Educație

VIDEO!!! 84 de 1 şi 14 de 10 la Evaluarea Naţională, la limba romană

Ziarul de Vrancea
27 iun 2012 4662 vizualizări
Zeci de candidaţi au dat foile goale la testarea de la limba romană u cu toate acestea copii nu vor rămane neşcolarizaţi, după cum spun oficialii şcolari u candidaţii speră la note mai bune la matematică, unde subiectele de la simulare au fost mai grele decat cele care au picat la testarea oficială, după cum spune inspectoarea de profil u rezultatele finale de la evaluare se vor afla vineri

 Disputele pe marginea subiectelor la limba şi literatura romană de la Evaluarea Naţională din acest an se reflectă şi în notele obţinute de elevi. 84 dintre teze din judeţ au fost notate cu 1, iar la extrema cealaltă se află 14 note maxime. Cele mai multe note situate între 1 şi 1,99 au fost la centrul de evaluare de la Colegiul „Ion Mincu” – 35, unde au fost arondate Şcolile Ciorăşti, Coteşti, Dumbrăveni, Dumitreşti, Goleşti, Gologanu, Gugeşti, Gura Caliţei, Jitia, Măicăneşti, Năneşti, Poiana Cristei, Popeşti, Sihlea, Slobozia Bradului, Slobozia Ciorăşti, Tamboieşti, Bordeasca Veche, Urecheşti, Vintileasca, Vulturu, Popeşti, Răstoaca. În acest centru de evaluare a fost obţinută şi o notă de 10. La centrul de evaluarea de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” 21 de lucrări au obţinut note între 1 şi 1,99. Aici au fost corectate tezele elevilor de la Şcolile Şindrilari, Spulber, Suraia, Tulnici, Valea Sării, Vanători, Vidra, Vrancioaia, dar şi tezele elevilor CNU, Liceului Pedagogic, Şcolilor „Alexandru Vlahuţă”, „Anghel Saligny”, „Ştefan cel Mare”, Şcolii 3 Focşani, Şcolilor 1 şi 2 Mărăşeşti, Liceului Teoretic Odobeşti. La acest centru s-au obţinut şi opt note de 10. Alte 19 note de 1 au fost la centrul de evaluare de la Colegiul Economic, unde au fost corectate tezele elevilor de la Şcolile Andreiaşu de Jos, Bilieşti, Barseşti, Găgeşti, Jariştea, Mera, Năruja, Negrileşti, Nereju, Nistoreşti, Paltin, Băleşti, Chiojdeni, dar şi de la CNC, Liceul Sportiv, Liceul de Artă, Şcolile „Duiliu Zamfirescu”, „Nicolae Iorga”, „Ion Basgan” şi Şcolii 7 Focşani. Cinci dintre lucrările corectate în acest centru au fost considerate ca fiind foarte bune, primind nota maximă. Alte 11 teze au primit note de 1 de către evaluatorii centrului de la Grupul Şcolar „G.G. Longinescu”. Aici sunt arondate şcolile din zona Adjud, Panciu, Păuneşti, Răcoasa, Străoane, Tănăsoaia, Ţifeşti, Homocea, Garoafa, Campuri, Cîmpineanca. Nicio teză corectată în acest ultim centru nu a fost considerată suficient de bună pentru a primi nota maximă. Cele mai numeroase note obţinute la limba romană sunt situate între 7 şi 7,99 – 544 de teze- şi între 8 şi 8,99 – 562 de teze. Din cele aproape 3.000 de lucrări numai 322 au obţinut note mai mari de 9. Au fost şi 114 note de 2, 193 note de 3 şi 194 note de 4, potrivit statisticilor întocmite după corectare.


IŞJ cere o analiză amănunţită în şcolile cu copii slabi


Profesorii evaluatori sunt de părere că notele reflectă nivelul de cunoştinţe acumulate de elevi în gimnaziu. „Notele obţinute confirmă faptul că subiectele au fost de nivel mediu”, afirmă inspectorul de limba şi literatura romană Silvia Chelariu. Potrivit acesteia, se impune o analiză amănunţită în şcolile din care provin elevii cu note extrem de mici. „Trebuie văzut din ce şcoli provin aceşti copii pentru că sunt multe zone cu destule cazuri sociale. În plus, sunt familii care s-au întors din străinătate iar copii au trecut la un alt sistem de învăţămant şi o altă programă şcolară la noi în ţară”, mai declară Silvia Chelariu. Cadrul didactic dă asigurări că absolvenţii clasei a VIII-a nu vor rămane neşcolarizaţi, ci îşi vor găsi un loc în şcolile din judeţ de la toamnă.


