Educație

Unele investitii in invatamint stagneaza

Camelia Stănilă
7 iun 2006 842 vizualizări
Primaria Focsani nu a demarat lucrarile la Colegiul National Unirea si Scoala nr. 3, desi banii au ajuns de doua saptamini. Unele scoli din chirpici nu vor fi gata din cauza drumurilor de acces.

Desi bani sint, multe din lucrarile incepute la unitatile de invatamint din Vrancea stagneaza. Inspectorul scolar general Danut Popoiu spune ca vina apartine fie autoritatilor locale, fie constructorului care tergiverseaza lucrurile, insa exista si cazuri in care drumurile greu accesibile din unele zone rurale intirzie lucrarile. Doua investitii pentru care s-au alocat de curind 12 miliarde de lei vechi vizeaza extinderea de la Scoala nr. 3 si sala de festivitati de la Colegiul Unirea. Desi trecute pe lista de prioritati, aceste lucrari nu au demarat. "Banii au ajuns in vistieria noastra de doua saptamini, dar Primaria nu a miscat nimic pina acum. Nici macar un raspuns nu am primit la adresa pe care am inaintat-o. Acestea sint lucrari deja incepute, de aceea nu este nevoie de licitatie. Se poate merge mai departe cu constructorul care a inceput lucrarea, asa ca nu vad motive de intirziere. S-au mai primit si 1,8 miliarde de lei pentru scoala de la Doaga, insa acolo lucrurile sint mult mai simple. Lucrarile sint terminate, acum nu trebuie decit facute justificarile", a precizat inspectorul general Danut Popoiu. Dupa cum se stie, de reabilitarea Colegiului Unirea s-a ocupat SC Danira Solar Focsani, firma care i-a apartinut fostului viceprimar Dan Radovici. Seful ISJ a recunoscut insa ca, in ceea ce priveste Scoala nr. 3, nu s-a hotarit destinatia acestui spatiu. "Daca aceasta extindere va fi folosita ca locatie pentru Liceul de Arte, atunci spatiul trebuie gindit intr-un anume fel, pentru ca nevoile liceului sint altele", spune Danut Popoiu.


Sediul ISJ, inaugurat la inceputul lui august


Nici noul sediu al Inspectoratului Scolar Judetean nu sta mai bine la capitolul lucrari, chiar daca si in acest caz banii necesari au ajuns. Cu toate acestea, responsabilii din ISJ spun ca se vor intilni cu constructorul pentru a urgenta lucrarile, in conditiile in care se doreste ca pe 1 august sa fie inaugurata cladirea. "Este o cladire de peste 2.000 de metri patrati, care include o sala de sedinte in amfiteatru, precum si birouri pentru inspectori. Lucrarile demareaza foarte incet, desi mai exista scuza lipsei banilor. Pe 1 august dorim sa inauguram corpul D, adica totul in afara de sala de sedinte, la care trebuie lucrat mai mult", a mai spus Danut Popoiu, care a precizat ca se gindeste si la mutarea Casei Corpului Didactic in acest nou sediu. Responsabilii din ISJ atentioneaza ca banii alocati pina acum trebuie cheltuiti in acest

an, mai ales ca de la Ministerul Educatiei vor veni si alte fonduri, pentru demararea unor noi investitii. In acest sens, Costel Militaru, de la Compartimentul de Investitii al ISJ Vrancea, a precizat ca MEdC a dublat suma ce urmeaza a fi alocata pentru citeva proiecte, care vor include si reabilitarea capitala a 3 sali de sport, respectiv cele de la Grupul Scolar de Electrotehnica, Grupul Scolar de Industrie Usoara si Grupul Scolar de Constructii Montaj. "Tocmai am fost informati ca ni se dubleaza suma alocata. Asa ca

sigur urmeaza sa mai introducem ceva pe aceasta lista de investitii, pentru a acoperi intreaga suma", a mentionat Costel Militaru.


Alte reabilitari finalizate pina la toamna


In ceea ce priveste programele de reabilitare aflate in derulare la ora actuala, cu finantare de la Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Guvernul Romaniei, ulte din lucrari vor trebui terminate pina la inceperea anului scolar viitor. Componenta 3 B, care vizeaza reabilitarea scolilor din mediul urban, are termen de predare 15 septembrie. Aici sint incluse Scoala nr. 1 Panciu, Scoala nr. 1 Marasesti si Liceul cu Program Sportiv Focsani. De asemenea, in cadrul componentei

3C abia s-au adjudecat lucrarile, lucrul efectiv incepind din luna iulie, cu termen de executie un an. Cit despre componenta 2, care vizeaza scolile din chirpici, 4 unitati scolare au fost finalizate deja (scolile Calimaneasa, Costisa, Galbeni si Placinteni), in timp ce alte 18 vor fi gata pina la 1 septembrie. Probleme exista insa in cazul celorlalte 5 lucrari aprobate, din cauza drumurilor impracticabile. Astfel, scolile de la Tiritu, Mahriu, Plopu, Spulber si Rachitosu- Andreiasu nu vor fi gata la timp.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.