Educație

Semnal editorial

Silvia Vrînceanu Nichita
17 apr 2012 2697 vizualizări
Va aducem la cunostinta citeva dintre aparitiile editoriale din judetul nostru, carti si reviste

Poetul vrîncean Virgil Panait, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, a lansat recent un nou volum de versuri, intitulat sugestiv „Arhitectura cenuşii”, care a văzut lumina tiparului la Editura Ateneul Scriitorilor.„O bună stăpînire a cuvintelor, a mijloacelor de expresie în general, o scriitură cultivată, umor voit desuet (ca şi grafica textului: melanholie, poesie), spirit ludic, graţios, nonşalant – iată notele definotorii”, spunea criticul Nicolae Manolescu despre autor în Romania Literară, nr. 44, din 2 noiembrie 1989. Versurile poetului originar din Bordeşti sînt unele introspective, apăsătoare, îndrăzneţe, care transced concretul şi te predispun la tristeţe. „Trupul ne este dictatura sufletului. Ei, şi?, zice moartea zîmbind…”. Acesta este firul poeziei lui Virgil Panait. 


-    „Picături de timp” este noua carte de poezii a scriitorului vrîncean Ionel Marin, apărută la Editura Armonii Culturale, în colecţia Lirik. În prefaţa volumului, publicistul adjudean Gheorge A. Stroia caracterizează lucrarea ca un jurnal şi epistolă în acelaşi timp, o fuziune de elemente contrarii, „linişte iniţiatică, dar şi profundă revoltă în faţa expansiunii intempestive a răului, a inumanului, a eludării suferinţelor umane de către cei puternici. Ca poet, Ionel Marin şi-a propus „să ducă murmurul şoaptei peste zîmbetul clipei”, iar „Picături de timp” este o nouă piesă din puzzle-ul său existenţial, o odă adusă frumuseţii vieţii.


-    Tînărul preot Gheorghe – Daniel Micu îşi încearcă forţele pe tărîmul scristului cu lucrarea „Jitia de jos - încercări monografice”, care a văzut recent lumina tiparului la editura Andrew din Focşani. „Ca tînăr aflat la vîrsta marilor întrebări existenţiale, dar mai ales ca preot, am căutat să aflu cît mai multe despre vechimea acestor locuri, despre oamenii de aici şi, în special, despre biserica în care slujesc”, spune autorul în prefaţa lucrării. Preotul slujeşte într-o bisericuţă din lemn din comuna Jitia, care ar putea intra în rîndul monumentelor istorice. Profesoara Ioana Dumitrescu, o bună cunoscătoare a istoriei locului, spune că părintele Micu ne-a oferit „o carte de cultură pentru că însumnează valori morale, credinţă religioasă, bucurii sufleteşti, trăitori din alte generaţii”.


-    A apărut revista „Pro Saeculum”, cu numerele 1 – 2 din acest an, cu multe articole interesante în paginile publicaţiei şi cu o calitate grafică de excepţie. Printre autori se numără scriitorii Liviu Ioan Stoiciu, Magda Ursache, Irina Mavrodin, dar şi o serie de autori nou veniţi în lumea literelor. Într-un interviu realizat de Rodica Lăzărescu şi Mircea Dinuţ, scriitorul Varujan Vosganian face dezvăluiri despre originile sale armene şi focşănene. În revistă găsim şi un articol interesant al profesorului Valeriu Anghel, care expune motivele pentru care consideră că actualul imn al ţării noastre, „Deşteaptă-te romane”, ar trebui schimbat. Titlul articolului este sugestiv: „Deşteaptă-te romane!” „Acum ori niciodată”: Mesianism politic sau desfigurare a istoriei?”


-    Revista adjudeană „Armonii culturale” a apărut cu primul număr din al doilea an de existenţă. Colectivul editorial condus de Gheorghe A. Stroia închină o mare parte din cele 136 de pagini ale revistei operei marelui poet Mihai Eminescu, dar publicaţia alocă spaţii generoase şi debutanţilor. Din cuprinsul publicaţiei de 135 de pagini mai remarcăm „Literexegeze”, „Eposs”, „Dialoguri lirice”, „Inter-view”, „Galeria artelor”. Revista, care are colaboratori din ţară şi străinătate, poate fi urmărită şi la adresa armoniiculturale.ro.
Lectură plăcută!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4362 zile, 12 ore, 19 minute, 24 secunde
HRISTOS A INVIAT! E o mare bucurie cand poti constata dorinta de a evidentia frumusetea locurilor, cu istoria lor interesanta. Toate semnalele prezentate prezinta interes, felicitand atat abnegatia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.