Educație

A muncit la stană timp de un an şi nu a primit nicio leţcaie

Gabriel Sava
17 iun 2012 2348 vizualizări
Un bărbat de 69 de ani a fost tocmit ca cioban în urmă cu un an în apropiere de Panciu u acum îI acuză pe patron că l-a hămălit dar că nu i-a dat niciun ban u în replică, cel care l-a tocmit să aibă grijă de animale spune că ciobanul din Neamţ lua banii şi îi bea u în cauză au fost sesizate şi autorităţile

La 69 de ani, un bărbat din judeţul Neamţ ajuns pe meleagurile mioritice pentru a caştiga nişte bani, nu s-a ales cu nimic. Aşa cum le-a spus oamenilor legii, bărbatul a fost exploatat timp de mai bine de un an de zile, după care a plecat fără a primi vreun ban de la fostul său patron. Petru Andrieş a ajuns să doarmă prin parc şi să mănance din mila celor care îi dau o farfurie de mancare. Povestea sa începe în luna mai 2011, cand a ajuns prin Vrancea, şi se termină cu o plangere pe care la finalul săptămanii trecute a depus-o la poliţiştii pănceni şi care a ajuns pe rolul Parchetului de pe langă Judecătoria Panciu. “În dosar se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cauza este în cercetare la lucrătorii de poliţie”, a declarat prim procurorul Nicolae Parcălăbescu, de la Parchetul Panciu.

“Munceam pană la 12 noaptea şi mă trezeam la 5 dimineaţa”

Petru Andrieş, de loc din comuna Gherăieşti, judeţul Neamţ, a ajuns prin Vrancea, pe la Panciu, anul trecut în mai. S-a interesat de un loc de muncă, ca zilier şi a aflat de Dorică Andrieş, care deţine cateva sute de oi, avand o stană în apropiere de punctul rutier de la Tişiţa. A mers la stana acestuia unde a stabilit cu patronul să rămană. Nu i-a spus că ar vrea un anumit salariu, a zis că se va înţelege. “Eu eram mulţumit că am găsit de muncă. Am stat şi munceam pană la 11-12 noaptea, şi trebuia să mă trezesc la 5 dimineaţă să plec cu caprele. Mi-a mai dat nişte branză, el cumpăra ce mai era nevoie de mancare, dar bani nu mi-a dat. Iarna trecută am stat de am degerat şi fără mancare şi fără apă, că nici nu avea cum să ajungă cu zăpezile alea. Am vorbit cu el şi mi-a pus în ianuarie nişte bani la CEC”, a povestit Petru Andrieş, care ne-a arătat mainile trudite, în sprijinul cuvintelor sale. 

Uite banii, nu sunt banii!

Prin luna martie, ciobanul s-a îmbolnăvit şi a mers la spital, fără a primi nici atunci vreun ban, după cum spune. A decis că vrea să plece să caute alt stăpan. “A mai fost şi alt băiat, dar nu a mai stat. Patronul ăsta ne înjura, ne vorbea urat, ne-a şi lovit, se comporta cu noi ca şi cu animalele”, a mai povestit Petru Andrieş. În luna mai a decis să plece şi i-a cerut patronului său să-i înapoieze actele. Dorică Andrieş i-a cerut să mai stea măcar două- trei zile, să-l ajute la treabă la camp. “I-am spus că plec şi i-am zis să-mi dea actele şi formele de la bani. Nu a vrut şi atunci m-am dus la poliţie la Focşani. Cineva de acolo pesemne că îl ştia şi l-a sunat, a venit, m-a luat şi mi-a dat actele. Cand am plecat, mi-a dat o foaie şi mi-a spus să merg la CEC să îmi iau banii. M-am dus săptămana asta să-i scot, nu mai era nici un ban. Doamna de la CEC mi-a spus că el i-a scos”, a mai povestit bărbatul. Tot în cont, Dorică Andrieş a pus şi ulterior a retras suma de 1.300 lei. Ciobanul mai spune că nu a luat, din mai 2011, nici un ban de la fostul său patron, care susţine însă cu totul altceva. Dorică Andrieş spune că a scos într-adevăr banii de pe CEC, 1.000 lei pe care i-ar fi dat însă fostului său angajat. “Nu i-am dat bani în mană pentru că i-ar fi băut, cînd i-am dat însă a făcut acelaşi lucru. Eu am doi martori că i-am dat banii, că eu i-am scos de pe CEC. Nu l-am angajat că eu nu am societate, el nu a stat în permanenţă la mine, a mai muncit pe la Bătineşti, a fost plecat pe la spital, iar cei 13 milioane erau împăcaţi ca să stea pană la toamnă. Dacă el a zis că pleacă, cum era să-i mai dau?”, ne-a declarat telefonic Dorică Andrieş. Conform unor surse judiciare, Andrieş a refuzat să se prezinte la Parchet pentru a da explicaţii cu privire la acuzaţiile care i se aduc. Acum pare mai degrabă ocupat să găsească martori şi probe cu care să contracareze ceea ce i se impută, deşi din declaraţiile pe care le-a dat Ziarului de Vrancea sunt mai multe elemente care nu se leagă. (Gabriel SAVA)

Găzduit la o fermă cu ajutorul oamenilor legii

Acum o săptămană, Petru Andrieş a plecat de la fostul său patron şi, după ce a ajuns la poliţiştii pănceni, a dormit pe unde a apucat. Două nopţi le-a făcut prin parc, pe o bancă, iar de mancat s-a bucurat de mila poliţiştilor care i-au adus cate ceva cald în fiecare zi. Tot oamenii legii sunt cei care l-au ajutat să ajungă la o fermă din zonă, unde să muncească pentru a putea face bani să ajungă acasă. “Nu am nimic, nici un ban! Am muncit un an degeaba. Acum vreau să ajung şi eu la familia mea, dar nici măcar bani de asta nu am”, ne-a mai spus, plangand, bărbatul. (G. S)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dan, acum 4327 zile, 29 minute, 56 secunde
Prim procurorul Nicolae Parcalabescu unul dintre putinii profesionisti din breasla,cu adevarat un impartial si independent care v-a supraveghea rezolvarea acestui caz al amaratului care a venit la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.