Educație

O făptură de tină însufleţită, arzând pentru Cristos, s-a stins...

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 7741 vizualizări
Biserica strămoşească a dat, de-a lungul istoriei, numeroase jertfe. La fel ca într-un tablou cu elemente chimice, aproape că nu există pătrăţică din care să lipsească năvăliri şi crime împotriva neamului nostru de creştini, născuţi aşa pe pământul vechii Dacii: spânzurăori, trageri pe roată, jupuiri de vii...Acest tablou al tragediilor a fost completat cutremurător în ziua de 16 iunie în Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, când a fost ucis preotul paroh Tudor Marin de o mână criminală.

În urmă cu aproape două secole, un alt Tudor, din Vladimiri, prevestea parcă îmbrăcarea cămeşii morţii preotului Tudor Marin, hirotonit la 2 octombrie 1966, în faţa Sfântului Altar. De atunci au trecut peste patru decenii iar drumul vieţii părintelui Tudor este presărat numai cu fapte bune, în slujba bisericii şi a credincioşilor ei, între care în ultimii 20 de ani m-am numărat şi eu. Merită amintite unele fapte săvârşite de părintele Marin: între 25 şi 27 noiembrie 2003 au fost aduse în biserică moaştele Sf. Ierarh Teodosie de la Brazi; în luna iunie 2005, tot aici s-a slujit parastasul pentru pomenirea sciitorului Duiliu Zamfirescu; la 18 ianuarie 2009 s-a făcut aici prima pomenire a lui Grigore Vieru, poetul pătimirii noastre de dincolo de Prut. În ultimii 20 de ani, dintr-o biserică sortită pieirii de vechiul regim, s-a înălţat viguros şi măreţ actualul lăcaş de cult din inima oraşului Focşani, primind cea mai frumoasă înfăţişare în anul 2011, când s-au împlinit şi sărbătorit 350 de la ctitorie. Prin vrednicia părintelui Marin Tudor, ÎPS Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a dat binecuvântare Coralei ”Al. Macedon”, singurul cor religios din Vrancea, s-a înregistrat un CD cu cântecele Coralei, iar în ziua de 27 decembrie, de Sf. Ştefan, în faţa Sfântului Altar a fost lansată monografia bisericii, autorul ei fiind botezat cu acest nume.
Câtă durere trăiesc focşănenii şi întreaga ortodoxie pentru că inima unui slujitor al Sfântului Altar s-a oprit în Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” – inimă şi simbol al credinţei în Dumnezeu şi al unirii tuturor românilor.
O făptură din tină însufleţită, arzând pentru Cristos, preotul Tudor Marin, s-a stins şi se va întoarce în pământul care ne-a zămislit.
          Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze în rândul sfinţilor!
Profesor Ştefan Neagu
   





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.