Educație

Bacalaureatul a inceput cu emotii mari

Camelia Stănilă
27 iun 2006 1307 vizualizări
Prima zi a probei orale la limba romana a adus note destul de mari elevilor. Printre aspirantii la "maturitate" s-au aflat citeva persoane peste 30 de ani. Si fostul consilier judetean Gabriel Derderian a trecut prin emotiile examenului.

Prima zi a examenului de bacalaureat a demarat cu emotii mari, atit din partea candidatilor, cit si a parintilor care i-au insotit in centrele de examen. Incepind cu ora 9.00, la proba orala de limba si literatura romana au participat, rind pe rind, circa jumatate din absolventii claselor a XII-a. Elevii au venit pregatiti cu comentarii, carti si culegeri, cu toate ca nu au avut voie sa le introduca in salile de examen. Dar unii aspiranti la diploma de "maturitate" au repetat pina in ultimul moment. Reactiile colegilor si prietenilor le-au mai ridicat moralul. Multi elevi au considerat ca vor fi intimidati de prezenta parintilor, asa ca nu au dorit sa le fie alaturi. Cu toate acestea, la iesirea din examinare au fost asaltati, pentru a-si impartasi experienta. Majoritatea elevilor au iesit insa multumiti din examen. Comisiile nu au fost foarte exigente si nu au picat pe nimeni, in prima parte a zilei de ieri. Notele acordate au fost insa de la 5 la 10. Printre aspirantii la diploma de "maturitate" s-au numarat si citeva persoane trecute de 30 de ani. Printre cei mai in virsta candidati se numara Gabriel Derderian, fost consilier judetean.


Elevi, parinti si profesori au asteptat nerabdatori la centrele de examen, pentru a afla primele impresii de la cei notati. Tinerii au fost asteptati de colegi, pentru a afla cum este comisia, ce subiecte au picat sau, pur si simplu, pentru a cunoaste nota candidatului care a scapat de prima proba orala. Printre cei

prezenti in centre s-au aflat absolventi care intra abia astazi in examen, dar care erau curiosi sa afle cit mai multe detalii. Inca de la primele ore ale diminetii, tensiunea a fost maxima, atit printre elevi, cit si printre parinti. Unii rasuflau usurati ca au avut subiecte usoare, pe care le stiau destul de bine. "Am luat 10!" strigau citiva adolescenti, bucurosi ca au scapat de examen. Majoritatea elevilor care au dat ieri proba la romana au fost multumiti de note si de faptul ca le-au fost puse intrebari ajutatoare. "Am avut de spus motivele romantice din poeziile lui Eminescu. Am picat chiar pe subiect si a fost bine, am luat 10. Nici nu a fost nevoie de interventia profesorilor din comisie. Sint bucuroasa, pentru ca am avut si emotii mari. Acum urmeaza franceza. Insa la matematica imi e frica cel mai mult", ne-a marturisit, la iesirea din examen, Alina Bratu, absolventa a Grupului Scolar "G.G. Longinescu". Altii erau multumiti numai ca au scapat de aceasta proba, considerata de multi printre cele mai dificile, indeosebi si datorita emotiilor inceputului de examen. "La subiectul 2 am avut de ales un curent literar dintre romantism si simbolism. Mi-am ales romantismul, chiar am stiut, ca si la primul subiect. Dar la urma profesorii m-au intrebat definitia curentului literar. Nu prea am stiut si mi-au scazut doua puncte, am luat 8. Bine insa ca am scapat de proba asta", ne-a spus si Claudia, eleva la Grupul Scolar Agricol. La Grupul Scolar de Electrotehnica au sustinut examenul si 18 candidati de la Centrul Special "Elena Doamna". Emotiile

examenului de bacalaureat au fost putin altfel pentru tinerii cu deficiente. Candidatii au incercat sa demonstreze comisiei ca stiu lectia bine, gesticulind si articulind cuvintele in modul lor specific.

Toti cei 18 au trecut insa cu brio peste proba orala de ieri, cu toate ca au avut nevoie de un interpret pentru a comunica cu comisia de examinare. Pentru judetul Vrancea, este al patrulea an in carecopiii cu deficiente sustin bacalaureatul.


Fara prea multe incidente


In prima zi a examenului de bacalaureat nu au fost semnalate incidente. Singura neplacere a fost faptul ca s-a gresit un nume de familie pe un bilet de examinare, insa situatia a fost rezolvata repede de comisie. "Totul este in regula pina acum. Sint elevi buni, asa ca nu au fost picati, pina acum. Notele au fost insa de la la 10. Nu s-au semnalat manifestari de natura sa perturbe desfasurarea examenului si speram sa fie in continuare la fel", a apreciat prof. univ. dr. Gheoghe Simionescu, presedintele centrului

de la Grupul Scolar de Electrotehnica. De altfel, si reprezentantii Inspectoratului Scolar au spus ca nu li s-au adus la cunostinta incidente neplacute, cum ar fi elevi eliminati din examen. Bacalaureatul va continua si astazi, cu proba de limba romana. De miine va incepe proba orala la limba moderna, ce se desfasoara tot pe parcursul a doua zile. Potrivit statisticilor intocmite de comisia judeteana de bacalaureat, cei mai multi candidati, respectiv 1.414, au optat pentru engleza. 965 de absolventi vor da

bacul la franceza, 55 la spaniola, cite 10 la italiana si germana, in timp ce 7 candidati au optat pentru a sustine proba la limba rusa. Acestia din urma provin de la Liceul pedagogic si Liceul "Emil Botta" Adjud.


