge mai departe la Facultatea de Construcţii din Bucureşti”, l-a completat colegul său Marius Moise. „A fost acceptabil. M-am pregătit mai ales că vreau să merg la ASE mai departe”, ne-a spus şi Alina Bratu. Au fost şi elevi care au ieşit supăraţi din examen considerand subiectele grele. „Grele, foarte grele mi s-au părut. Nu am făcut mare lucru. Mi-a dat rezultatul dar nu ştiu dacă am procedat bine în final”, ne-a spus supărată Sorina de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”.


Profesorii spun că elevii nu prea mai învaţă la mate


Profesorii consideră că elevii care au învăţat în toţi anii de şcoală au putut rezolva subiectele fără probleme. „Tipul problemelor seamană foarte mult cu itemii din 2008 şi 2009. Nu a fost ceva sofisticat. Este adevărat că există la fiecare variantă cate un subpunct care presupunea foarte multă atenţie la calcule, dar nu probleme care să-i dezavantajeze pe cei mai mulţi dintre copii. Sunt modele de subiecte care s-au lucrat la clasă, nu sunt subiecte de olimpiadă. Un elev bun poate lua 10, iar un elev care a mers la şcoală zi de zi este imposibil să nu ia 5. Dacă ar fi rezolvat măcar cate un subpunct de la subiectele II şi III şi primul subiect integral un elev poate lua 5, chiar 6 dacă a învăţat cat de cat. Din păcate sunt şi elevi foarte slabi care nu au noţiunile minimale, iar aceştia vor lua note mici. A scăzut foarte mult interesul elevului pentru învăţătură şi puţini înţeleg faptul că matematica îi ajută să fie ordonaţi în gandire”, ne-a declarat inspectorul de matematică Daniela Sarghie. 


Comunismul, unul dintre subiectele de la istorie


La istorie, profesorii de specialitate susţin că subiectele necesitau atenţie din partea elevilor, mai ales în înţelegerea cerinţelor formulate, pentru că rezolvarea unora solicita identificarea informaţiei din sursa istorică propusă, fiind necesare şi cunostinţe temeinice. „Subiectele au fost de nivel mediu dacă mă refer la elevii pe care i-am avut şi care au studiat istoria comunismului, iar pentru ei a fost mai simplu. Era de aşteptat să fie şi un subiect despre comunism pentru că nu a mai fost demult. Subiectele au atins o perioadă foarte lungă din istoria ţării, sunt concepute după modelul dat, dar depinde foarte mult de modul în care profesorul a lucrat la clasă. Sunt testate diverse competenţe: argumentare, capacitatea elevilor de a formula un răspuns corect. Nu este o surpriză ca subiect dar e foarte mult de scris. A trebuit să fie atenţi  şi la încadrarea în timp, iar eu cred că subiectul II ar fi putut aduce probleme. Munca profesorilor la clasă, pregătirea pentru bac şi efortul individual al elevilor sunt cele trei aspecte care se vor reflecta în nota fiecăruia”, consideră Gabriela Obodariu, profesor de istorie la Colegiul Naţional Cuza. Astăzi este zi de pauză la bacalaureat, iar maine este programată ultima probă scrisă, la alegere a profilului şi specializării. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.