Educație

Lansarea monografiei comunei Garoafa: ISTORIE, LEGENDĂ ŞI MUNCĂ ÎNCORDATĂ

Ziarul de Vrancea
2 iun 2012 8356 vizualizări
Profesorul Cezar CHERCIU ne bucură sufletele şi mintea din nou, cu o nouă lucrare - "GAROAFA, repere monografice, pământ al eroismului românesc, Ed. Andrew, Focşani 2012 - prin care aduce pe masa cititorului un colţ de ţară, un crâmpei viaţă şi de suflet românesc.

Scormonitor neobosit prin tot felul de arhive, profesorul Cezar Cherciu este un cercetător neobosit şi exact, ceea ce i-a creat o aură de om sobru, auster chiar, care nu face nicio "concesie” adevărului ştiinţific. Sub această haină se află un suflet sensibil relevat prin legătura pe care o stabileşte între scriitor şi cititor, uneori sobru - Către cititor -, de cele mai multe ori, chiar sentimental - Iubite cititorule -, prin care invită la lectură.
Prin această formulă afectivă, autorul îşi exprimă respectul pentru adevărul istoric şi pentru oamenii care au făurit istoria: "A scrie despre Vrancea, spaţiu românesc încărcat de istorie, este un act de respect şi dăruire pentru înaintaşi. Prin multă stăruinţă, astăzi, am reuşit să turnăm în tiparul timpului reperele monografice ale Comunei Garoafa”. Comuna Garoafa, nume de floare, aşezată în "calea furtunilor”, a fost martorul celui mai încordat şi mai dramatic moment din istoria omenirii - Războiul pentru Întregirea Neamului -, fiind aşezată la doi paşi de Mărăşeşti, acolo unde s-a împlinit voia acestei naţii - "Pe-aici nu se trece!”
Fără a prezenta fapte şi evenimente spectaculoase, lucrarea domnului Cezar Cherciu impresionează prin acurateţea scriituri, prin felul argumentării, prin modul în care se relevă efortul anonim pentru ieşirea la lumină a acestui meleag, efort relevat chiar şi prin structura lucrării din care amintim: Viaţa economică - Al. Ioan Cuza, dr. Petru Groza; Agricultura, ramură de bază a economiei Comunei Garoafa; Eroi au fost, eroi sunt încă…; Viaţa creştină în satele Comunei Garoafa; Şcoala şi cultura, factori de progres şi civilizaţie; Comuna Garoafa pe drumul înnoirii etc. O privire atentă asupra lucrărilor elaborate de profesorul Cezar Cherciu, ne relevă un plan atent întocmit de restituire a istoriei acestor meleaguri: Vrancea şi Ţinutul Putnei. Un secol de istorie 1820-1920, Vrancea şi Ţinutul Putnei. O lume de altădată. 1921-1945 - o privire generală, pe care o completează secvenţial: Focşani, Jariştea, Viişoara - sat de răzeşi, Garoafa, pentru ca apoi să revină din nou la sinteză, după cum ne anunţă: Obştea vrânceană - o istorie dramatică a pădurii din Vrancea. Îi urăm spor, iar pe cititori îi invităm la lectură.
Costică NEAGU

Lansarea lucrării a avut loc duminică 3 iunie 2012, orele 12,00 la Căminul Cultural Garoafa.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nono coco, acum 4344 zile, 17 ore, 42 minute, 33 secunde
Toata stima si multa sanatate domnului profesor, multa sanatate si la cat mai multe carti. Noi tinerii, sa invatam sa fim asemeni acestui domn... demn, sobru, modest, corect. Multumesc ca mi-ati dat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.