Sot si sotie, impreuna la bac


Printre candidatii examenului de bacalaureat s-au numarat si citeva persoane intre 30 si 40 de ani. Cazul sotilor Dobos este insa unul mai deosebit, avind in vedere ca amindoi au decis sa sustina bacul in acesta an. Ion si Luminita Dobos, ambii de 39 de ani, au decis sa se supuna emotiilor acestui examen pentru a putea obtine licenta la firma de transport si materiale de constructii, pe care o detin. Ion Dobos a terminat profesionala in \'85, profilul mecanica-utilaje, la Bucuresti, insa pina acum nu a avut posibilitatea sa obtina diploma de bac. "Nu a fost greu sa invatam, desi avem activitate la firma, avem copii. Ne descurcam si cu emotiile, avem nevoie sa luam examenul, pentru a primi licenta la firma de transport", ne-a marturisit Ion Dobos, care avea mai putine emotii decit sotia sa, la intrarea in examen, la Grupul Scolar de Electrotehnica. De altfel, de la toamna, cei doi doresc sa urmeze si o facultate, de finante-contabilitate si drept, pentru a putea deveni directori ai firmei pe care o administreaza. irca 20 din cei 82 de candidati din serii anterioare sustin examenul la Grupul Scolar de Electrotehnica. Printre acestia sint doi candidati de 34 de ani, unul de 33, dar si unul de 31. "In ziua de azi, nu mai poti face nimic fara diploma de bacalaureat", ne-a mai spus una dintre candidate, care sustinea examenul dupa 14 ani de la absolvire, dar care nu a dorit sa i se faca cunoscuta identitatea.



Fostul consilier Derderian, "bacalaureat" la 53 de ani



Fostul consilier judetean Gabriel Derderian se numara si el printre cei mai in virsta candidati la examenul de "maturitate". La cei 53 de ani ai sai, Derderian s-a decis ca e timpul sa obtina si diploma de bacalaureat, desi spune ca, deocamdata, diploma nu-i foloseste la nimic. "Am terminat Liceul Unirea in \'72, la profil real, insa atunci bacalaureatul s-a suprapus cu examenul la scoala militara. Am ales sa ma duc la maistri de aviatie si n-am mai putut da examenul, pentru ca trebuia sustinut la liceul unde am terminat. Nici nu am avut nevoie de diploma de bacalaureat, desi sint absolvent a doua scoli militare. Acum sint pensionar si m-am gindit ca e timpul sa ma ocup si de mine", ne-a marturisit Gabriel Derderian, inainte sa intre la examen. Desi ne-a marturisit ca are putine emotii, fostul consilier judetean a reusit sa obtina nota 7 la proba de limba si literatura romana. Gabriel Derderian este un personaj cunoscut in viata politica locala si, desi nu a avut bacalaureatul, a fost la un pas de a ajunge deputat in urma cu zece ani. Maistrul militar principal a fost pensionat in 1993 de la fosta unitate militara de aviatie din Focsani. In anul 1996, acesta a intrat in Partidul Alternativa Romaniei, condus de Varujan Vosganian, unde a fost numit vicepresedinte al organizatiei judetene. Gabriel Derderian a candidat pe pozitia a treia pe lista la Camera Deputatilor a Conventiei Democratice in Vrancea, in acelasi an. Derderian a plecat in anul urmator din partidul lui Vosganian, iar in 1998 a intrat in PRM, pe listele caruia a candidat in anul 2000 la functia de consilier judetean, in care a si fost ales. "In anul 2003 mi-am dat demisia din cauza unor neintelgeri cu Marin Stoica (fostul presedinste PRM Vrancea- n.r.) si am ramas independent", ne-a spus Gabriel Derderian. Acesta a votat in CJ alaturi de PSD si a fost un sustinator al proiectului "Disneyland" din Cringul Petresti. Gabriel Derderian s-a inrolat in organizatia condusa de Marian Oprisan la inceputul anului 2005. Baronul l-a rasplatit din nou cu un loc de membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, din care a facut parte de la infiintare, in 2003. "Acum ma gindesc sa fac si o facultate daca tot am terminat liceul, mai ales ca sint pensionar si am timp liber. Fiica mea a absolvit doua facultati, de psihologie si relatii internationale si studii europene, si este asistentul general managerului de la Hotel Marriot din Bucuresti", ne-a mai spus Gabriel Derderian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.