Educație

Tablourile pictorului Vasile Pascu sunt expuse publicului vrancean

Ziarul de Vrancea
13 iun 2012 2471 vizualizări
Tablouri valoroase pot fi admirate la Galeriile de Artă, prin grija urmaşilor cunoscutului pictor Vasile Pascu, care a înfrumuseţat cu penelul multe biserici şi care a fost întemniţat de comunişti u autorităţile judeţene nu sunt interesate de un muzeu de artă, chiar dacă fiicele pictorului ar dori să doneze oraşului parte din valoroasele lucrări

Picturi vechi de zeci de ani sunt expuse în aceste zile la Galeriile de Artă din Focşani, aparţinand cunoscutului artist al penelului Vasile Pascu. Familia artistului, care este cunoscut mai mult ca pictor bisericesc, a încercat să aducă în faţa iubitorilor de artă lucrări care au rămas în timp, foarte multe fiind dăruite, ce reprezintă de fapt un popas pe care artistul l-a făcut în activitatea sa de bază. Iubitorii de artă pot admira 50 de tablouri ce aparţin unei perioade din secolul trecut, lucrări chiar din 1936, acuarele foarte bine menţinute, din 1944, ultima lucrare expusă-un autopotret- fiind din anul 1965. Tehnicile folosite sunt multiple, plecand de la ulei, acuarelă, pe care a abordat-o într-un mod dinamic, fiind recunoscut ca un foarte bun acuarelist, dar nu i-au fost străine nici tempera şi nici grafica.

Pictor de biserici întemniţat de comunişti

Pictorul Vasile Pascu (1910-1978) a absolvit Academia de Belle Arte din Iaşi cu menţiune şi medalie, fiind student al pictorului Octav Băncilă, care l-a apreciat foarte mult pentru talentul şi seriozitatea sa. “Privind în genere asupra activităţii ca student la Belle Arte am multe activităţi frumoase de notat. O socot ca partea cea mai frumoasă din viaţa mea”, scria Vasile Pascu în “Jurnalul” său, document în care şi-a notat toate amintirile din perioada copilăriei, studenţiei dar şi activităţii de pictor bisericesc şi pentru care, mai tarziu, a fost condamnat la 10 ani de detenţie. “În acest regim domină minciuna, rătăcirile, nelegiuirile şi nedreptăţile. Adevărul este îngropat şi răspandită peste tot e numai minciună. Regimul actual îndepărtează poporul de la credinţă”, scria artistul în “Jurnalul” său.

140 de biserici şi sute de icoane pictate

Vasile Pascu obişnuia să predice duminica la slujba ţăranilor pentru care picta. “A executat numai un an de închisoare, apoi a fost graţiat dar dintr-un bărbat de 60 de ani a ieşit un moş de 90 de ani”, îşi aminteşte una dintre fiicele sale. Chiar şi după ce a ieşit din închisoare, a mai pictat 6 biserici. A lucrat peste 140 de biserici în diferite tehnici: frescă, ulei, tempera în emulsie de ou. O atenţie deosebită în activitatea sa a acordat Schitului Rogoz, Recea din comuna Candeşti. Pentru a ajuta maicile de aici, plin de credinţă, a pictat 40 de sfinte icoane cu reprezentarea Maicii Domnului, pe care le-a distribuit în tot atatea parohii, scopul fiind acela de a strange fonduri pentru refacerea complexului bisericesc de la Recea.

“Nu am avut decat ajutorul a două familii din oraş“

În momentele de răgaz, Vasile Pascu a abordat pictura de şevalet în colorit viu, fiind considerată de critici o pictură spontană, foarte sinceră, dinamică, aşa cum a fost de altfel şi personalitatea artistului. Expoziţia de la Galeriile de Artă este una comemorativă în care s-au adunat lucrări reprezentand portrete, autoportrete în majoritate, dar şi peisaje, flori, compoziţii. Multe tablouri au rămas familiei, cei 5 copii ai artistului ocupandu-se de organizarea expoziţiei actuale de la Galeriile de Artă din Focşani. “Nu cred că mai putem face alta. Totul s-a făcut din surse personale, nu am avut niciun sponsor, decat ajutorul, atat cat s-a putut, a două familii din oraş. Ne-ar fi fost extrem de necesar un ajutor, avand în vedere ţinuta unei expoziţii”, ne-a destăinuit  fiica cea mare a artistului , Elena Pascu Barhală. Amărăciunea urmaşilor lui Vasile Pascu este cu atat mai mare cu cat nicio autoritate a Focşaniului nu s-a arătat interesată de un astfel de eveniment. Expoziţia însă se bucură de prezenţa unui public numeros şi, ce este îmbucurător, de varsta fragedă. “Sunt copii de la şcoli generale care vin, sunt respectuoşi, cer întai voie şi apoi intră şi vizitează expoziţia. Ne bucurăm că impactul a fost asupra oamenilor care au şi fost principala ţintă”, ne-au mai precizat fiicele artistului.

Ar dori să doneze picturi pentru un Palat al Culturii în Focşani

Tablourile semnate de Vasile Pascu au căpătat valoare în timp şi vor continua să capete, urmaşii artistului dezvăluind faptul că au avut oferte pentru a vinde parte dintre lucrări, însă nu o vor face. Şi-ar dori să le doneze Focşaniului şi locuitorilor săi dacă în oraş s-ar înfiinţa, aşa cum au propus numeroşi oameni de cultură din ţară, un Palat al Culturii cu un muzeu de artă care să îi poarte numele artistului. “De aici tablourile vor porni ambalate acasă. Nu le vindem, deşi au fost oferte. Sunt case de licitaţii şi am putea ajunge în asemenea spaţii, dar deocamdată stăm pe loc. O să închidem expoziţia şi atat”, a declarat Elena Pascu Barhală, care a moştenit talentul tatălui şi a îmbrăţişat artele. (M. VLĂDESCU)

Nu rataţi expoziţia
Expoziţia de la Galeriile de Artă rămane deschisă publicului focşănean pană maine, inclusiv, programul de vizitare fiind între orele 10,00-18,00. Intrarea este liberă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Claudiu, acum 4328 zile, 2 ore, 19 minute, 14 secunde
Multumim pentru initiativa avuta de a scote in evidenta si lucrurile cu adevarat minunate ce se mai intampla in Focsani! O expozitie cu adevarat unica. O idee excelenta realizarea unui astfel de citeste integral
Claudiu, acum 4328 zile, 2 ore, 22 minute
Multumim pentru initiativa avuta de a scote in evidenta si lucrurile cu adevarat minunate ce se mai intampla in Focsani! O expozitie cu adevarat unica. O idee excelenta realizarea unui astfel de citeste integral
ANCA, acum 4328 zile, 3 ore, 34 minute, 57 secunde
CE FRUMOASA INITIATIVA SI CE BINE AR FI DACA S-AR MATERIALIZA ACEST PROIECT DE INFIINTARE AL PALATULUI DE CULTURA. PRESUPUN CA AM AVEA NUMAI DE CASTIGAT SI AR CONSTITUI SI O ZESTRE CULTURALA CE O citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.