Educație

Scolile vor bani, dar fara proiecte

Camelia Stănilă
12 iun 2006 882 vizualizări
Directorii nu prea dau atentie scolilor mici, cu clasele I-IV, care au si cea mai mare nevoie de modernizari.

Conducerile unitatilor de invatamint din mediul rural ar dori fonduri pentru dotari, insa fara sa munceasca pentru a intocmi proiecte. Mai putin de jumatate din scolile facilitate de Unitatea Judeteana de Implementare a Proiectelor (UJIP) nu au aplicat in cadrul celei de-a treia runde de finantare a programului de granturi "Scoala - Comunitate", din Proiectul pentru Invatamint Rural. Desi in ultimul timp s-a accentuat foarte mult ideea de finantarea a invatamintului pe baza de proiecte, doar 25 de scoli vrincene au depus documentatia pina la 1 iunie. Aceasta in conditiile in care nu mai putin de 128 de scoli au fost instruite pentru realizarea si depunerea unor astfel de proiecte. Din competitie au lipsit si majoritatea scolilor care n-au cistigat un grat in runda trecuta de finantare, cu toate ca acestea nu aveau decit sa modifice sau sa completeze proiectul. "In runda a treia, 19 din proiectele depuse au vizat imbunatatirea relatiei scoala - comunitate, iar 6 incurajeaza participarea elevilor in procesul de invatamint si sprijina elevii dezavantajati. Cu proiectele depuse in cea de-a doua runda, numarul scolilor care au aplicat se ridica la 53, ceea ce inseamna ca mai bine de jumatate din scolile facilitate pina acum nu au aplicat. Credem ca recentele schimbari la conducerea scolilor sint un motiv, alaturi de faptul ca directorii unitatilor de invatamint nu acorda destula importanta dezvoltarii scolilor mici, cu clasele I-IV. Este pacat, pentru ca se pot obtine finantari de maxim 300 de milioane lei vechi, bani cu care se pot face excursii, vizite de documentare sau alte activitati, dar si dotari in limita a 45% din grant. In conditiile in care scoala motiveaza astfel de demersuri, un proiect este dovada entuziasmului si dedicatiei cadrelor didactice din scoala, a dorintei de schimbare", a declarat Dorina Zlota, expert in educatie in cadrul UJIP Vrancea. Printre proiectele depuse se numara si unele foarte interesante, cum ar fi "Revista elevilor pentru parinti" (Scoala Mircesti), "Academia de ceramica" (Iresti), "Campus de pregatire in week-end si vacante" (Vintileasca), "Sa stim sa traim printre oameni" (Chiojdeni), "Copiii descopera glasul lemnului" (Mera) sau "Prietenii teatrului" (Nanesti). Proiectele depuse in cadrul acestei runde vor fi evaluate si vor incepe a fi implementate, cel mai probabil, de la toamna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.