Educație

Biserica de lemn “Sfânta Treime” şi Stăreţia

Valentin Muscă
22 iun 2012 1508 vizualizări
Ceremonie religioasă de Drăgaică, la Buluc

De “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, duminică, 24 iunie a.c, preotul Sergiu Matei de la parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Unirea-Odobeşti, va oficia la Mănăstirea Buluc din comuna Jariştea un impresionant serviciu religios. Evenimentul coincide cu sărbătoarea populară “Drăgaica”, cunoscută mai ales în zona de câmpie, dar deloc străină credincioşilor din parohiile de munte ale Vrancei. Cu această ocazie, zeci de credincioşi din Odobeşti, Jariştea, Boloteşti, Vârteşcoiu, Broşteni şi celelalte localităţi vecine, vor pleca duminică dimineaţă spre codrii Merei, acolo unde Isaia Caragea a ridicat acest aşezământ religios la îndemnul Cuviosului Pahomie de la Gledin. Schitul Buluc a fost ctitorit în primii ani ai secolului XVIII şi a făcut parte din salba de aşezări isihaste care au contribuit la menţinerea spiritualităţii orientale în Ţările Române în perioada în care acestea se găseau sub stăpânire otomană. Închis între 1959-1989, Schitul a fost redeschis după 1990, transformat în mănăstire şi astăzi este un aşezământ monahal înfloritor şi un brand al comunei Jariştea, care doreşte să reintroduceă biserica de lemn pe Lista Monumentelor Istorice. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.