Educație

Hei rup pentru promovarea capacitatii

Silvia Vrînceanu Nichita
19 iun 2006 971 vizualizări
Primarii din Jitia, Vintileasca si Chiojdeni s-au mobilizat pentru cirpirea drumului national care facea imposibil transportul elevilor la examen.

Cum autoritatile judetene nu le-au acordat nici un ajutor concret, primarii din comunele Chiojdeni, Jitia si Vintileasca s-au mobilizat zilele trecute pentru a repara provizoriu portiunea de drum care facea imposibil transportul celor 45 de absolventi de clasa a VIII-a la centrul de examinare din Dumitresti, pentru a sustine examenul de capacitate care debuteaza azi. Drumul national 2R, care serpuieste pe linga riul Rimnic, a fost strangulat de alunecarile de teren inca de la sfirsitul anului trecut. Practic, haul poate fi escaladat doar cu piciorul, intrucit un versant coboara cu tot cu cele 70 de case spre albia riului. In ciuda pericolului iminent, exista soferi care risca sa treaca dincolo cu masinile. Ca sa ajunga pe jos la examen, elevii ar fi trebuit sa parcurga o distanta de aproximativ 26 de kilometri, ceea ce ar fi insemnat sa plece la drum cu mult inainte de zorii zilei. Primarii din Jitia, Neculai Noaptes, cel din Chiojdeni, Stefan Pirlogea, si Marian Georgescu din Vintileasca, alaturi de localnici, au inchiriat un utilaj de la un investitor local si au astupat in ultimele zile cu pietre ripa care facea imposibila traversarea vaii cu masinile mari. "Nu aveam nici utilaje, nici bani, insa ne-am mobilizat toti de pe valea asta pentru a putea ajunge copiii cu bine la examen. Nu prea mai avem sperante sa se repare drumul acesta", ne-a spus primarul Stefan Pirlogea. Cel mai afectat de aceasta situatie este primarul comunei Vintileasca, Marian Georgescu, intrucit din comuna sa provin cei mai multi copiii. Edilul este revoltat ca, in ciuda restrictiilor impuse de Sectia de Drumuri Nationale, masinile de mare tonaj, incarcate cu lemne, continua sa frecventeze drumul si sa-l degradeze si mai mult. "Desi nu au voie sa circule masinile cu o masa mai mare de 10 tone, nimeni nu a dat nici o amenda", ne-a spus primarul, care privea neputincios cum un camion incarcat cu lemne a trecut prin zona chiar in timp ce localnicii incercau consolidarea sa. In caz l in care nu va ploua, elevii vor putea fi adusi cu un camion pina la Dumitresti, dat fiind ca autobuzele nu se incumeta sa treaca dincolo de satul Luncile. Situatia din zona este atit de grava, incit dupa ploaie aluncarile de teren se vad cu ochiul liber. Un zid de aparare din beton, ridicat in anul 1998 tocmai pentru a apara drumul, a fost dislocat, riscind sa obtureze pe termen mediu albia riului. La vremea respectiva, dupa cum ne- au spus edilii, s-au cheltuit peste 7 miliarde de lei pentru aceasta lucrare. "Aici e vorba de milioane de metri cubi de pamint care o iau la vale. Nu ai cum sa actionezi, pentru ca alunecarile se reactiveaza periodic. Solul are un continut mare de argila, asa cum este toata zona subcarpatica", ne-a spus Tudorel Vilcoci, seful serviciului pentru situatii de urgenta din Primaria Vintileasca. Alunecarile de teren ii ameninta pe localnicii din satul Luncile inca de acum 50 de ani, insa niciodata nu au fost atit de grave ca acum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.