Educație

Elevii, invitati sa il descopere pe poetul vrincean Dumitru Pricop

Sorin Tudose
26 apr 2012 8648 vizualizări
Mai multe instituţii de învăţămînt-cultură vor să promoveze opera lui Pricop în rîndul liceenilor vrînceni

Mai multe instituţii judeţene împreună cu liceele “Cuza”, “Unirea” şi “Economic” organizează un proiect de cercetare intitulat “Dimenisuni spirituale ale plaiului vrîncenesc – poetul Dumitru Pricop” în cadrul căruia va avea loc un concurs dedicat scriitorului. „Opera lui Dumitru Pricop naşte întrebări, ca orice creaţie autentică. Hrănită din solul adînc al Negrileştilor, poezia lui se uită cu îndrăzneală cînd spre orizonturile culturii universale, de unde zămislesc mituri, legende, dar şi poeţi precum Esenin, Villon, Rimbaud, cînd spre spaţiul românesc, de unde vorbesc Eminescu, Pillat, Voiculescu, dar mai ales «Mioriţa». Poezia lui, marcată de un emoţionant fior liric tradiţionalist, nu a pătruns, încă, în interioritatea tinerei generaţii, care ar putea, în condiţiile unei lipse de interes generale, să piardă frumuseţea împărtăşirii unei experienţe artistice valoroase prin ea înseşi, nu doar valoroase pentru că îşi trage seva din spaţiul Vrancei”, reprezintă argumentul organizatorilor pentru acest proiect. Concursul care se adresează tuturor elevilor de liceu din judeţ va cuprinde două etape. În prima fază, aceea de receptare critică a poeziei lui Dumitru Pricop, constă în comentarea unui text ales de organizatori şi trebuie elaborat pînă pe 16 mai. A doua etapă constă în susţinerea în plen a unor discursuri despre opera autorului şi va avea loc pe 19 mai la Inspectoratul Şcolar Judeţean. În intervalul 16-17 juriul concursului va evalua lucrările trimise, iar concurenţii care vor întruni minimum 70 de puncte vor fi prezenţi sîmbătă, 19 mai, ora 9.00, în sala de festivităţi a inspectoratului pentru a-şi susţine discursurile. Proiectul are ca principal scop promovarea valorilor culturale autohtone în rîndul elevilor de liceu, prin cunoaşterea operei poetului Dumitru Pricop. Se încearcă astfel afirmarea personalităţii creatoare a tinerilor prin lectura poeziei, încurajarea şi stimularea interesului manifestat de liceeni pentru lectură. Cîştigătorii concursului vor primi diplome şi premii. Mai multe informaţii puteţi găsi la http://isjvn.vn.edu.ro/. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.