Educație

Fiul directoarei Maiereanu, premiant la concursul de chimie "Magda Petrovanu"

Sorin Tudose
30 apr 2012 5798 vizualizări
Diana Berheci şi Vlad Tălmaciu sînt doar cîţiva dintre cuziştii care s-au întors de la Iaşi cu rezultate bune

Zilele trecute s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a concursului de chimie “Magda Petrovanu” la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi. Elevii de la Colegiul Naţional omonim din Focşani au obţinut o mulţime de rezultate bune şi foare bune. La clasa a VIII-a Diana Berheci a cîştigat locul I, Tudor Cristian Maiereanu a luat premiul II, iar Octavian Pătrăşcanu a cîştigat o menţiune. La clasa a IX-a premiul I a fost cîştigat de trei cuzişti şi anume Răzvan Teodor Olariu, Irina Claudia Musteţea şi Alexandru Tănasă. Ana Miron a reuşit să obţină premiul II. La clasa a X-a Raluca Aura Cristian şi Laura Mădălina Banciu au reuşit să obţină un premiu III, respectiv o menţiune. Pentru clasa a XI-a unul din obişnuiţii concursurilor de chimie, Vlad Tălmaciu a reuşit să obţină premiul II în vreme ce Andrei Modreanu a cîştigat o menţiune. Nu în ultimul rînd, Sandu Emanuel, elev în clasa a XII-a, a luat un premiu II, iar Mădălina Iuga, elevă în ultimul an de liceu, a luat o menţiune specială. De pregătirea tuturor acestor tineri s-au ocupat cadrele didactice Maria Pleş, Alina Maiereanu şi Andreea Săndulescu. Mai menţionăm faptul că, pe baza rezultatelor obţinute, elevii de clasa a XII-a, Sandu Emanuel şi Mădălina Iuga sînt deja admişi la Facultatea de Chimie. „Sînt mîndră că fiul meu care îmi este şi elev a reuşit să obţină un premiu la acest concurs, dar sînt mîndră de întreg colectivul pentru că toţi au obţinut rezultate foarte bune. În general odată ce ai obţinut o performanţă, continui pe acest drum. De exemplu, elevul doamnei Pleş, Vlad Tălmaciu, a pornit din clasa a VII-a la olimpiade şi cîştigă an de an premii şi nici nu e singurul. Majoritatea celor care participă la concursuri şi olimpiade de chimie vor să dea la farmacie şi medicină”, ne-a spus Alina Maiereanu, directoarea Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”. Concursul îşi propune să descopere şi să promoveze elevii pasionaţi de chimie şi se adresează atît ciclului gimnazial cît şi liceal fiind destinat elevilor din Iaşi şi judeţele apropiate. Magda Petrovanu a fost un chimist, profesor universitar şi inventator, fiind cofondatoare a domeniului ciclimoniu-ilidelor, alături de prof. I. Zugrăvescu. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice, peste 50 brevete de invenţie, iar lucrările ei au fost citate în monografii şi reviste de prestigiu. A trecut în nefiinţă în 2008 iar ulterior a fost înfiinţat concursul care îi poartă numele. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
criticul, acum 4348 zile, 41 minute, 4 secunde
Ciudate coincidente! La ultimul concurs mamitica nu a fost cu copilasul si ...a luat nimic. Cand a mers cu el ...imediat a luat premiu.Mai sa fie!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.