Educație

The Incredible Shrinking Man la Clubul Cinefililor

Sorin Tudose
1 mai 2012 1051 vizualizări
filmul este un SF clasic

Clubul Cinefililor Athenaeum Focşani vă invită joi, 3 mai, ora 18.00 la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” pentru a vedea un film ştiinţifico-fantastic din epoca de aur a genului şi anume anii 1950. Cei care trec peste titlul puţin dubios prin prisma filmelor găunoase care i-au succedat Incredibilului… vor descoperi un film interesant care ridică probleme de metafizică, lucru mai puţin obişnuit pentru filmele SF ale acelor ani. “Expus unui nor misterios, probabil radioactiv, în timp ce se afla într-o croazieră, Scott Crrey se pomeneşte că se împuţinează la trup. Monotonia vizuală concepută de regizorul Jack Arnold este pe măsura absurdităţii şi ambiguităţii premiselor oferite de povestea lui Richard Matheson. Prima jumătate a filmului – înfăţişînd condiţia eroului drept o problemă fie medicală, fie familială, fie socio-economică – poate sta cu brio alături de filmul lui Nicholas Ray, Mai mult decît viaţa (1956) şi de cel a lui Douglas Sirk, Ca frunza-n vînt (1956) prin descrierea ironică şi terifiantă a vieţii clasei de mijloc americane. Abia în cea de-a doua jumătate filmul îşi ia avînt, devenind o aventură ştiinţifico-fantastică palpitantă şi plină de poezie. (…) Forţa filmului rezidă în mare măsura în incisivitatea psihologică şi în întrebuinţarea precisă, realistă a obiectelor – arhitectura scărilor, crăpăturilor, cutiilor de chibrituri şi de vopsele. Pentru Matheson şi Arnold, Scott Carrey este prototipul erei atomice: aventura lui reprezintă o lecţie la obiect despre ostilitatea mediului supraaglomerat şi despre tendinţa indestructibilă a omenirii de a se considera măsura tuturor lucrurilor”, se arată într-o recenzie postată pe http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com/, blogul clubului. Aşadar, dacă vreţi să vedeţi un film SF în toată puterea cuvîntului, veniţi la clubul cinefililor. Intrarea este gratuită. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.