Educație

Solstiţiul de vară

Valentin Muscă
20 iun 2012 1485 vizualizări
Astăzi este cea mai lungă zi a anului şi noaptea cea mai mică

Din momentul în care omul primitiv a reuşit să stăpânească anotimpurile şi să calculeze scurgerea timpului, în funcţie de fazele lunii şi mişcarea annuală a Terrei în jurul Soarelului, solstiţiul de vară a devenit unul din momentele cele mai importante din timpul anului. Mai ales în perioada în care magia mergea mână în mână cu religia, iar soarele şi luna erau interpretate ca faţa văzută a unor zeităţi celeste. Din acest motiv, de la 21 iunie (Solstiţiul de vară) până la 24 mai (Drăgaica- Sf. Ioan Botezătorul) în satele de pe văile şi câmpiile locuite de români s-au născut şi dezvoltat tot felul de practici şi obiceiuri prin care omul a încercat să îndepărteze spiritele rele şi să obţină recolte bogate. În epoca modernă, superstiţiile au fost uitate, graţie binefacerilor civilizaţiei, iar magia lungii zile a solstiţiului de vară s-a transformat în interminabile serate la “o bere” pe terasele oraşelor noastre proletare. Pe 21 iunie 2012 soarele va sta deasupra pământului 15 h şi 32 minute, iar noaptea va avea doar 8 h şi 28 minute. O ocazie în plus să petrecem alături de cei dragi şi să descoperim cât de frumoasă este viaţa, în simplitatea ei şi să mulţumim Celui de Sus că norii negrii ai crizei s-au îndepărtat de România.  (V. MUSCĂ)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.