Educație

Saptamina optiunilor pentru admiterea la licee

Camelia Stănilă
4 iul 2006 1061 vizualizări
Optiunile pentru licee si profile se pot face pina pe 6 iulie. In acest an sint disponibile peste 2.500 de locuri la liceu, sub numarul de promovati ai testelor nationale. Prima repartitie are loc pe 14 iulie.

In aceasta saptamina, absolventii claselor a VIII-a care au promovat testele nationale trebuie sa-si faca optiunile pentru liceul si profilul pe care care vor sa-l urmeze. Chiar daca acestea au putut fi facute incepind de simbata, cei mai multi elevi si diriginti se vor intilni in urmatoarele zile, pentru a completa fisele de inscriere. Optiunile se vor putea face pina pe 6 iulie, inclusiv, la scolile unde au absolvit elevii. Pentru cei veniti din alte judete s-a stabilit un centru de inscriere la Scoala "Stefan cel Mare" Focsani. Pentru ca repartizarea la liceu sa decurga bine, completarea fiselor se va face sub indrumarea profesorilor diriginti, acestia avind si rolul de a-i sfatui pe elevi sa faca optiuni realiste, in functie si de mediile de intrare de anul trecut. "Personalul scolii nu trebuie sa influenteze in nici un fel parintii si elevii in completarea optiunilor, dar ii consiliaza, prezentindu-le toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni", atrag atentia responsabilii din invatamint. In acest an, in Vrancea sint disponibile 2.520 de locuri la liceu, dar si peste 1.400 de locuri in scolile de arte si meserii. Locurile din licee, care fac obiectul primei repartitii computerizate, sint mai mult decit suficiente pentru a-i

cuprinde pe toti elevii care au promovat testele nationale. In aceste conditii, este foarte important ca elevii sa bifeze cit mai multe optiuni, iar datele din fisa de admitere sa fie inscrise corect. Parintii si elevii sint rugati sa semnaleze si eventualele erori din listele cu ierarhia pe judet, pentru a fi corectate la timp. Dupa cum a precizat in numeroase rinduri si inspectorul general Danut Popoiu, in acest an vor ramine locuri libere la liceu, chiar si daca toti cei care au promovat testele nationale vor sa urmeze un liceu.

Aceasta pentru ca doar 76,29% din elevii de a VIII-a, respectiv, 2.497, au promovat examenul. Pentru liceele teoretice din Focsani, "lupta" va fi insa foarte strinsa, avind in vedere ca intre primii elevi exista diferente foarte mici, de citeva sutimi. Astfel, in fiecare an, locurile de la Unirea, Cuza, Economic sau Pedagogic au fost ocupate de absolventi cu medii chiar foarte mari. Cea mai ridicata medie de admitere din 2005 a fost la profilul mate-info de la Unirea, ultimul intrat avind 9.28.


Prima repartitie, pe 14 iulie


Prima repartizare computerizata in invatamintul liceal a absolventilor clasei a VIII-a care au promovat testele nationale va avea loc vineri, 14 iulie. Admiterea se va face in baza mediei generale obtinute la testele nationale si a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII, care au o pondere de 50 -50%. Potrivit metodologiei, in cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, ei vor fi departajati dupa urmatoarele criterii, in ordine: media generala de la testele nationale, media obtinuta la proba de

limba romana si la matematica. Iar daca, la o scoala, pe ultimul loc exista mai multi candidati cu aceeasi optiune si cu toate mediile mentionate egale, atunci toti acestia sint declarati admisi la optiunea solicitata. Absolventii care nu au promovat testele nationale completeaza optiuni doar pentru scoli de arte si meserii si sint repartizati in cea de-a doua etapa de admitere. Acesti absolventi, cit si candidatii ramasi nerepartizati dupa prima etapa, completeaza optiunile in perioada 16 - 21 iulie.


Elevii isi pot verifica sansele si pe internet


Elevii si parintii pot verifica si pe internet sansele de admitere la un anumit liceu si profil, astfel ca vor putea face optiuni mult mai realiste. Un ajutor in acest sens este aplicatia "Orientarea pentru Admitere", ce poate fi gasita pe site-ul http://admitere.edu.ro. Aplicatia de orientare este accesibila oricarui utilizator al portalului educational SEI, deci este nevoie de o inscriere in prealabil. Dupa inscrierea numelui de utilizator si a parolei, elevii vor trebui sa aleaga judetul unde candideaza, apoi vor completa datele persoanle conform fisei de inscriere, lucru pe care vor trebui sa-l faca si la scoala. Candidatii au posibilitatea de a elimina specializarile pe care nu doresc sa le ia in calcul, obtinind o lista de optiuni, ordonate automat in functie de ultima medie de admitere din anul anterior, la fiecare specializare. în functie de media pe care o are, elevul poate afla ce sanse are de a fi admis la liceul preferat. Raspunsul se obtine in citeva secunde. Pentru a avea sanse mai mari de a fi admis la o anumit profil, dascalii recomanda ca media de admitere a candidatului sa fie cu circa un punct mai mare decit a ultimului intrat in 2005.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.