Evaluarea la matematică, mai uşoară decat simularea


Evaluarea Naţională a continuat ieri cu proba scrisă la matematică. Din cei 3.027 de candidaţi înscrişi, 104 nu s-au prezentat la această probă. Elevii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe subpuncte, gradul de dificultate al acestora crescând treptat. La subiectul I, absolvenţii au avut de efectuat un calcul simplu şi o medie aritmetică, li s-a mai cerut să afle perimetrul unui romb, aria totală a unui cub şi să citească un grafic. Primul subpunct de la subiectul al II-lea le cerea elevilor să deseneze o piramidă patrulateră, iar al doilea să calculeze o medie geometrică. De asemenea, absolvenţiilor de clasa a VIII-a li s-a mai cerut să efectueze exerciţii cu funcţii şi să calculeze o expresie, precum şi o problemă. La subiectul al III-lea, elevii au primit două probleme, una de geometrie în spaţiu şi una de geometrie plană. Acest ultim subiect a fost cel care a părut că pune cele mai multe probleme candidaţilor. ”Subiectul al III-lea mi s-a părut greu. Am făcut la nimereală şi nu ştiu dacă am făcut bine”, a spus la ieşirea din examen Fănică Păroş de la Şcoala „Alexandru Vlahuţă” din Focşani. De aceeaşi părere este şi Andreea Toma de la Şcoala „Nicolae Iorga”. „Subiectul al III-lea mi s-a părut mai dificil. L-am rezolvat dar să vedem dacă este bine”, a declarat Andreea Toma, care doreşte să urmeze cursurile Liceului Pedagogic. Alţi colegi de-ai lor nu au emoţii în ceea ce priveşte admiterea la liceu. „M-am descurcat binişor. După calculele mele cred că iau 7,50 la matematică şi 6,50 la limba romană. Nu-mi fac griji în privinţa intrării la liceu deoarece am luat a patra notă la probele de specialitate la Liceul de Arte, iar media mă avantajează”, ne-a spus la randul său Filip Emanuel Leţu Dragomir de la clasa a VIII-a B a Şcolii „Nicolae Iorga” Focşani. „Mie mi s-au părut subiecte uşoare, sunt modele pe care le-am făcut la clasă”, a spus şi Dragoş Lungu, clasa a VIII-a A de la Şcoala „Nicolae Iorga”. Acesta îşi doreşte să intre la Colegiul Unirea, profil mate-info.


Profesorii spun că subiectele la mate au fost uşurele


Cadrele didactice de specialitate spun că subiectele la matematică nu au conţinut capcane. “Chiar au fost subiecte de nivel mediu şi pe care copiii care le-au lucrat conştiincios le puteau rezolva. Emoţiile sau neatenţia ar putea crea probleme”, ne-a spus Mihaela Diaconu, profesor de matematică la Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani. Inspectorul de matematică Daniela Sarghie declară că elevii ar fi trebuit să ştie cum să abordeze subiectul al III-lea care a părut mai greu, mai ales că probleme de tipul celor de la Evaluarea Naţională s-au făcut la ore. „Subiectele sunt de nivel mediu. Nu am găsit nici un item care să fi creat o dificultate excesivă. Subiectele de la simulările din şcoli au fost mult mai dificile decat cele date la Evaluarea Naţională. Nu au fost subiecte care să lase loc la interpretări. Un elev de nivel mediu, dacă nu s-a încurcat la calcule, ar trebui să ia o notă între 7 şi 8”, a declarat Daniela Sarghie.  Potrivit acesteia, profesorii au lucrat la clase modele de subiecte de tipul celor de la Evaluarea Naţională. „Am urmărit în mod deosebit profesorii debutanţi şi cei doi suplinitori pe care îi avem şi au lucrat la ore şi ei subiecte de acest tip”, a mai declarat inspectoarea Daniela Sarghie. Tezele au fost preluate şi transportate în cele patru centre de evaluare, fiecare lucrare fiind corectată de cate doi profesori. Rezultatele se vor afişa vineri, 19 iunie, zi în care se depun şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale se vor afişa luni, 2 iulie. (Mihaela VLĂDESCU)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gigi, acum 4309 zile, 3 ore, 28 minute, 7 secunde
Jos plagiatorul Ponta!!!!!!!!!!!!!!! Nu mai chinuiti copii atata vreme cat in fruntea tarii e un plagiator notoriu care-a copiat si-a furat pe rupte cat a fost in scoala! Jos Ponta! Jos Oprisan! Jos citeste integral
Socrate, acum 4310 zile, 18 ore, 46 minute, 20 secunde
"Copiii nu vor ramane scolarizati!"E grea romana asta!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.