Educație

Memento! Incendiul din anii 40 de pe Strada Mare a Focşaniului

Sorin Tudose
6 iun 2012 1546 vizualizări
Fotografie document cu incendiul de pe Strada Mare a Unirii din 1941! Memoria colectivă nu pare să fi reţinut cauza exactă a incendiului care a avut loc în 1941, dar e posibil ca acesta să fi pornit de la garajul lui Tănăsescu, tatăl profesorului Constantin Tănăsescu, care era situat în spatele Străzii Mari.

Cum imobilele erau lipite, focul s-a extins rapid la cateva dintre magazine. Negustorii au reuşit să îşi mai salveze cateva piese de mobilier şi alte bunuri, aşa cum reiese din imagine. În afară de magazinul lui Leopold Proschinger, negustor de orgine germană, restul magazinelor din imagine erau ale evreilor. Strada Mare a reprezentat probabil cea mai frumoasă zonă din vechiul Focşani, cu magazine unul lîngă altul, pe o distanţă de cateva sute de metri pe o parte şi de alta a străzii. Din păcate, secolul XX a reprezentat pentru oraş şi mai cu seamă pentru Strada Mare a Unirii un lung şir de ghinioane. Dintre cele mai semnificative amintim cutremurul din 1940, incendiul de un an mai tarziu şi demolarea integrală din anii 1970. Odată cu Strada Mare au dispărut pentru totdeauna şi toţi negustorii de odinioară. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.