Educație

Începe bacul. 3.201 de absolvenţi vor diploma maturităţii

Ziarul de Vrancea
10 iun 2012 1600 vizualizări
Scrutinul de ieri a amanat cu cateva ore începerea Bac-ului u candidaţii şi examinatorii sunt supravegheaţi cu 242 de camere video u absolvenţii au la dispoziţie un sfert de oră pentru a răspunde la întrebările comisiei u ministrul Educaţiei îşi trimite în Vrancea un membru al Corpului de Control

3.201 absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi la linia de start a examenului de bacalaureat, care debutează astăzi. Anul acesta examinarea orală în cadrul primei probe a bacalaureatului - evaluarea competenţelor lingvistice şi de comunicare orală în limba şi literatura romană- începe la ora 12.00, întrucat în multe unităţi de învăţămant au fost amenaje secţii de votare. Numai în Focşani 10 secţii de votare au funcţionat în incinta liceelor: două secţii la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” şi cate una la Colegiul Tehnic Auto, Grupul Şcolar Forestier, Colegiului Tehnic “Valeriu D. Cotea”, Colegiul Naţional Cuza, Colegiul Unirea, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, Liceul Pedagogic şi Colegiul Tehnic “Ion Mincu”. Bacalaureatul din Vrancea este supervizat de un reprezentant al Corpului de Control al Ministrului Educaţiei. Răzvan Chiţu va sosi astăzi în Vrancea, unde va rămane pe tot parcursul desfăşurării examenului, cu sarcini precise: monitorizarea desfăşurării examenului în acest judeţ.


Bacul se dă cu buletinul în mană


Inspectorii şcolari au trecut ieri prin licee într-o ultimă verificare a sălilor înainte de examen. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi, potrivit Ministerului Educaţiei, cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Atat proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba romană/limba maternă cat şi la proba orală de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sălile de examen în ordinea afişată, după criterul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. Candidaţii intră în sală pe baza cărţii de identitate.


Candidaţii şi examinatorii sunt filmaţi


242 camere de luat vederi sunt instalate în sălile în care se desfăşoară bacalaureatul în Vrancea. De o atenţie deosebită vor avea parte şi corectorii, şi în sălile de preluare şi depozitare a lucrărilor scrise fiind montate sisteme video de supraveghere. În judeţ sunt amenajate 9 centre de examen şi 2 centre zonale de evaluare. La Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, Colegiul Naţional “Unirea”, Colegiile Tehnice “Edmond Nicolau”, “Ion Mincu”, “Gh. Asachi”, “Valeriu D. Cotea”, Colegiul Auto “Traian Vuia”, Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” respectiv Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud vor funcţiona cele nouă centre de examen pentru bacalaureat din Focşani. De asemenea, vor exista şi două centre zonale de evaluare, unul la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” şi altul la Grupul şcolar “G. G. Longinescu”. Grupul Şcolar “Simion Mehedinţi” Vidra, arondat la centrul de examen Colegiul Tehnic  Auto “Traian Vuia”, este subcomisie.


15 minute pentru a convinge examinatorii


Ca procedură de desfăşurare, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10 - 15 minute. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. Rezultatul fiecărui candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: mediu, avansat şi experimentat. Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile de bacalaureat organizate în anii 2010 şi 2011 pot solicita recunoaşterea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi a probelor scrise susţinute în aceste sesiuni. Cei mai mulţi candidaţi vranceni sunt absolvenţi din promoţia 2012, însă există şi 785 de absolvenţi  din anii anteriori, cel mai “bătran” finalizand Liceul Pedagogic în 2003. La proba care începe astăzi sunt înscrişi 2.426 de candidaţi. Prima probă necesită şi prezenţa a 60 de profesori de limba romană, fiecare dintre aceştia examinand 40 de elevi.


Examinatorii, plătiţi cu 15% mai mult


Plata examinatorilor a fost majorată în acest an cu 15%, ceea însemnă că un cadru didactic membru al unei comisii de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale va fi plătit cu cate 2,3 lei pentru fiecare candidat examinat, potrivit unui ordin al ministrului interimar al Educaţiei. La proba de evaluare a competenţelor lingvistice plata va fi de 3,45 lei pentru fiecare candidat. Preşedintele unei comisii din centrele de examen va primi 460 de lei la o comisie cu pană la 450 de candidaţi, şi aproape 490 de lei la o comisie de peste 450 de candidaţi. Vicepreşedinţii, secretarii şi membrii comisiilor din centrele de examen vor fi plătiţi fiecare cu 316 lei, iar un asistent, cu 28 de lei pe zi. De asemenea, la comisiile din centrele zonale de evaluare, preşedintele va primi 625 de lei. Profesorii evaluatori vor fi plătiţi cu 4,6 lei pentru fiecare lucrare corectată. Tot atat vor primi profesorii care vor face parte din comisiile de soluţionare a contestaţiilor. Cadrele didactice şi inspectorii care fac parte din comisia judeţeană nu vor fi remuneraţi, considerandu-se că aceste activităţi fac parte din atribuţiile postului.


Calendarul desfăşurării primei sesiuni a examenului de bacalaureat:

 11 - 13 iunie 2012     Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
13 - 15 iunie 2012     Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18 – 22 iunie 2012     Evaluarea competenţelor digitale – proba D
25 - 27 iunie 2012     Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
2 iulie 2012     Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
3 iulie 2012     Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
4 iulie 2012     Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
6 iulie 2012     Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
8 iulie 2012     Afişarea rezultatelor
9 iulie 2012     Depunerea contestaţiilor (orele 08:00 – 12:00)
10 -12 iulie 2012     Rezolvarea contestaţiilor
13 iulie 2012     Afişarea rezultatelor finale


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
craiu.catalin, acum 4335 zile, 19 ore, 8 minute, 31 secunde
si cu toate aceste banii pentru trecerea la bac se dau cu cateva zile inainte,profesoarele de romana sunt foarte bine pregatitte la acest capitol,banii ajung la cine trebuie dupa convorbiri citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.