Educație

Incepe bac-ul!

Camelia Stănilă
26 iun 2006 964 vizualizări
Azi demareaza proba orala la limba si literatura romana. Aproape 2.500 de candidati sint asteptati sa sustina bacalaureatul. Sefii invatamintului vrincean au subliniat inca o data nevoia unui test corect.

Liceenii vor intra, incepind de astazi, in focul examenului de bacalaureat. In prima sesiune a "maturitatii" din acest an s-au inscris 2.494 candidati, din care 84 din serii anterioare. Prima se va desfasura proba orala la limba si literatura romana. Incepind cu orele 9.00, elevii vor intra in examen, in functie de ordinea stabilita pe comisii. Simbata si duminica, sefii Inspectoratului Scolar au realizat o instruire cu directorii de licee si cu presedintii din cele opt centre de examen, profesori universitari din Iasi, Galati si Bacau. Cu aceasta ocazie au fost trasi la sorti membrii comisiilor de examen, precum si profesorii evaluatori la limba romana oral. Peste 50 de cadre didactive vor fi implicate in proba orala la limba si literatura romana, desfasurata pe parcursul a doua zile. Cei mai ghinionisti par a fi elevii care sustin bacul in centrul de la Colegiul Unirea, care vor fi examinati de profesori de renume din liceele vrincene, unii recunoscuti si pentru severitatea lor in notare, cum ar fi Carmina Corbeanu, Enache Mindrescu, Ana Cornila, Anicuta Budisteanu sau Culita Usurelu. Cuzistii, pe de alta parte, vor da piept cu Mircea Dinutz. Si in acest context, inspectorul general Danut Popoiu si adjunctul Mihai Ladaru au subliniat inca o data nevoia unei examinari corecte. Acestia au precizat si faptul ca toti profesorii universitari veniti in judet au cazarea si masa asigurate, ba chiar beneficiaza de o diurna pe care o pot folosi dupa bunul plac. De altfel, potrivit dispozitiilor de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, cheltuielile de protocol sint facute doar pe banii scolii.


Proba orala, incepind cu ora 9.00


Probele orale se vor desfasura incepind cu orele 9.00, in functie de graficul afisat in fiecare centru. La instruirea de ieri, sefii invatamintului vrincean au adus in discutie si situatiile mai speciale din judet. Elevii cu deficiente de auz si vorbire de la Centrul "Elena Doamna" vor sustine bacalaureatul la Grupul Scolar de Electrotehnica, cu interpreti autorizati. De asemenea, o eleva va sustine examenul imobilizata pe un pat de spital, la Adjud. Subiectele la limba si literatura romana au fost distribuite presedintilor la instruire, iar profesorii evaluatori au fost convocati in centre de ieri, pentru a putea realiza biletele de examen. Ele trebuie tratate de candidati in maxim 10-15 de minute. Rezultatele la aceste probe, care sint eliminatorii, vor fi afisate zilnic. "La finalul fiecarei zile trebuie sa raportati numarul de prezenti si de

promovati, cazurile speciale, precum eliminati sau neprezentati", a solicitat inspectorul Mihai Ladaru, vicepresedinte al comisiei judetene de bacalaureat. Acesta a mai atras atentia asupra candidatilor din seriile 2003, 2004 si 2005, care vor solicita recunoasterea unor probe. Potrivit statisticilor ISJ Vrancea, 62 dintre aspirantii la diploma de bacalaureat au solicitat recunoasterea unor probe. Presedintii de comisii au fost sfatuiti sa verifice documentele din dosarele acestor candidati, acte care consfintesc faptul ca respectivele probe au fost sustinute intr-o sesiune anterioara. Reprezentantii ISJ au anuntat si o noua instruire cu membrii comisiilor din centre, inainte de probele scrise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.