Educație

Cum sa fii invingator la examene

Ziarul de Vrancea
17 iun 2006 5098 vizualizări
Specialistii ii sfatuiesc pe elevi sa se odihneasca suficient inainte de examene. Excesele de orice fel trebuie eliminate. Profesorii spun ca increderea in sine este foarte importanta.

Elevii din clasele terminale nu mai au decit citeva zile pina la examen, asa ca este foarte important sa stie sa scape de stres. Specialistii, dar si cadrele didactice spun ca testele nationale si bacalaureatul pot trece fara probleme daca tinerii lucreaza dupa un program sistematic, bine stabilit. Dascalii ii atentioneaza totusi pe cei care au lasat invatatul pe ultima suta de metri ca este destul de greu sa mai "ingrase porcul in ajun". Asa ca excesele de orice fel trebuie eliminate. Daca elevii nu au fost tocmai constiinciosi pe parcursul anului, acestia nu trebuie in nici un caz sa intre in panica sau sa piarda noptile "tocind" materiile de examen. O lista de prioritati, cumulata cu un program intens de studii, alternat cu perioade de repaus, poate aduce o nota buna. Chiar si elevii care au invatat constant trebuie sa fie atenti la alimentatie, oboseala si stres. Toti trebuie insa sa aiba atitudine de invingatori!


"Tinerii trebuie sa-si respecte programul de somn"


Profesorii le recomanda copiilor sa doarma cel putin 8 ore inaintea probelor, iar in dimineata examenului sa nu recapituleze nimic din materie. "Daca elevii nu au invatat la timp va fi mai greu pentru ei.

Important este sa respecte programul de somn si sa invete dupa un program stabilit, cu pauze, concentrat si sa aiba liniste. De asemenea, tinerii trebuie sa faca si sport, orice, de la alergat afara in aer liber si pina la gimnastica. Eventual, ar trebui sa faca si o cura cu vitamine, energizantele ar trebui sa le lase de-o parte. Alimentatia trebuie sa se bazeze mai mult pe elemente naturale, fructe si legume. Trebuie sa repete materia ca si cum ar fi la examen, sa invete cu voce tare si sa isi dea teste. Nu este deloc recomandat sa invete noaptea. Examenele au loc dimineata, iar noptile de nesomn pot influenta negativ. Este de preferat sa evite si stimulentele de nesomn, ciocolata, cafeaua sau cola. La

anul si nepoata mea va da examen si mereu ii dau sfaturi si ei", ne-a declarat Margareta Modrea, psiholog la Colegiul National "Al. I. Cuza" Focsani. De asemenea, in dimineata examenului este recomandat sa nu se bea multe lichide, pentru a nu se crea un sentiment de disconfort in timpul probelor. Hainele comode sint iarasi recomandate. Mai mult de atit, dascalii considera ca increderea in sine, atitudinea de invingator este foarte importanta.


Lecitina nu este indicata tinerilor!


Medicii spun ca lecitina este contraindicata copiilor si adolescentilor, iar ideea conform careia acest medicament le-ar imbunatati memoria este total gresita. Cu toate acestea, nimeni nu-i impiedica pe tineri sa-si cumpere de la magazinele deproduse naturiste lecitina sau alte derivate cu acelasi efect.

"Lecitina este un preparat care se recomanda persoanelor in virsta, insa are un efect care ajuta la mentinerea nivelului optim de colesterol in singe. Medicamentul ajuta la prevenirea depunerilor de grasimi pe peretii vasculari. Farmacistii nu ar trebui sa elibereze astfel de preparate tinerilor. Adolescentii care au probleme de concentrare trebuie sa ia multiminerale si vitamine. Antioxidantii, adica vitamina C, betacaroten si vitaminele din grupa B sintindicate tinerilor care au probleme de concentrare. Un organism tinar nu prea are nevoie de suplimenti nutritivi daca este hranit corespunzator. Ei ar trebui sa cosume, in perioadele de surmenaj si suprasolicitare intelectuala, multe fructe si legume", ne-a declarat Viorica Vintila, dr. biolog si manager la o retea de magazine Plafar. Farmacistii spun ca elibereaza lecitina tinerilor, insa ei sint constienti ca efectul nu este imediat, insa la unele persoanele efectul placebo functioneaza. "Produsele pe baza de lecitina sint neurotonice. S-a impamintenit ideea aceasta de a lua lecitina in preajma examenelor, insa putini stiu ca acest medicament isi face efectul la citeva luni de zile dupa administrare. Nu are efecte adverse, insa copiii nu au voie sa-l ia. Pe unii, efectul placebo al acestui medicament chiar ii mobilizeaza. Au aparut si preparate mai noi, cu ginkobiloba si ginseng care au rezultate bune. Aceste doua plante sint folosite de 500 de ani si poarta denumirea de "planta vietii", respectiv "planta inteligentei". In general, in preajma examenelor vinzarile la

aceste produse creste simtitor. Vindem chiar si 20-30 de de flacoane de lecitina pura pe zi, dar si alte derivate. In general, parintii sint cei care vin sa cumpere", ne-a spus Fevronia Stoica, farmacist la "Alcor".


Specialistii pot fi de ajutor


"Elevii trebuie sa aiba incredere in ei, sa nu uite faptul ca cine isi poate doza emotiile are foarte multe de cistigat. Ei trebuie sa tina seama si de faptul ca «razboiul» lor are trei batalii si, ca urmare, un eventual esec, oricit de mic ar fi el, nu trebuie sa influenteze evolutiile ulterioara. Le urez elevilor multa, multa bafta", spune inspectorul scolar general Danut Popoiu. Nu toti tinerii reusesc insa sa treaca asa usor peste emotii. Pentru a nu claca inaintea examenelor, este bine ca elevii si parintii sa apeleze la un

specialist. "In preajma examenelor vin foarte multi tineri sa-mi ceara sfatul, insa in ultima perioada sint mai speriati parintii care vin sa ia tratament pentru copiii lor. In general, le recomand anxiolitice si sedative, iar cu o saptamina inainte de examen ii chem la consult si-i rog sa intrerupa tratamentul. Nu este indicat ca in perioada imediat inaintea examenelor sa se administreze sedative, deoarece reflexele sint incetinite, iar examenul ar putea fi un fiasco. In ultimul timp, facultatile sau inmultit, iar examenele

sint mai usoare. Elevii trebuie doar sa se comporte normal, sa doarma ca de obicei si sa nu faca excese, iar rezultatele vor fi bune", recomanda si medicul psihiatru Elena Busila.


Grupaj realizat de C. STANILA, L. NENCIU, I. CRETU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.